PIESAKIES KULTŪRAS JAUNUMIEM

Ļaudonā un Sāvienas pilskalnā notiks pirmais starptautiskais tradicionālās āra dziedāšanas festivāls DABĀ

iesūtīts: 2022.07.13 14:44
4. un 5. augustā Ļaudonas pagastā norisināsies pirmais starptautiskais tradicionālās āra dziedāšanas festivāls DABĀ, kurš pulcēs dziedātājus, mūziķus un folkloras pētniekus no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Ukrainas. Festivāla mērķis ir vērst uzmanību uz ārā dziedamo tautasdziesmu repertuāru un tā ciešo sasaisti ar dabas ainavas veidoto akustisko vidi. Kā nozīmīgākās festivālā izceļamas divas aktivitātes - āra dziedāšanai veltīts simpozijs un akustisks koncerts dabā.

Simpozijam būs atvēlēta festivāla pirmā diena, tā sāksies Ļaudonas kultūras namā ar Baltijas valstu un Ukrainas etnomuzikologu un folkloristu - Ivetas Tāles, Egles Kašetienes (Eglė Kašetienė), Marionas Selgalas (Marion Selgall) un Viras Ibrjamovas-Sivorakšas (Vira Ibryamova-Sivoraksha) lekcijām un meistarklasēm, bet noslēgsies vakarā Sāvienas pilskalna apkārtnes ainavā, simpozija dalībniekiem izzinot tās akustiskās īpatnības un praksē pielietojot dienas laikā iegūtās zināšanas un iemaņas latviešu, lietuviešu, igauņu un ukraiņu tradicionālajā āra dziedāšanā.

Akustiskais koncerts notiks 5. augusta vakarā Sāvienas pilskalnā un tā tuvējos pakalnos un mežos, kā arī Līnīša un Raudīša ezeru krastos. Festivāla dalībnieki, atbilstoši āra dziedāšanas un muzicēšanas tradīcijām savstarpēji sadziedoties un saspēlējoties, veidos mainīgu skanisko ainavu, kuru papildinās putnu dziesmas un citas dabas skaņas.  Koncerta apmeklētāji varēs klausīties koncertu, pārvietojoties pa pilskalna apkārtni un izvēloties kādu piemērotu vietu mūzikas baudīšanai. Bez dziedātājiem koncertā piedalīsies arī muzikanti, kuri spēlēs tradicionāli brīvā dabā bieži spēlētus mūzikas instrumentus – āžragus, taures, dūdas un bungas. Klausītāji dzirdēs gan visu Latvijas novadu, gan arī igauņu, lietuviešu un ukraiņu pavasara un vasaras brīvā dabā dziedamās dziesmas. Koncertā piedalīsies Ļaudonas folkloras kopa “Driksnēni”, Madonas folkloras kopa “Vērtumnieki”, Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupa “Saucējas”, Sēļu tradicionālās mūzikas grupa no Jēkabpils, tradicionālie muzikanti Eduards Klints un Jumis Ločmelis, kā arī simpozija ārzemju viesi. 

Festivālu rīko grupa “Saucējas” un kultūras menedžmenta centrs “Lauska” ar Ļaudonas pagasta, Madonas novada un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu. “Festivāls radās kā loģisks turpinājums grupas “Saucējas” projektam par tautasdziesmu ieskaņojumu dabas akustiskajā vidē,” stāsta festivāla koncepcijas veidotāja folkloriste Iveta Tāle. “Tautasdziesmas, it sevišķi gadskārtu un darba ieražu dziesmas, visbiežāk dziedāja ārā – tīrumā, pļavā, mežmalā, kalnā, upes vai ezera krastā. Tur tās vislabāk skan un iederas. Agrāk nebija citu skaņas pastiprinātāju kā vien apkārtējā vide, un prasmīgs dziedātājs spēja izmantot savā labā apkārtējās ainavas akustiskās īpašības – “laist balsi” tā, ka to dzirdēja kilometriem tālu. Par to pārliecinājāmies arī pērnvasar rīkotajos albuma “Dabā” atklāšanas koncertos, no kuriem viens bija tieši Sāvienas pilskalnā. Tur ir liela akustiskās vides daudzveidība, īpaši spilgtas un skanīgas atbalsis.”

Festivāls ievadīs Ļaudonas pagasta svētkus, un tā ietvaros 5. augustā varēs piedalīties arī citās aktivitātēs – pastalu meistardarbnīcā Ļaudonā un fotoorientēšanās sacensībās Sāvienas pilskalnā. 

Ļaudonas pagasta kultūras nama vadītāja Anna Anita Amata atzīmē: “Pērn pastaiga Sāvienas pilskalnā ar grupu “Saucējas” izvērtās par maģisku piedzīvojumu, tāpēc gribam turpināt šo tradīciju jau plašākā mērogā, pieaicinot arī citas grupas. Esam lepni, ka pagastam ir savs festivāls! Sāvienas pilskalns ir unikāla dabas un kultūrvēsturiska vieta, tāpēc vēlamies ar to vairāk iepazīstināt gan vietējos ļaudis, gan ciemiņus. Gaidīsim visus interesentus ciemos jau no 1. augusta, kad visu nedēļu Ļaudonas pagasta svētku “Sajūti Ļaudonu” ietvaros notiks dažādas aktivitātes.” 

Ieskats 2021. gada 6. augusta koncertā Sāvienas pilskalnā: https://www.youtube.com/watch?v=YYkXaahXxS8

Vairāk informācijas par festivālu: Grupas “Saucējas” Facebook lapā

Pieteikšanās simpozijam: https://ej.uz/dabā

Simpozijā aicināti piedalīties visi interesenti. Dalība simpozijā un koncerta apmeklējums ir bez maksas.

Pieteikšanās pastalu darbnīcai: Anita Amata (28348982).

 

Par “Saucējām”: Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupu „Saucējas” jau no 2003. gadā apvieno kopīgs mērķis – apgūt un popularizēt latviešu tradicionālās dziedāšanas stilus un tehnikas, īpašu uzmanību veltot tām lokālajām tradīcijām, kurām raksturīga daudzbalsība. „Saucēju” repertuārā ir plaši pārstāvēti dažādi latviešu tradicionālās polifonijas veidi, kas sniedz priekšstatu gan par arhaiskās burdondaudzbalsības veidiem, gan dažādām vēlīnās izcelsmes daudzbalsības formām. Savas darbības laikā „Saucējas” sagatavojušas vairākas koncertprogrammas, kas veltītas atsevišķām Latvijas vokālās mūzikas tradīcijām. Grupa izdevusi piecus mūzikas albumus, no kuriem divi - „Dziediet, meitas, vokorā. Sēlpils un Vārnavas folklora” (2012) un “Dabā” (2021) saņēmuši  Latvijas mūzikas ierakstu gada balvu “Zelta mikrofons” kā labākie tautas mūzikas albumi. Savukārt albums “Trīci, munu ustabeni” (2016) saņēmis Latgaliešu kultūras gada balvu „Boņuks”.

Vairāk informācijas:

Vineta Romāne

26454974

saucejas@gmail.com

 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums