Trīs Latvijas slēpotāji uzsāks Pasaules kausa sezonu

iesūtīts: 2021.11.25 09:32
Šajā nedēļas nogalē Somijas ziemeļu pilsētiņā Rukā sāksies 2021./2022.gada Pasaules kausa sezona distanču slēpošanā, kurā pieteikušies startēt trīs vadošie Latvijas slēpotāji – Patrīcija Eiduka, Raimo Vīgants un Indulis Bikše, kuri ne vienu reizi vien ir izbaudījuši sacenšanos ar pasaules labākajiem un kuri pagaidām ir vienīgie slēpotāji mūsu valstī, kuri ir sasnieguši līmeni šāda un līdzīga mēroga sacensībām.

Kā allaž pēdējos gados Pasaules kauss distanču slēpošanā sākas novembra beigās Rukā. Arī šoreiz būs trīs sacensību dienas, sākot ar sprintu klasikā un beidzot ar vidējo distanci (10km sievietēm un 15km vīriešiem) klasikā un brīvajā stilā. Ierasti otrajā dienā būs sacensības klasikā ar intervālu startu, bet noslēgsies pirmais posms ar iedzīšanu brīvajā stilā. Atšķirībā no daudziem iepriekšējiem gadiem šoreiz Rukā nebūs minitūre.

Raimo Vīgants

Madonietis Raimo Vīgants Pasaules kausa posmos ir startējis sešas reizes, labākos rezultātus jeb iekļūšanu piecdesmitniekā sasniedzot Šveicē. Pērn decembra vidū Davosā viņš 15km ieguva 48.vietu, bet šī gada pirmajā dienā Valmusterā “Tour de ski” 1.posma sprintā slidsolī sasniedza līdz šim savu labāko rezultātu – 44.vieta.

Šīs sezonas ievadā ļoti spēcīga sastāva FIS sacensībās Muonio šī gada pasaules kausa vicelīderis rollerslēpošanā no Madonas uzrādīja atzīstamus rezultātus. Lai arī vietas trīs dienu sacensībās nebija tika augstas – no 35. līdz 45.vietai, tomēr atpalikšana no vieniem no vadošajiem pasaules distanču slēpotājiem laika izteiksmē bija daudz mazāka nekā iepriekš. Turklāt trešajā sacensību dienā viņš par 50 sekundēm un minūti apsteidza biatlonistus Robertu Slotiņu un Aleksandru Patrijuku, kuri iepriekšējās dienās nebija startējuši.

Pats Raimo neuzskata, ka parādījis ļoti labu sniegumu. Viņš ir apmierināts ar rezultātu tikai 15km brīvajā stilā, kas norisinājās pēdējā dienā. “Teikšu godīgi, starts Muonio apmierināja tikai pēdējā dienā. Pirmajām divām dienām sezonas atklāšanas sacensībās nebiju īsti gatavs, jo varbūt atbraucu mazliet par vēlu, proti, pirmdienā,” stāsta četras dienas pirms sacensībām Muonio ieradušais madonietis.

Neskatoties uz mazo atstarpi līdz līderiem, viņš nedomā, ka forma šobrīd esot laba. “Jā, maza atstarpe ar līderiem, taču šaubos, ka forma ir laba. Domāju, arī pārējie tikai vēl ieskrienas, un Rukā jau redzēsim īsto būtību, bet atzīstami vērtēju savu tehnisko sniegumu visas distances garumā trešajā dienā.”

Pasaules U23 čempionātā pērn 9.vietu ieguvušais Vīgants Rukā plāno startēt visas dienas. “Startēšu visas dienas, jo ir maksimāli līdz Ziemassvētkiem jāaizvada pietiekami daudz sacensības, kas teorētiski, varētu atmaksāties vēlāk. Par Rukas startu neko nesolu,” norāda Raimo, kurš otrdien devās uz Somiju un vakar uzsāka iepazīšanos ar trasi.

“Jāiepazīstas ar trasi, ar "slaveno" finiša kalnu, kas liks par sevi manīt. Teorētiski katra sportista individuāls izpildījums, kas nes top30 kvalifikācijā, ir skaitāms kā tehniski pareizi izbraukta trase. Manā gadījumā galvenais ir nepārsēdēt klasikas sliedi pārāk ilgi (ja ātrums zūd) un nepārstumt kalnus (arī ja ātrums zūd). Rukas trase ir smaga, bet, skatoties vēsturiski, Somijas trases man patīk, ceru, ka tā tas arī saglabāsies,” optimismu nezaudē Vīgants.

Patrīcija Eiduka

21 gadu vecā Patrīcija Eiduka, kura Pasaules kausa posmos jau ir startējusi vairāk nekā trīsdesmit reizes (31), tieši Rukā 2018.gada novembrī piedzīvoja savu debiju šāda līmeņa sacensībās un tur piedalīsies jau ceturto gadu pēc kārtas. Divpadsmit reizes pasaules kausa posmos trīsdesmitniekā tikusī slēpotāja no Aizkraukles novada vislabākos rezultātus Somijas ziemeļu pilsētiņā uzrādīja pērn. Sprintā klasikā viņa bija 41.vietā (+14,89 sekundes no līderes un 3,7 sekundes no Top30), 10km klasikā ar intervāla startu ierindojās 53.vietā (+2:44 līdz uzvarētājai un 1:04 līdz Top30), bet 10km iedzīšanā pakāpās uz 45.vietu, uzrādot 24.laiku (+1:17) un otro reizi karjerā tiekot Top30.

Ar startu iepriekšējā nedēļas nogalē Patrīcija kopumā ir apmierināta, atzīstot, ka pati nav gaidījusi tik labu rezultātu sprintā. “Pati biju pārsteigta, ka tik labi sanāca nostartēt sprintā. Tās tomēr ir “tīrās” sprinteres. Pirms Muonio biju spiesta paņemt vairākas diena brīvas un nebūt uz sniega, tāpēc rezultāts nebija tik labs. Pēc Muonio viss aizgāja ierastajās sliedēs un rutīnā, varēju būt uz sniega katru dienu, līdz ar to arī rezultāts Jelivarē bija labāks,” skaidro Eiduka..

“Arī 10km klasikā sanāca ļoti labi nostartēt. Nākamajā dienā pat jutu, ka daudzi muskuļi sāp pēc otrās dienas starta,” norāda slēpotāja no Vecbebriem, piebilstot, ka trešās dienas rītā pirms 10km slidsolī nav jutusies diez ko labi un ar sniegumu līdz galam nav apmierināta, neskatoties uz 8.vietu. “Jutu, ka varēju labāk. Cerēju zaudēt uzvarētājai ne vairāk kā pusotru minūti, bet 1:45 ir tikai 10 sekundes mazāk nekā klasikā. Frīda Karlsone bija ļoti labā formā,” analizē Latvijas labākā slēpotāja un turpina: “No otras puses, ja es būtu Karlsonei zaudējusi 1:15 – 1:20 robežās, kā biju plānojusi, tad būtu turpat, kur Šarlote Kalla, bet nedomāju, ka varu cīnīties līdzīgi ar savulaik pie vairākiem Olimpiskajiem zeltiem un pasaules čempiones titula tikušo zviedrieti.” Eiduku ir pārsteigusi vienaudze Luīze Lindstrēma, kura bija 50 sekundes ātrāka un ieņēma 4.vietu.

Par posmu Rukā Patrīcija izsakās piesardzīgi, bet nenoliedzami centīsies kādā no startiem iekļūt trīsdesmitniekā. Jāņem vērā, ka klasikas sprintā no Eidukas nevar prasīt tādu pašu sniegumu kā Jelivārē slidsolī, jo, tā kā nebūs minitūre, tad piedalīsies daudzas spēcīgas tikai uz sprintu koncentrējušās slēpotājas. 10km klasikā noteikti vajadzētu tikt augstāk nekā pērn 53.vieta.

Madonietis Indulis Bikše sezonu atklāja FIS sacensībās Jelivārē, kur sprintā bija 45.vietā (+ 14 sek. un 145 FIS punkti), 15m klasikā 73.vietā (+4:14) un 15km slidsolī 65.vietā (+3:02). Pērn viņš nestartēja Rukā, bet pirms diviem gadiem bija 99.vietā sprintā un 91.vietā 15km klasikā. 



‌Informāciju sagatavoja: Ivars Bācis
‌Latvijas Slēpošanas federācijas pārstāvis
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums