Izvēlne

Mācībās izvērtē riskus un institūciju gatavību krīzes situācijām

iesūtīts: 2020.10.07 16:16
5. oktobrī Madonā tika aizvadītas Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes sadarbībā ar Aizsardzības ministriju organizētās Madonas sadarbības teritorijas civilās aizsardzības komisijas (CAK) mācības, kas ir daļa no plašāka Vidzemes pašvaldību CAK mācību cikla “Pilskalns 2020”.

  Mācību mērķis ir veicināt atbildīgo institūciju izpratni par rīcību militāra apdraudējuma gadījumā, un tajās tiek izspēlētas situācijas, kurās civilās aizsardzības komisijām jānovērtē un jānovērš riski, kā arī jānosaka reaģēšanas plāns, lai nodrošinātu sabiedrību ar pamatvajadzībām militāra apdraudējuma gadījumā.

Mācību noslēgumā to dalībnieki atzina, ka šī bijusi ļoti vērtīga pieredze, lai identificētu riskus un veidotu izpratni par savu lomu un rīcību krīzes situācijā, kad jāturpina nodrošināt iedzīvotāju pamatvajadzības. Tās ļāvušas apzināties atbildīgo institūciju sadarbības un komunikācijas ar sabiedrību nozīmi.

Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs un Madonas sadarbības teritorijas CAK priekšsēdētājs Agris Lungevičs minēja, ka šī bija laba mācību stunda par jautājumiem, ar kuriem līdz šim pašvaldībai bijis maz saskares. 

“Sabiedrībai par CAK darbību kopumā ir visai aptuvens priekšstats - par komisijas funkcijām un rīcību dažādās, tai skaitā arī ārkārtējās situācijās. Zināmā mērā arī paši komisijas locekļi ar šādu mācību palīdzību skaidrāk apzinās un izprot savu lomu un lielo atbildību. Mums ir jābūt gataviem dažādām situācijām. Jo šī gatavība augstāka, jo labākas iespējas reaģēt uz krīzes situācijām. Daudz ko no mācībās dzirdētā un pārrunātā ņemsim vērā turpmāk strādājot, plānojot darbu un komunicējot gan komisijas iekšienē, gan saziņā ar sabiedrību. Apmācību nekad nevar būt par daudz, jo modelējot situācijas un dažādus krīzes scenārijus, lai cik neticami tie šķistu, mēs stiprinām savu gatavību,” uzsvēra Agris Lungevičs, atgādinot, ka arī Covid-19 krīze ļāvusi Madonas sadarbības teritorijas CAK labāk apzināt savas stiprās un vājās puses. 

Arī Zemessardzes 25. kājnieku bataljona komandieris pulkvežleitnants Ģirts Pintāns aicināja CAK ietilpstošo institūciju pārstāvjus apzināties savu lomu, kuras nozīme jo īpaši palielinās kādā no krīzes scenārijiem, kad nepieciešama katras iesaistītās puses ātra un izlēmīga rīcība. 

“Zemessardzei mācības “Pilskalns 2020” ir ļoti nozīmīgas, jo mums jābūt skaidram, konkrētam sadarbības modelim ar pašvaldību. Šajā modelī katram dalībniekam jāzina sava loma. Mācību ietvaros aplūkojam jautājumus, par kuriem iepriekš pašvaldības, iespējams, nav domājušas, taču ļoti svarīgi, ka gūstam kopēju izpratni par to, kā krīzes situācijās varam sniegt savstarpēju atbalstu un darboties kā vienots mehānisms,” pēc mācībām to nozīmi akcentēja pulkvežleitnants Ģirts Pintāns, piebilstot, ka Aizsardzības ministrija mācības vēlas rīkot ik gadu, lai stiprinātu CAK gatavību krīzes situācijām.

CAK darbības kontekstā būtiski uzsvērt, ka šā gada 26. augustā Ministru kabinets apstiprināja Valsts civilās aizsardzības plānu, kas citstarp paredz noteikt civilās aizsardzības sistēmas darbību gadījumos, ja noticis militārs iebrukums vai sācies karš. Tā kā civilās aizsardzība sistēma ir visaptverošās valsts aizsardzības koncepcijas sastāvdaļa, lai to sekmīgi ieviestu, ir nepieciešama valsts pārvaldes iestāžu un pašvaldību sadarbība vienotas izpratnes veidošanai. Pašvaldībām jaunie civilās aizsardzības plāni atbilstoši Valsts civilās aizsardzības plānam jāizstrādā sešu mēnešu laikā. Šāds dokuments jāsagatavo arī Madonas novada pašvaldībai. Aizsardzības nozares pārstāvju un pašvaldību kopējās mācības ir būtisks solis gan Valsts civilās aizsardzības plāna ieviešanā, gan palīdzība pašvaldībām labāk izprast būtiskākos jautājumus, kas saistīti ar lokālā Civilās aizsardzības plāna izstrādi.

Madonas sadarbības teritorijas Civilās aizsardzības komisijas sastāvā ir pārstāvji no: pieciem bijušā Madonas rajona teritorijā izveidotajiem novadiem; VUGD Vidzemes reģionālās brigādes Madonas daļas; Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Madonas brigāžu atbalsta centra; Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Madonas iecirkņa; MNP SIA "Madonas slimnīca"; Valsts vides dienesta Madonas reģionālās vides pārvaldes; Pārtikas un veterinārā dienesta Austrumvidzemes pārvaldes; A/S „Sadales tīkli” Ziemeļaustrumu ekspluatācijas daļas Madonas nodaļas; Valsts A/S “Latvijas valsts ceļi” Vidzemes reģiona Madonas nodaļas; Valsts meža dienesta Centrālvidzemes virsmežniecības un Zemessardzes 25. kājnieku bataljona.

Informāciju sagatavoja: EGILS KAZAKEVIČS, Madonas novada pašvaldības 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums