Sezonai noslēdzoties, ar skatu - nākamajā!

iesūtīts: 2021.03.17 10:42
Sporta un atpūtas bāze "Smeceres sils" jau vairākus gadus ir ne tikai Madonas novada, bet visas Latvijas lepnums. Mērķtiecīga darba rezultātā tā kļuvusi par labāko slēpošanas un biatlona bāzi Latvijā, piesaistot augstākā līmeņa nacionālā un starptautiska mēroga sacensības. Tas nebūtu iespējams bez uzņēmīgiem cilvēkiem un pārdomātām, plānveidīgām investīcijām bāzes attīstībā.

Pēdējos gados sporta un atpūtas bāzes “Smeceres sils” infrastruktūras uzlabošanā no valsts un pašvaldības budžeta ieguldīti vairāk nekā 2 miljoni eiro: 
  • izbūvēts pievedceļš uz sporta un atpūtas bāzi “Smeceres sils”; 
  • veikta šautuves atbalstsienas un aizsargsienu izbūve, kā arī izbūvēta pazemes pāreja;
  • iegādātas un uzstādītas elektroniski – mehāniskas IBU sertificētas biatlona šautuves iekārtas; 
  • izbūvēts biatlona trases tehniskā ūdensvada pieslēgums; 
  • izbūvēts biatlona stadiona starta-finiša laukums; 
  • uzstādīts apgaismojums biatlona stadiona starta-finiša laukumam; 
  • izveidots sniega deponēšanas (uzglabāšanas) laukums.

Atskatoties uz nu jau aizejošo sezonu, varam droši teikt, ka tā bijusi labākā pēdējo gadu laikā. Šogad savu uzvaras gājienu svinēja visvērtīgākais ziemas sporta veids – distanču slēpošana. Trases tika marķētas  no 1  līdz pat 30 km garumā, tās bija piemērotas kā iesācējiem un nedrošajiem slēpotājam, kas iesildās pa līdzeno virsmu, tā arī izaicinājumus un spraigākas izjūtas cienošajiem slēpotājiem, izvēloties stāvāka reljefa distances ar pamatīgiem kāpumiem un asiem nobraucieniem.

Citus gadus gandrīz katru sestdienu un svētdienu Smeceres silā notika dažāda mēroga sacensības un ierindas slēpotāji trases varēja izmantot vien darba dienās un brīvdienu pēcpusdienās. Taču tagad, laikā līdz ārkārtas stāvokļa beigām, kad sacensības netiek rīkotas, sniega priekus pilnībā varēja izmantot ikviens un jebkurā laikā.

Apmeklētāju statistika liecina, ka šogad sasniegts ģimeņu un individuālo apmeklētāju rekordskaits. Gandrīz 500 cilvēki ir iegādājušies abonementus – tātad slēpojuši ļoti regulāri, savukārt, individuālo apmeklētāju skaits šosezon sniedzas pāri par 15 000. Ir būtiski apzināties, ka šī ir vienīgā Madonas novada pašvaldības uzturētā iestāde, kas arī ienes, ne tikai izdod naudu.

Ņemot vērā ierobežojumus sportot telpās, šoziem starp aktīvajiem slēpotājiem bija arī visi Madonas Bērnu un jaunatnes sporta skolas audzēkņi – tostarp, basketbolisti, volejbolisti un vieglatlēti, kā arī BMX sportisti, kas sporta bāzi izmantoja regulāriem treniņiem.

Šogad īpaši veiksmīgi izdevies trasi popularizēt ne vien vietējo iedzīvotāju lokam, bet tās labo vārdu iznest arī ārpus Madonas novada robežām.

Sporta bāzes namiņu aizpildījums šoziem bijis nepārtraukts, jo liela daļa ģimeņu labprāt izvēlējās darba un mācīšanās iespējas attālināti, apvienojot to ar veselīgu atpūtu un sportošanu. Pateicoties daudziem labvēlīgiem faktoriem, šoziem par cilvēku piepildījumu priecīgi varēja būt arī atpūtas mājas “Sniegi”, Madonas viesnīcas un citu novada naktsmītņu saimnieki.

Smeceres silā sniega sega regulāri tika papildināta ar mākslīgo sniegu, lai slēpot te varētu līdz pat pavasarim. Taču šī ziema bija ļoti piemērota, lai janvāra beigās spertu nozīmīgu soli un, vadoties pēc labās prakses piemēra tepat kaimiņos slēpošanas centrā Otepē Igaunijā, uzsāktu vērienīgu sniega ražošanu depozītam. Tas ir - mākslīgā sniega uzkrāšanu nākamajai sezonai atbilstošos apstākļos, lai jau decembrī, pat ne pie labvēlīgākajiem laika apstākļiem ļautu plānot gan pasaules līmeņa sacensību norisi, gan dotu iespēju vietējiem iedzīvotājiem uzsākt slēpošanas sezonu daudz agrāk. Saražotais 10 000 m3 sniegs nu jau ir pārklāts ar 50-60 cm biezu šķeldas un skaidu kārtu, tādējādi ļaujot tam izturēt vasaras karstumu un saglabāties līdz pat decembrim.

Sporta bāzes attīstība nebeidzas. Ir jaunas idejas, kā nākotnē uzlabot esošo trašu loģistiku, lai paralēli notiekošajām sacensībā dotu iespēju daļu trašu izmantot arī ikdienas apmeklētājam.

Skatoties nākotnē, Starptautiskā Biatlona federācija lēmusi, ka Eiropas junioru čempionāts biatlonā Madonā notiks 2023.gadā no 13. līdz 19. februārim. Jau ziņots, ka Eiropas junioru čempionāts sporta un atpūtas bāzē "Smeceres sils" Madonā bija iecerēts šogad no 1. līdz 7.februārim, taču rūpēs par sportistu drošību tas tika atcelts. Tāpat ir lielas cerības, ka 2023. gadā sporta bāzē norisināsies Eiropas čempionāts un Pasaules junioru ziemas orientēšanās sacensības.

Taču, raugoties uz šī gada decembri, ļoti iespējams Madonā atkal atgriezīsies aizrautīgās suņu pajūgu skriešanas sacensības Pasaules kausa izcīņas statusā, kas allaž pulcē lielu pulku skatītāju.

Sporta infrastruktūra, servisa līmenis, ko sniedz "Smeceres sils" gan sportistiem, gan ikvienam aktīva dzīvesveida piekritējam ļauj Madonu pamatoti dēvēt par Latvijas ziemas galvaspilsētu! Sniegam Madonā BŪT!


VIDEO - Sporta un atpūtas bāze "Smeceres sils" - investīcijas infrastruktūras attīstībā.


Informāciju sagatavoja: Ilze Riekstiņa

Madonas novada pašvaldības

Attīstības nodaļas vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums