Izvēlne
.

Top jauni vides objekti Madonas novadā!

iesūtīts: 2021.05.22 19:04
2020. gadā savas ideju ieceres aicināti izstrādāt tika visi Madonas novada pagasti.

2020. gadā nogalē tika noslēgts līgums un veikti maketēšanas darbi dabā vides objektam “Saules dzīpari” Sarkaņu pagasta Biksērē, realizējot ideju “Caur tēvutēvu spēku, uz debesīm asnojot…” Vides objekts ir interpretācija par Sarkaņu pagasta logo tēmu - mūsu tautas vērtīgais kultūras mantojums - latvju rakstu zīmes, kas ieaustas segās, cimdos, jostās un skulpturālos tērauda dzīparos. Skulptūra veido Saules zīmi, kas paceļas virs stilizēta kalna un tās izmērs augstumā ir 6m, platumā 4m. 
Tēlnieks Kārlis Īle darbu pie objekta ir pabeidzis. Pašlaik saskaņošanā ir būvprojekts, kas paredz labiekārtot vietu, kur skulptūra tiks uzstādīta. Plānots, ka vides objekts “Saules dzīpari” Biksērē netālu no tautā tik iemīļotā avotiņa šosejas malā tiks uzstādīts jūlija mēnesī.

Kinētiska skulptūra – vides objekts “Mētrienas laika rats”. Tās autors Ģirts Burvis un tās izmērs augstumā 4,5 - 5m.

Kas vakar bija augšā liels un varens, šodien mazs un aizmirsts, vai otrādi. Kas bija neatzīts, ir labs, apbrīnojams līderis šodien. Attīstība notiek... pa taisni, apli, spirāli? Laiks bieži dzīvē visu maina vietām. Jo garāks tavs dzīves ceļš, jo vairāk tajā piedzīvoto pārmaiņu. Netrūkst šo laika atskaites punktu arī Mētrienas dzīvē. Pērn aktīvi ceļojumi un sabiedriskā dzīve, šodien attālināts darbs un pašizolācija. Kādreiz Odzienas muižas laiki, Mētrienas jaunā pagasta laiki, kolhoza laiki ar saviem līderiem, tad privatizācija un Latvijas brīvvalsts laiks ar saviem izcilniekiem. Viss tas ar gada skaitļiem iezīmēts arī “Mētrienas laika rata” ceļā, kas izvijas no piemiņas akmeņu birzs un kā nākotnes perspektīva ar brašu ūdens strūklas turpinājumu iezīmē slaidu līniju gaisā virs ūdens klaja Mētrienas centrā.


Arī Ļaudonai top savs vides objekts - laiva Liograde. Liograde ir Ļaudonas vēsturiskais nosaukums. Objekts atradīsies Aiviekstes tilta kreisajā pusē un no laivas varēs vērot saulrietu. Idejas autors: Ļaudonas pagasta pārvalde, vides objekta mākslinieciskais izpildījums - Imants Spridzāns.


Kalsnavas, Barkavas, Bērzaunes, Aronas, Vestienas un Praulienas pagasti vēl ir idejiskās ieceres attīstības/ pilnveides stadijā.

Atgādinājumam!
Esam jau stāstījuši, ka arī Madonā top jauns vides objekts. Š. g. 30. aprīlī Madonā ieradās mākslinieka Norberta Kudiņa komanda, lai ar pašvaldības īpašumu uzturēšanas nodaļas darbinieku palīdzību veiktu vides objekta "NLO" maketēšanu dabā. 

Makets tika izgatavots no tērauda mērogā 1:1, lai varētu precīzi saprast vides objekta proporciju esošajā vides kontekstā. Maketa kopējais augstums bija 5 metri, platums – 3 metri. Turpmāko trīs mēnešu darbs ritēs pie objekta izveides, lai rudenī, līdz ar Mīlestības graviņas I kārtas izbūvi, kurā paredzēta arī vides objekta zonas izveide, atklātu šo vides objektu Madonā. NLO izveidē pielietotais pamatmateriāls - nerūsējošais tērauds. Līdz ar vides objekta uzstādīšanu, plānots veikt arī tā teritorijas labiekārtošanu - pieejas celiņu, apgaismojuma izbūvi, apstādījumu ierīkošanu, labiekārtojuma elementu uzstādīšanu.

Vairāk par vides objektu "NLO".

 

Informāciju apkopoja: Ilze Riekstiņa

Madonas novada pašvaldības Attīstības nodaļas

vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums