Madonas distanču slēpotāji atklājuši sezonu PK posmam pielīdzināmās FIS sacensībās Somijā

iesūtīts: 2022.11.14 09:59
Piedaloties ļoti spēcīga sastāva FIS sacensībās Somijas ziemeļu ciematā Olosā no 11.-13. novembrim vairāki vadošie Madonas distanču slēpotāji atklājuši jauno 2022./2023.gada sezonu. Labāko rezultātu pirmajā dienā uzrādīja madonietis Raimo Vīgants, kurš sprintā klasikā vairāk nekā 80 dalībnieku konkurencē iekļuva piecdesmitniekā, bet madoniete Kitija Auziņa gandrīz piecdesmit dalībnieču vidū kvalifikācijā uzrādīja 37.laiku.

Muonio reģionā atrodošajā ciematā Olosā allaž iesākas jaunā FIS sacensību sezona distanču slēpošanā, pulcējot ļoti spēcīgu sastāvu. Arī šoreiz nebija izņēmums, proti, šajā Somijas ziemeļrietumu ciematiņā, kas atrodas pie Zviedrijas robežas, pirmkārt, startēja vairāki titulēti distanču slēpotāji un, otrkārt, tās bija pirmās sezonas FIS līmeņa sacensības distanču slēpošanā.

Olosā startēja tādu distanču slēpošanas lielvalstu kā Norvēģijas, Somijas, Itālijas un Vācijas izlašu slēpotāji. Norvēģiem no pašiem lielākajiem grandiem nebija Johannesa Klēbo, Kristera Holunda, Ērika Valnesa. Sieviešu konkurencē gan iztrūka lielais vairums izlases dalībnieču. No pašiem titulētākajiem jāmin olimpisko spēļu un pasaules čempionātu uzvarētāji vai medaļnieki kā soms Īvo Niksanens, norvēģi Simens Krīgers, Šjūrs Rēte, Emīls Īversens, Pols Gulbergs, itālis Federiko Pelegrīno vīriešiem, kā arī vācietes Viktorija Karla un Katarīna Henniga, somietes Krista Permekoski un Kertu Niskanena, ka arī spēcīgā austriete Terēza Štadlobere. Līdz ar to šīs sacensības var pielīdzināt Pasaules kausa posmam, un vienīgi šāda veida FIS sacensībās slēpotāji var iegūt savam reālajam varējumam atbilstošus FIS punktus. Tādējādi šāda sastāva sacensībās Latvijas slēpotājiem nebija iespējas pacīnīties par augstām vietām, it īpaši, ja ļoti kuplā skaitā piedalās mājinieki somi, kuru vidū notiek spraiga cīņa par tikšanu komandā, lai piedalītos pirmajā Pasaules kausa posmā novembra beigās Kūsamo.

FIS sacensībās Olosā slēpotājiem kā parasti ir paredzēti trīs starti. Triju dienu sacensībās sākās ar sprintu klasikā piektdien, bet sestdien un svētdien ir paredzēta vidējā distance vispirms klasikā, bet svētdien brīvajā stilā. Abas distances kā allaž ir ar intervāla startu. Latvijas slēpotāju veikumu pirmajā dienā noteica arī tas, ka sprints nebija iecienītākajā slidsolī, bet gan klasikā.

Šāda ļoti spēcīga sastāva sprintā nevienam no Latvijas slēpotājiem neizdevās pārvarēt kvalifikāciju un iekļūt trīsdesmitniekā. Raimo Vīgants līderim – slavenā un titulētā Petera Nortuga jaunākajam  brālim Ēvenam, kurš Pasaules kausa posmos vairākas reizes ir bijis fināla sešiniekā – zaudēja 19 sekundes un uzrādīja 48.laiku.  Līdz trīsdesmitniekam, ko noslēdza šī gada Somijas junioru čempionāta 13.vietas ieguvējs sprintā Jussi Hītiainens, madonietim pietrūka 7,5 sekunžu. Raimo nopelnīja 145 FIS punktus. Ātrāki par labāko latvieti bija pieci igauņi, Marko Kilpam kā vienīgajam no ziemeļu kaimiņiem tiekot trīsdesmitniekā.

Par 12 sekundēm un 22 pozīcijām viņš apsteidza savu novadnieku Lauri Kakarkalēju, kuram 70.vieta un 223 FIS punkti. Siguldietis Rainers Paeglis no sava vienaudža Kaparkalēja atpalika 17 sekundes un ierindojās 80.vietā, iegūstot 332 FIS punktus.

Sievietēm Kitija Auziņa bija vienīgā Latvijas pārstāve. Madoniete uzrādīja 37.laiku, no līderes – olimpiskās čempiones komandu sprintā Viktorijas Karlas (Vācija) – atpaliekot 40 sekundes un iegūstot 250 FIS punktus. Līdz tršidesmitniekam, ko noslēdza igauņu juniore Laura Lēna, šķīra 8,5 sekundes. Trīsdesmitniekā iekļuva četras igaunietes, no kurām izslēgšanas braucienos vēlāk visaugstāk ar 21.vietu tika Aveli Ūstalu. Līdzīgi – ar 19.vietu – nostartēja arī labākais igaunis vīriešu konkurencē Marko Kilps, kurš ceturtdaļfināla braucienā kurināja augstu tempu un lielu daļu bija vadībā, bet beigās tomēr finišēja ceturtais un pusfinālā netika.

Finālā vīriešiem dubultuzvaru Norvēģijai nodrošināja Nortugs jaunākais un divas uzvaras PK posmos izcīnījušais Sindre Bjornstāds Skārs. Cits PK posmos sprintā uzvarējušais norvēģis Hovards Taugbols finišēja ceturtais, tieši priekšā olimpisko un pasaules čempionātu medaļniekam stafetē un vairāku PK posmu uzvarētājam Polam Gulbergam. Pēdējās divās olimpiskajās spēlēs medaļu sprintā izcīnījušais itālis Pelegrīno neizgāja uz starta ceturtdaļfināla braucienā un tika ierindots kā pēdējais trīsdesmitais.

Sievietēm uzvaru izcīnīja pērn pasaules čempionātā tieši aiz fināla 7.vietā palikusī norvēģiete Anna Svendsena, kura PK posmos trīs reizes ir tikusi fināla sešiniekā. Otro vietu ieguva mājiniece Jasmi Jonsū, kura pērn pasaules čempionātā ar komandas biedrenēm ieguva bronzu stafetē, bet Pasaules kausa posmos pāris reizes ir bijusi pusfinālā labāko divpadsmitniekā.


Otrajā sacensību dienā ļoti spēcīga sastāva FIS sacensībās Somijas ziemeļu ciematā Olosā 10km klasikā madonietis Raimo Vīgants uzvarētājam – 2018.gada olimpiskajam čempionam skiatlonā Simenam Hegstādam Krīgeram Norvēģijas – zaudēja mazāk nekā divas minūtes.

Vīriešiem krietni palielinājās dalībnieku skaits, jo sestdien sacentās pāri par 140 slēpotājiem. Taču Latvijas pārstāvju skaits samazinājās, jo otrajā dienā nepiedalījās Lauris Kaparkalējs un Rainers Paeglis. Taču Raimo Vīgants nebija vienīgais latvietis dalībnieku vidū, jo startēja arī 16 gadus vecais rīdzinieks Jēkabs Skolnieks. Vīgants saglabāja vienmērīgu tempu un beigās zaudēja mazāk par divām minūtēm – 1:52, kas deva 54.vietu un 80 FIS punktus (ņemot vērā, kādi dalībnieki bija galvgalī, tad faktiski tie būtu 60 FIS punkti, jo FIS sacensībās uzvarētājs labāk par 20 FIS punktiem nesaņem – aut.piez.). Tas ir viens no labākajiem madonieša sniegumiem klasikā. 

Pirmās piecas vietas ieņēma norvēģi, vistuvāk Krīgeram esot Polam Gulbergam (+7,8 sek.). Šī gada olimpiskais čempions klasikā Īvo Niskanens uzrādīja sesto rezultātu (+21 sek.).

Arī sievietēm krietni palielinājās dalībnieču skaits, no 46 sprintā līdz 78 10km klasikā. Kitijai Auziņai līdz ar to bija sarežģīti atkārtot ne tikai sprinta veikumu ar iekļūšanu četrdesmitniekā, bet arī piecdesmitniekā. Madoniete pasaules vadošajām klasiskā stila meistarēm zaudēja tik pat, cik olimpiskajās spēlēs Pekinā (5:20), un ieņēma 64.vietu, nopelnot šāda sastāva sacensībām atzīstamu novērtējumu – 172 FIS punktus (ko var rēķināt arī kā 152 FIS punktus).

Uzvarēja vāciete Katarina Henniga, kas piecām sekundēm apsteidza olimpisko spēļu bronzas medaļas ieguvēju šajā distancē Kristu Permekoski un par desmit sekundēm “bez četrām sekundes desmitdaļām” olimpisko čempioni Kertu Niskanenu (Pekinā Kertu 10km klasikā uzvarētājai Terēzai Juhaugai šajā distancē zaudēja nieka 0,4 sekundes – aut.piez.). 


Somijas ziemeļu ciematā Olosā spēcīga sastāva FIS sacensībās distanču slēpošanā vīriešu konkurencē trešajā dienā - svētdien pārliecinoši labākais no latviešiem bija madonietis Raimo Vīgants, kurš 92 dalībnieku konkurencē 15km brīvajā stilā ieņēma 31.vietu, uzvarētājam Fridriham Moham no Vācijas zaudējot tikai nedaudz virs divām minūtēm un līdz trīsdesmitniekam pietrūkstot sekundei.

Toties Latvijas pārstāvju skaits palielinājās, slidsolī uz starta izejot visiem, kuri atradās treniņnometnē Somijā. Kopumā pēdējā dienā Olosā slidsolī vīriešu konkurencē nostartēja piecie Latvijas slēpotāji.

Raimo Vīgants spēkus bija sadalījis ļoti vienlīdzīgi  un no līderiem atpalika vienlīdzīgi un pakāpeniski – katros 5km pa 45 sekundēm. Līdz ar to beigās Latvijas vadošais slēpotājs, kuram atšķirībā no Eidukas šis jau bija trešais starts trīs dienās (vienīgais no mūsējiem, kurš nostartēja visas trīs dienas – aut.piez.), no uzvarētāja atpalika salīdzinoši nedaudz – 2:15, kas deva 74 FIS punktus. Līdz trīsdesmeiniekam pietrūka tikai viena sekunde. Madonieti šoreiz apsteidza tikai divi igauņi – ļoti augstu 3. un 8.vietā tikušie Martins Himma un Johannes Alevs, kurš slēpoja attiecīgi par 1:17 un minūti ātrāk nekā Raimo.

Ļoti atzīstami priekš sava vecuma – 19 gadiem – nostartēja arī otrs madonietis Lauris Kaparkalējs, kurš uzvarētājam Moham, kurš gada sākumā tika trijniekā “Tour de ski” pēdējā posmā un olimpiskajās spēlēs ieguva 13.vietu skiatlonā – zaudēja trīs ar pusi minūtes un ierindojās 60.vietā, tieši aiz sevis atstājot Pasaules kausa posmos sprintā astoņas reizes trīsdesmitniekā tikušo somu Verneri Suhonenu. Nopelnītie 104 FIS punkti ir faktiski pats vērtīgākais sniegums Kaparkalēja izpildījumā (ir labāki punkti bijuši rollerslēpošanā un ierastās FIS sacensībās, bet tie visi neatspoguļo reālo varējumu – aut.piez.). Jāatzīmē, ka 2021.gadā pasaules čempionātā Vācijā madonietis tam pašam Moham zaudēja gandrīz septiņas minūtes, bet tagad uz pusi mazāk.



Informāciju sagatavoja: Ivars Bācis
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums