"Latvijas skolas soma" Dzelzavas internāpamatskolā aizvadītajā mācību gadā

iesūtīts: 2019.09.20 14:56
Pārskats par programmas "Latvijas skolas soma" ietvaros īstenotajām aktivitātēm Dzelzavas internātpamatskolā (no 01.08.2019. - Dzelzavas speciālā pamatskola) 2018./2019.mācību gadā

20.septembrī “Latvijas skolas somas” ietvaros 41 vecāko klašu skolēns devās ekskursijā uz Priekuļu novada Liepas pagastu.

Kā pirmo apmeklējām Maizes māju z/s “Krūmiņi”, kur cepām pīrāgus senajā lauku sētas klētī, ievērojot cepšanas tradīcijas. Tad devāmies uz E. Veidenbauma piemiņas vietu, apskatījām Liepas muižu. Tad pabijām pie pieminekļa Cēsu kaujas atcerei, kurš atrodas Priekuļu novada Liepā. Kā nākošais apskates objekts bija Līču – Laņģu klintis, bet lai līdz tām nokļūtu mēs gājām gar Lodes māla karjeru, kurš atrodas starp Liepas ciemu un Gaujas senleju. Līču – Laņģu klintis ir vienas no skaistākajām un iespaidīgākajām smilšakmens atsegumu vietām Latvijā. Klintis atrodas Gaujas nacionālā parka teritorijā.

Pašā Liepas ciema centrā atrodas viens no vissavdabīgākajiem devona smilšakmeņiem Latvijā - Lielā Ellīte (Velna ceplis, Velna krāsnis, Velna ala, Liepas muižas ala), kas ir viens no vecākajiem tūrisma objektiem Latvijā. Un kā pēdējais apskates objekts bija dzelzceļa tilts pār Raunas upi , kurš ir augstākais dzelzceļa tilts Baltijā.

26.septembrī Muzikāls un jautrs leļļu koncerts "Esmu liels".

11.oktobrī, projekta ‘’Skolas soma’’ ietvaros, mazāko klašu skolēni devās uz gleznaino Vestienas pusi, kas ir slavena ar skaisto dabu, pakalniem, ezeriem.

 Pirmais, ko savā ceļā apskatījām bija viens no lielākajiem akmeņiem Latvijā  – Īvānu velnakmens (Sarkaņu pagastā).

Tālāk mūs ceļš veda uz z/s ‘’Līvi’’, kur tiek audzētas kazas. Saimniecībā ir lielākais kazu ganāmpulks Latvijā (apmēram 230 kazas).  Izkāpjot no autobusa, mūs sagaidīja pundurkaziņas, kas bija ļoti draudzīgas, ļoti ziņkārīgas. Skolēniem bija iespēja iepazīties ar kazu māju (kūti), kur norisinās visa ikdienas dzīve. z/s ‘’Līvi’’ īpašnieks Raimonds  ļoti interesanti pastāstīja par saviem ikdienas darbiem – kazu kopšanu, ganīšanu, slaukšanu, produkcijas pārstrādi, gatavo produkciju

Atvadījušies no kaziņām devāmies iepazīties ar A.Burova ‘’Leļļu  māju’’. Visiem mums patīk multfilmas, taču par to kā tās top, cik daudz darba jāiegulda, lai filmiņa būtu skatāma – mēs nezinājām. Skolēni iepazinās ar daudziem multfilmu varoņiem, kuriem skices ir zīmējis A.Burovs.  Skolēniem tika dota iespēja noskatīties vairākas multfilmas, kuras sen jau bija piemirstas, vai nebija redzētas.

Tad devāmies uz netālo z/s ‘’Jāņkalni’’, kur iepazināmies ar iespējām audzēt augļus, ogas – kā arī tās pārstrādāt garšīgā un veselīgā produkcijā. Z/s īpašnieks Māris  mūs ļoti laipni uzņēma, visu pasāstīja, parādīja.  Lielā teritorijā rudens saulē gozējās purpursarkanie krūmmelleņu lauki. Vēl tiek audzētas arī avenes, rabarbari, cidonijas.. Darba daudz, lai visu uzturētu kārtībā, novāktu, pārstrādātu, realizētu. Noslēgumā apskatījām Gaiziņkalnu.

12. decembrī mūsu skolas PP2 un PK2 audzēkņi brauca “Latvijas skolas somas “ ietvaros uz Etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu krātuvi Sarkaņos.  Etnogrāfijas un sadzīves priekšmetu krātuvē audzēkņi darbojās radošajā darbnīcā, kā arī piedalījās muzejpedagoģijas nodarbībā, pēc tam apmeklēja Sarkaņu amatu skolu, noslēgumā pabija “Biksēres muižas” – senlietu muzejā un apskatīja parku ar skulptūrām. Tā kā muiža atrodas kalnā, no muižas pagalma paveras lieliska skatu panorāma. Šeit var redzēt, kā Vidzemes augstiene pakāpeniski pāriet AustrumLatvijas zemē.

 

27.martā, Skolas somas ietvaros, skolēni devās iepazīt Cēsis.

Cēsīs mēs apmeklējām Zinātnes centru. ZINOO piedāvā interaktīvas ekspozīcijas, lai apmeklētāji varētu paši izmēģināt dažādas tehnoloģijas un pārbaudīt dabas likumus.

Skolēniem bija iespēja izmantot  šo eksponātu darbību. Atsaucība bija liela. Patika visiem.

Apmeklējām arī praktisko nodarbību par skaņām – skaņu rašanās, izplatīšanās apkārtējā vidē... Bija interesanti, laiks ’’ paskrēja’’ nemanot.

Tālāk iepazināmies  ar Cēsu koncertzāli. Gides pavadībā izstaigājām koncertzāli, kura ir paredzēta 800 skatītāju vietām, pabijām uz skatuves, kur ir uzstājušies pasaulē slaveni mākslinieki (Gidons Krēmers u.c.). Pasēdējām ērtajos kinozāles krēslos.  

Kamerzālē , ar nelielu skaņdarbu, mūs iepriecināja kāds 8. klaases audzēknis, kuram tobrīd bija klavierstunda, jo šeit atrodas Alfrēda Kalniņa Cēsu mūzikas vidusskolas mācību telpas. Apmeklējām arī Izstāžu zāli .

Atpūtas brīdis bija Maija parkā, kur skolēni aktīvi izmantoja piedāvātās atrakcijas spēļu laukumā.

Atpakaļ ceļā piestājām Brežģa kalnā, kurš ir 255,4 m.v.j.l., lai mēģinātu ieraudzīt Alaukstu un gleznainos Vecpiebalgas novada pakalnus.

29. maijā skolēni devās iepazīt Gulbeni un tās tuvāko apkārtni. Skolēni iepazina Gulbenes dzelzceļa staciju. Uzklausīja stāstījumu par lokomotīves uzbūvi un attīstību. Iepazinās ar Gulbenes izglītojošā un interaktīvā centra “Dzelzceļš un Tvaiks” piedāvātajām kultūrvēsturiskajām bagātībām. Kā arī interaktīvi iesaistījās dzelzceļa darbībā gūstot reālu pieredzi.

Apskatīja arī Gulbenes Bānīti. Šobrīd Baltijas valstīs Bānītis ir vienīgais šaursliežu dzelzceļš, kur joprojām notiek regulārie pasažieru pārvadājumi, izmantojot vēsturisko ritošo sastāvu un dzelzceļa infrastruktūru. 

Iepazinās no ārpuses ar Balto pili, Sarkano pili, Vecgulbenes muižu, Jaungulbenes pili. Iepazinās ar Rijas kalna jeb Goda kalna apskates objektiem - darba rīkiem. Katrs darbarīks ir kā pierādījums Gulbenes novada darba tikumam.

Foto atskats:





Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums