Izvēlne

Īsumā par COVID-19!

iesūtīts: 2020.03.03 16:24
Latvijā COVID-19 saslimšana ir apstiprināta 2.martā - sievietei, kura atgriezusies no Itālijas, Milānas. Jaunākā informācija regulāri tiek atjaunota Veselības ministrijas un Slimību kontroles un profilakses centra (SKPC) interneta vietnēs.


COVID-19 infekciju izraisošais koronavīruss izplatās:

·        tieši kontaktējoties ar inficētu personu,

·        ar sīkiem pilieniem, kas rodas inficētajai personai runājot, šķaudot vai klepojot,

·        kā arī netieša kontakta ceļā, pieskaroties virsmām un priekšmetiem, kas piesārņoti ar elpceļu izdalījumiem.


Ieteikumi jebkuram iedzīvotājam : 

Braucot uz COVID - 19 skartajām teritorijām, stingri ievērot šādus piesardzības pasākumus:

- Bieži mazgājiet rokas, īpaši pēc kontakta ar slimiem cilvēkiem vai viņu apkārtējo vidi;

- Ievērojiet distanci vismaz 2 metri no cilvēkiem ar akūtas elpceļu infekcijas simptomiem;

- Klepojot un šķaudot, izmantojiet vienreiz lietojamās salvetes un pēc tam nomazgājiet rokas;

- Sekojiet vietējo varas iestāžu norādījumiem.


Viens no galvenajiem ieteikumiem -  ja cilvēks ir bijis skartajā teritorijā, kopš atgriešanās turpmākās 14 dienas ir ieteicams novērot savu veselības stāvokli. Tāpat ir jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, lai konsultētos par turpmāko rīcību.

 

Savukārt, ja parādās saslimšanas simptomi, nepieciešams zvanīt 113.

 

Speciālisti rekomendē arī izglītības iestādēm vērsties SPKC, ja rodas jautājumi par rīcību gadījumos, ja COVID - 19 skartajās teritorijās ir bijuši bērni.  

Aicinājums ņemt vērā rekomendācijas bērnu personīgās higiēnas un profilakses pasākumu ievērošanai:

1.      bieži un rūpīgi mazgāt rokas ar ūdeni un ziepēm, īpaši pēc sabiedrisku vietu apmeklēšanas, pirms ēšanas,  pirms pieskāršanas sejai, pēc tualetes apmeklējuma;

2.      ja nav iespējas nomazgāt rokas – ieteicams dezinficēt rokas ar spirtu saturošiem roku dezinfekcijas līdzekļiem;

3.      atcerēties, ka skārienjutīgās ierīces, piemēram telefonu virsmas varbūt arī piesārņotas ar vīrusiem un baktērijām,  tādēļ ieteicams regulāri tas tīrīt, izmantojot spirtu saturošos dezinfekcijas līdzekļus;

4.      izvairīties no pieskaršanās sejai (acīm, degunam un mutei) ar nemazgātām rokām;

5.      izvairīties no tuva kontakta ar cilvēkiem, kuriem ir akūtas elpceļu infekcijas simptomi, ieteicama vismaz viena metra distances ievērošana;

6.      klepojot un šķaudot nosegt muti un degunu ar vienreizlietojamo salveti, kuru pēc lietošanas izmest atkritumos, un pēc tam nomazgāt rokas;

7.      katru dienu veikt rotaļlietu mitro tīrīšanu  vai mazgāšanu, izmantojot mazgāšanas līdzekļus, tādēļ pirmsskolas izglītības iestādēs neizmantot mīkstās rotaļlietas, kuras nav iespējams mazgāt;

8.      regulāri tīrīt un dezinficēt virsmas un priekšmetus, kuriem bieži pieskaras cilvēki, izmantojot sadzīvē lietojamus dezinfekcijas līdzekļus;

9.      regulāri tīrīt un vēdināt telpas.

 

Aicinām rūpīgi izvērtēt bērnu kolektīvu dalības nepieciešamību pasākumos ārvalstīs, ja tiek plānots ceļot uz kādu no COVID-19 infekcijas skartajām teritorijām.

Izglītības iestādes darbiniekam, kurš ir atgriezies no COVID-19 infekcijas skartās teritorijas, tiek rekomendēts stingri sekot savam veselības stāvoklim un parādoties kaut niecīgām elpošanas ceļu infekcijas pazīmēm:

·        klepus,

·        sāpes kaklā,

·        paaugstinātā ķermeņa temperatūra

 

NEDOTIES uz darbu vai NEKAVĒJOTIES PĀRTRAUKT PILDĪT PIENĀKUMUS un zvanīt 113. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests noorganizēs laboratorisku izmeklēšanu uz COVID-19 infekciju**.

 

Ja tiks konstatēts COVID-19 infekcijas gadījums, kas saistīts ar konkrēto izglītības iestādi, SPKC epidemiologi noteiks īpašus pretepidēmijas pasākumus atbilstoši situācijai.

 

Ja nepieciešamas individuālas konsultācijas par jaunā COVID – 19 izraisītu uzliesmojumu, tad  darba dienās, laikā no 08:30 līdz 17:00 aicinām izmantot zemāk redzamos tālruņa numurus, lai kontaktētos ar SPKC pārstāvjiem:

·        67501590

·        67387661



Vispilnīgākā un ticamākā ir informācija, ko sniedz Slimību kontroles un profilakses centrs (SPKC), tāpēc, ja vien ir iespējas, aicinām smelties informāciju SPKC mājas lapā - www.spkc.gov.lv.

Informējam, ka SIA “Madonas slimnīca“ nav to medicīnas iestāžu sarakstā, kurā ir paredzēts veikt izmeklējumus un uzsākt ārstēšanu koronarovīrusa ( COVID – 19 ) slimniekiem. Šīs slimnīcas ir Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (RAKUS) un Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (BKUS).
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums