PIESAKIES KULTŪRAS JAUNUMIEM

1991. gada barikāžu atceres pasākumi Madonas novadā

iesūtīts: 2022.01.12 10:09
Šogad aprit 31 gads, kopš 1991. gada janvāra barikādēm, kad Latvijas neatkarības atbalstītāji aizstāvēja valsts brīvību pret militārām akcijām un neatkarības pretiniekiem. Tā kā valstī, vēl joprojām, spēkā ir pulcēšanās ierobežojumi, Madonas novadā vairums aktivitāšu, kas veltītas 1991. gada barikāžu aizstāvju atcerei, plānotas svaigā gaisā vai attālināti.

Pie atmiņu ugunskura Madonā 20.janvārī plkst. 17.00 sildīties un atmiņu stāstos kavēties būs iespēja skvērā pie Madonas pilsētas kultūras nama.

Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs šajā laikā aicina ielūkoties muzeja mājas lapā  un sociālajā platformā Facebook, kur publicēs  1991. gada Barikāžu dalībnieces Ingrīdas Kalniņas atmiņas par Barikāžu laiku: 

 “Mājās ātri pārģērbušies siltās drēbēs, jo ārā bija liels sals, devāmies uz autobusu, sagatavojām grupas sarakstu (lai zinātu, kas aizbraukuši) un devāmies ceļā, neko nezinot, kas mūs tur sagaida... Nebija īsti skaidrs, kurš mums būs aizsargājamais objekts, tāpēc pirmā vieta, kur apstājāmies bija zem dzelzceļa tilta krastmalā pie Rīgas autoostas. Vēlāk, sazinoties ar barikāžu koordinācijas centru Rīgā, mūsu grupu nosūtīja aizstāvēt un sargāt Starptautisko telegrāfa centrāli Dzirnavu ielā 105. Tur palikām 14., 15. un 16. janvāri. No blakus ielām šo svarīgo objektu norobežoja ar visāda veida smago tehniku – smagajām automašīnām, traktoriem, sliežu gabaliem...Daudziem vīriem rokās bija armatūras gabali – vienīgais ierocis, ar ko stāties pretī bruņotajiem OMON-iešiem. Tomēr visspēcīgākais ierocis pret ienaidnieku – mūsu pārliecība par brīvu rītdienu!”. Pārējo aicinām lasīt muzeja mājas lapā.

Šajās dienās par Barikāžu notikumiem muzejs atgādinās arī ar Žaņa Bezmera un Andra Matuļa fotogrāfijām un ieskenētu burtnīcu, kurā štāba dežurants 1991. gadā piefiksējis informāciju par notiekošo Rīgā, par iedzīvotāju došanos uz Rīgu un par dažādām nepieciešamības precēm, kas vestas vai lūgtas.

20. janvārī no plkst. 16.00-20.00 pie Lubānas pilsētas kluba mūs vienos  atmiņu ugunskuri.

20.janvārī no plkst. 15.00-18.00 atmiņu ugunskurs vienos Biksēres centrā pie multifunkcionālā centra “Logs” (bijušās saimniecības mehāniskās darbnīcas).

Sarkaņu pagasta tautas nama “Kalnagravas” un informatīvā izdevuma “Sarkaņu ziņu” Facebook profilā iespēja noskatīties un noklausīties sarkaniešu, barikāžu dalībnieku atmiņu stāstus.                  

Sausnējas saieta zālē “Līdumi” 21. janvārī 18.00-20.00 barikāžu laika dalībnieki aicināti uz atmiņu stundu un foto izstādi, kas stāsta par tā laika notikumiem Rīgā.


19.janvārī 10.30 Saikavas tautas namā un 20.janvārī 18.00 Praulienas pagasta pārvaldes zālē tiks demonstrēta Zigurda Vidiņa filma "Balti zvani", kas vēsta par tās dienas notikumiem vēsturē.   
Informāciju sagatavoja:
A.Noviks
Madonas novada pašvaldības vecākais speciālists kultūras jomā
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums