Aktuālais Sociālajā dienestā

iesūtīts: 2023.03.16 14:26
Madonas novada Sociālais dienests 2023.gada 3.martā rīkoja sapulci ar sadarbības partneriem – Biedrība Latvijas Sarkanais krusts Madonas komiteja, Latvijas Samariešu apvienība, Biedrība bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem ar dažādiem funkcionāliem traucējumiem “Mēs saviem bērniem”, Ģimeņu atbalsta centrs Tu Ti, Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas Diakonijas centra kopienas centrs “Baltā ūdensroze”.

Sapulcē piedalījās Madonas novada Domes priekšsēdētāja vietnieks izglītības, kultūras un sociālajos jautājumos Zigfrīds Gora, Sociālo un veselības jautājumu komitejas priekšsēdētājs Andris Sakne, sociālā dienesta vadītāja Ilze Fārneste, socilā pakalpojumu nodaļas vadītāja Ilze Kanča un sociālā dienesta sociālie darbinieki Ieva Repša un Zanda Roģe. Sapulces mērķis – atskats uz 2022.gadu un sadarbības ieskats nākotnē, jo šajā gadā beigsies projekts Deinstitucionalizācijā (turpmāk DI).

1. Sociālā dienesta vadītāja ieskicēja 2022.gada pārskatu

  • Sociālā palīdzība – budžets 1 340 800 euro, izlietots – 1 127 144,77 euro; kur 79% ir pašvaldības budžets un 21% atgriezts no LM
  • Energoresursu efektivitātes izlietojums – 374 579,33 euro
  • Sociālie pakalpojumi – SAC – mums ir 8 vietas, izlietots 2 906 504 euro, saņēmuši 297 klienti; Citos SAC – 75 127,02 euro, saņēmuši 26 klienti 11 citos aprūpes centros; ĢVPP – 204 712 euro, saņēmuši 12 bērni; Sociālie dzīvokļi – 4007,83 euro, saņēmuši klienti

2. Biedrība Latvijas Sarkanais krusts Madonas komiteja – pārtikas pakas, pirmās palīdzības apmācības, humānā palīdzība, palīglīdzekļi, iesaiste Ukrainas cilvildiedzīvotāju atbalstam.

3. Latvijas Samariešu apvienība - Aprūpe mājās -  305 634,97 euro, saņēmuši 312 klienti

4. Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas Diakonijas centra kopienas centrs “Baltā ūdensroze” - Dienas aprūpes centrs –– 24 771,21 euro, vidējais klientu skaits 36, bet kopā ar dienas aprūpes centru 40 480 euro

5. Terapijas pašvaldības apmaksātas – 62 575,00 euro, šo pakalpojumu ir saņēmuši 224 bērni ( terapijas sagādā neērtības apvienībās, jo nav terapeitu un sociālajiem darbiniekiem bieži ir jāvadā, izpazūd vecāku sadarbība; arī par terapijas nozīmīgumu, lai nav tā, ka ir iespēja saņemt, bet prioritāri ir sociālā dienesta klientiem, risinot sociālos gadījumus, tāpēc ir vēlams notiek problemātiku, mērķi utt.)

6. DI bloks: (Mēs saviem bērniem un ģimeņu centrs TuTi un citi pakalpojumu sniedzēji)

Bērniem ar funkcionāliem traucējumiem – 58 015,42 euro

  • aprūpe – 10 717,42 euro, 4 bērni saņēmuši
  • rehabilitācija – 41 611 euro, 35 bērni saņēmuši (ABA terapija, audiologopēds, ergoterapija, fizioterapija, kanisterapija, logopēds, masāža, miofunkcionālā terapija, montesori, mūzikas terapija, osteopāts, psihologs, reiterapija, smilšu spēles terapijas,
  • rehabilitācija vecākiem – 5687 euro, 11 vecāki saņēmuši pakalpojumus (ārstniecības masāžu, fizioterapiju, masāžu, psihologs)
Pieaugušajiem ar GRT – kopīgā summa 200 428,53 euro

  • aprūpe mājās -  1
  • dienas aprūpes centrs – 142 983 euro, saņēmuši 38 klienti
  • grupu māja (dzīvoklis) – 24 117,45 euro, saņēmuši 5 klienti
  • specializētās darbnīcas – 7920,89 euro, saņēmuši 2 klienti, kuri dzīvo grupu dzīvokļos
  • atbalsta grupas – 6698,90 euro, saņēmuši 3 klienti
  • speciālistu konsultācijas – 18 708,01 euro, saņēmuši 30 klienti ( mākslas terapija, fizioterapija, mūzikas terapija, ergoterapija, smilšu terapija, montesori, psihologs, logopēds, dzīvnieku terapija, psihosociālā konsultācija, ABA terapija)

Nākotne DI – par individuālo budžetu

Katram pakalpojumu sniedzējam bija dots laiks prezentācijai 7 minūtes un pēc prezentācijas izskanēja papildus jautājumi, ieteikumi, debates:

Aprūpe mājās pakalpojuma sniedzēji – Latvijas Samariešu apvienība (LSA).

Karīna Vecā – dienesta “Samariešu atbalsts mājās” Vidzemes nodaļas vadītāja

Viena no lielākajām organizācijām Latvijā, kuras pakalpojumu klāstā ir pirmās palīdzības apmācības, veselības aprūpes pakalpojums Rīgā, rehabilitācija, labdarība pasākumi (Paēdušai Latvijai, brīvprātīgo darbs, Eiropas pakas) un lielākais organizācijas pakalpojums – sociālo pakalpojumu klāsts: ilgstoša aprūpe - SAC, grupu dzīvokļi, DAC senioriem un personām ar GRT, nakts patversme, ģimenes asistents, aprūpe mājās.

Aprūpe mājās pakalpojums tiek sniegts no 2017.gada, Madonas novadā kopš 2019.gada. Šobrīd pakalpojumu mēnesī vidēji saņem 260 klienti. Pakalpojuma ietvaros tiek nodrošināta: ikdienas aprūpe (uzkopšana, pārtikas un medikamentu piegāde mājās, malkas ienešana mājoklī, klienta pavadīšana, lai saņemtu medicīniskos pakalpojumus un apmeklētu ģimenes ārstu); klientiem ir iespējams saņemt dušas pakalpojumu (60-70 klienti), pēdu (nagu) aprūpi ar aparātu un matu apgriešanu; “drošības pogas” pakalpojums (17 klienti). Aprūpe mājās pakalpojuma klientiem tiek organizētas ekskursijas, izklaides pasākumi (projekta ietvaros sadarbībā ar Latvijas Valsts mežiem “Vecums nav vientulība”).

Madona novada koordinatore Astrīda Soma uzsvēra, ka ļoti svarīga ir ciešāka sadarbības ar pagastu sociālajiem darbiniekiem, aprūpētāju darba kvalitātes kontrole. Aktuāls un kopā risināms ir jautājums par iespēju piesaistīt medicīnas darbinieku, lai varētu nodrošināt medicīniskās aprūpes pakalpojumu un transporta pakalpojuma nodrošināšana, izmantojot mobilo pacēlāju. Aprūpe mājās pakalpojumu kritiskās situācijās sniedz arī brīvdienās. Sadarbībā ar pašvaldību tiek risināts jautājums par telpām, lai būtu nodrošināta pieejamība un varētu palielināt pakalpojumu apjomu.

K.Vecā – turpmākai sadarbībai ar Madonas novadā:

  • Turpināt efektīvo informācijas apmaiņu ar sociālo dienestu aprūpes mājās pakalpojuma kvalitātes nodrošināšanai ar fokusu uz  aprūpējamo individuālo situāciju, spējām un vajadzībām, kā arī izmaiņām tajās.
  • Kopīgi ar Sociālo dienestu apzināt iespējas efektīvākai veselības aprūpes mājās pieejamībai senioriem un citiem aprūpes klientiem.
  • Iespējama sadarbība DI pakalpojumu nodrošināšanā. (Kopš 2019. gada LSA attīstījis jaunu darbības virzienu un piedalās deinstitucionalizācijas (DI) pakalpojumu īstenošanā, jo jau iepriekš ir bijusi ilgstoša pieredze (kopš 2003. gada) darbā ar personām ar GRT. Pirmie DI pakalpojumi- Vidzemē (Valmieras novadā- sociālo pakalpojumu centrs «Vanags», Rūjienas un Mazsalacas grupu dzīvokļi un dienas aprūpes centri personām ar GRT, sociālās rehabilitācijas centrs Mazsalacā, specializētās darbnīcas pakalpojums Naukšēnos). Šobrīd veidojam jaunus DI pakalpojumus arī Kurzemē (Kuldīgas novadā)).
  • Esam atvērti sadarbībai DI pakalpojumu nodrošināšanā arī Madonas novadā.

Biedrība bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem ar dažādiem funkcionāliem traucējumiem “Mēs saviem bērniem”

Ina Čevere – biedrības valdes priekšsēdētāja

2022.gadā sniegti 1600 pakalpojumi (30 bērniem, kas izvērtēti DI un 10 bērni saņēmuši maksas pakalpojumu – logopēda nodarbības).

Biedrībā darbojas 11 speciālisti. Tiek piedāvāts plašs terapiju klāsts – ABA terapija, BOWEN terapija, drāmas terapija, ergoterapija, fizioterapija, fizioterapija Šrotas 3D skoliozes terapija, HERZT terapija, kanisterapija, logopēds, Minhenes funkcionālās attīstības diagnostikas (MFAD), Montessori-Barboletas attīstošās metodes izmantošana, smilšu terapija, psihologs. Tiek iekārtota arī sensorā istaba, kas papildinās pakalpojumu klāstu.

Bērniem un jauniešiem, kas izvērtēti sociālajā dienestā ir iespēja apmeklēt dienas aprūpes centru.

Biedrība piedāvā arī brīvā laika aktivitātes – nometnes, ekskursijas, lekcijas, dienas aktivitātes un citus dažādus tematiskos pasākumus bērniem, jauniešiem un viņu vecākiem.

Biedrība piedāvā arī atelpas brīža pakalpojumu, šobrīd vēl šis pakalpojums nav uzsākts (vecāki baidās).

Biedrībā aktīvi darbojas brīvprātīgie – 10 jaunieši un 2 seniori.

Turpmākai darbībai –

  • veidot vienotu sadarbības modeli ar jauniešiem (kopā ar Ingu Strazdiņu)
  • turpināt biedrības iesaistīšanos pārtikas izdalē (RIMI, Ziedot.LV)
  • sadarbība ar īpašumu uzturētajiem, lai ziemā tiktu savlaicīgi notīrīts sniegs
  • stāvvietas norādes uzstādīšana
  •  turpināt izmantot NVA piedāvātās subsidētās darba vietas (2 darba vietas)
  • Bērni, kuriem nav invaliditāte, bet ir veselības problēmas, rast iespējas nodrošināt pakalpojumus (sadarbība ar skolām, sociālo dienestu).
  • Informēt un izglītot vecākus – sadarbojoties sociālajam dienestam, speciālistiem un ģimenei ir rezultāts bērnu un jauniešu rehabilitācijā, vecāki ir līdzatbildīgi!

Ģimeņu atbalsta centrs Tu Ti

Rita Vecozola – biedrības vadītāja

Biedrība apvieno vairāk kā 100 biedrus, biedrība darbības mērķis sniegt pakalpojumus sabiedrības mentālās veselības veicināšanai: praktiskās terapijas (klīniskais psihologs, mūzikas terapija, smilšu terapija, Montessori, ABA, audiologopēds, logopēds, fizioterapija, silto graudu terapija u.c.), emocionālai stiprināšanai (Tibetas skaņu terapija/meditācija), izglītošanai (dažādas apmācību grupas), meditācijai (cilvēka apziņas skola) un radošais bloks (nometnes). Biedrības kolektīvā darbojas vairāk kā 30 speciālisti, iesaistās arī brīvprātīgie (dienas centra aktivitātēs).

Biedrības darbība sekmējas ar atzīšanu, atpazīstamību sabiedrību, uzlabojas sadarbība ar pašvaldību un sociālo dienestu. Aizvadātajā gadā veidojusies sadarbība un sniegti pakalpojumi vairāk kā 600 klientiem (gan Madonas, gan citu novadu iedzīvotājiem). Sniegts atbalsts arī Ukrainas civiliedzīvotājiem.

Biedrībai ir redzējums turpmākai darbībai – nepieciešams attīstīt pakalpojumus vidējā vecumposma bērniem un tiem bērniem un jauniešiem, kuriem nav noteikta invaliditāte. Biedrības darbības strauju attīstību kavē pētījuma trūkums par pakalpojumiem un mērķa grupām. Dažādu pakalpojumu sniedzēji konkurē savā starpā, nav koordinācijas.

Turpmāk plāno – attīstīt un palielināt pakalpojumu klāstu, pilnveidot to kvalitāti, iesaistīties vides labiekārtošanas pasākumos, veidot atbalsta centru (līdzīga darbības forma kā “Dardedze”), sadarboties ar pašvaldību un sociālo dienestu, lai būtu vairāk pasūtījumu, jo iedzīvotāju pirktspēja ir zema.

Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas Diakonijas centra kopienas centrs “Baltā ūdensroze”

Sigita Dišlere – diakonijas centra vadītāja

Diakonijas centra darbība: 9 dažādi centri Rīgā, Madonas un Cēsu novados, kas sniedz atbalstu dažādām cilvēku grupām – bērniem un viņu ģimenēm, senioriem, vientuļajiem cilvēkiem, cilvēkiem ar GRT. Diakonija iesaistās zupas un silto pusdienu  ēdiena izdales vietās Rīgā, pārtikas paku izdalē, Saldus novadā tiek sniegts mājaprūpes pakalpojums, sniedz atbalstu cilvēkiem dažādās dzīves situācijās.

Diakonijas tuvākā iecere ir veidot pakalpojumu senioriem (kā bērnudārzu mazuļiem).

Diakonija ir atvērta ierosinājumiem, lai vairāk un plašāk turpinātu sadarbību, ir atvērti sadarbībai ar NVO, jo esam šeit sociālo pakalpojumu sniegšanas kontekstā.

2024.gada svinēs pastāvēšanas 30 gadu jubileju, Diakonija lepojas ar kopējo darbinieku skaitu – 100, arī brīvprātīgo skaits ir ļoti liels.

Bērnu dienas centrs bērniem no sociālā riska ģimenēm lepojas ar savas pastāvēšanas 25 gadiem, šajā centrā akcents nav uz terapijām, vairāk uz ikdienas darbu (iesaistīti pedagogi, sociālie rehabilitētāji, sociālie pedagogi u.c.).

Darbojas 2 DC bērniem, 2 daudzfunkcionālie DC, 5 centri pieaugušajiem (Madona, Cēsis, Rīga), DAC.

Kristina Gribonika – kopienas centra “Baltā ūdensroze” vadītāja

Pārskats par DC un DAC darbību aizvadītajā gadā. Centram ir laba sadarbība ar pensionāru biedrībām, represēto biedrību un pašpalīdzības grupām. Liels atbalsts iedzīvotājiem ir iespēja izmantot higiēnas pakalpojumus – dušu un veļas mazgāšanu, arī pirts pakalpojums ir pieprasīts.

Turpmākajai sadarbībai – kopā ar pašvaldību vērtēt kādu virzienu izvēlamies pakalpojumu sniegšanai – cik liels īpatsvars pakalpojumiem būs, ko administrē caur nodokļiem un cik – klientu maksājumi. Pašvaldība ir tā, kas nosaka un pasūta pakalpojumu, izejot no budžeta iespējām un pakalpojuma nepieciešamības, vērtējot to, kas svarīgāks.

Biedrības Latvijas Sarkanais krusts Madonas komiteja - prezentācija.



Informāciju apkopoja un sagatavoja: Ilze Fārneste
‌Madonas novada Sociālā dienesta vadītāja
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums