.

Tautas lietišķās mākslas studija “ĒRGĻI” ceļā uz Dziesmu svētkiem!

iesūtīts: 2023.03.29 11:40
Š. g. 14. marta pievakarē Ērgļu saieta namā tika atklāta Tautas Lietišķās Mākslas studijas “Ērgļi” audēju darbu izstāde “DUBULTS NEPLĪST”. Bet, gatavojoties XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku tautas lietišķās mākslas izstādei “Mēs”, Latvijas Nacionālais kultūras centrs š.g. 12. martā rīkoja darbu atlasi.

Ar šī gada darba sezonas sākumu par TLMS “ĒRGĻI” vadītāju piekrita kļūt Rudīte Platā no Cēsu pievārtes Jāņumuižas. Viņas vadībā tika iesākti darbi vairākos virzienos. Vispirms - svītrainie brunči amatiermākslas kolektīviem, kas nepieciešami jauktā kora dziedātājām. Tad ar lielu interesi audējas iekļāvās darbā, aužot mūsdienīgu linu audumu pirts dvieļiem, bet visnopietnākā pieeja - dubultā austu audeklu aušanai, tas ir, no vienas puses vienā tonī, bet no otras – pavisam citā.  Kā “saldais” - dubultā austas somas.

Š. g. 14. marta pievakarē Ērgļu saieta namā tika atklāta Tautas Lietišķās Mākslas studijas “Ērgļi” audēju darbu izstāde “DUBULTS NEPLĪST”. Izstādes darbu autori: Sanda Ekerte, Rita Bērziņa, Līvija Groza, Inese Koklačova, Inese Mailīte, Ineta Nikolajeva, Inga Šreibere, Mārīte Taškāne, Rudīte Platā, Sandra Valaine, Ingrīda Sniedze, Benita Nīgale, Mārīte Briška un Ilze Daugiallo.

Izstāde bija skatāma līdz 31. martam.

Studijas vadītāja Rudīte Platā atzīst: “Izstāde kopskatā krāsaina, ar smalkām toņu pārejām. Darbi darināti no sirds ar mīlestību un rūpību. Dubultauduma tēmu turpināsim arī grīdas paklājos un segās”. ”. Atklāšanas pasākumu krāšņāku un sirsnīgāku padarīja muzikālās apvienības “Ar dziesmu sirdī” dalībnieki Inese Zvaigzne, Antra Diča-Milne un Andris Džiguns.

      

Bet, gatavojoties XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku tautas lietišķās mākslas izstādei “Mēs”, Latvijas Nacionālais kultūras centrs š.g. 12. martā Ērgļu saieta namā Tautas lietišķās mākslas studijā “Ērgļi” rīkoja darbu atlasi.

Darbu atlase notika Latvijas Nacionālā kultūras centra tautas lietišķās mākslas ekspertes Lindas Rubenas vadībā. Vērtēšanas komisijā piedalījās Tautastērpu centra “Senā klēts” speciāliste Ziedīte Muze, Siguldas TLMS “Vīgrieze” vadītāja Irita Lukšo un viens no izstādes mākslinieciskā iekārtojuma darba grupas dalībniekiem, Latvijas Universitātes Darbmācības katedras, Skolotāju izglītības nodaļas lektors, metālmākslinieks un tekstilmākslinieks Juris Leitāns.

Audēju darbus atlasīja, ņemot vērā izstādes ekspozīcijas māksliniecisko koncepciju, kvalitāti un nolikumu.  Komisijai tika parādīts daudzveidīgs darbu klāsts, un visi novērtēti atzinīgi. No studijas paveiktā izstādei izraudzīts deviņu rokdarbnieču veikums — Sandas Ekertes lakats, 2 segas un linu galdauts, Ineses Mailītes sega un 2 paklāji, Līvijas Grozas 2 segas, Rudītes Platās 2 linu dvieļi, Ineses Koklačovas lakats, Inetas Nikolajevas, Ilzes Daugiallo, Mārītes Taškānes un Sandras Valaines segas. Prieks par novērtējumu, jo arī iepriekšējās svētku izstādēs TLMS “Ērgļi” audēju darbi vienmēr ir bijuši pārstāvēti.

Bet audēja un tērpu darinātāja Inga Šreibere ar pašdarināto pilsētas modes tērpu piedalīsies XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku Latviešu tautas tērpu skatē, kas norisināsies 5. jūlijā Hanzas peronā.


Informāciju sagatavoja: Sandra Avotiņa

Ērgļu saieta nama vadītāja
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums