.

Kultūra, māksla un zināšanas Jūrmalā Madonas pilsētas vidusskolas 7.B klases skolēnu acīm

iesūtīts: 2019.09.20 15:32
Projekta ,,Latvijas skolas soma” ietvaros Madonas pilsētas vidusskolas skolēni ir iepazinuši Jūrmalas pusi.

Turp devās arī 7.B klases skolēni. Mācību ekskursijas tēma - „Kultūra, māksla un zināšanas Jūrmalā”. Laiks beidzot bija jauks un saulains, ceļa somas sakravātas un pakrūtē kņudināja patīkams satraukums par gaidāmajiem notikumiem un sajūtām. Pēc 3 stundu garā ceļa, piestājām mūsu pirmajā apskates objektā - Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Majoros.

Muzejs ir atjaunots un no 2016. gada pieejams apmeklētājiem jaunā, dizainiski mūsdienīgā, jauniešus uzrunājošā veidolā. Šajā vietā mūsu tautas dižgari -  Rainis un Aspazija dzīvoja no 1927.gada. Muzeja memoriālajā daļā var aplūkot Raiņa un Aspazijas sadzīvisko pieticību un vienkāršību gan telpu iekārtojumā, gan interjera priekšmetos, savukārt, ekspozīcija „Es un Tu” ataino viņu literāro un personisko savienību, kas ilga 30 gadus.



 Muzejā bija iespēja „piemērīt”  Aspazijas un Raiņa Lauru vainagus, iepazīties ar viņu plašo devumu literatūrā, ielūkoties viņu tā laika dzīves telpās, lasīt dzejas un vēstuļu fragmentus, sajust trimdā piedzīvoto (šim dzīves posmam Raiņa un Aspazijas dzīvē atvēlēta atsevišķa ekspozīciju telpa), aplūkot fotogrāfijas un noskatīties autobiogrāfisku filmu par Raiņa un Aspazijas dzīves nozīmīgākajiem notikumiem, dzirdēt viņu balsis un sajust viņu klātesamību arī mūsdienās.



Gide kopā ar skolēniem pie literātu oriģināldarbu stenda


‌7.b klases skolēni pie Laika līnijas

Muzejā ierīkota simboliska Laika līnija, kas palīdz izprast būtiskākos notikumus abu literātu dzīvē.

Skolēnus šajā muzejā uzrunāja interesantie ekspozīcijas eksponēšanas veidi un iespēja darboties pašiem.


‌Projekcija uz grīdas

 

Skolēni mēģina salikt kubu puzzli pēc fotogrāfijām no trimdas laika Šveicē

 

7.b klases skolēni un skolotājas uz mirkli nonāca Kastaņolā pie Lugāno ezera, kur Rainis ar Aspaziju pavadīja 14 trimdas gadus

 

Tā laika istabas iekārtojums dārza mājiņā blakus vasarnīcai

Nodarbības noslēgumā mūsu klases skolēni veica ierakstu muzeja pateicību grāmatā un tālākā ceļā devās ar jaunām zināšanām latviešu kultūrā.

 

Nākamā pietura bija Bulduru Izstāžu nams, tas ir arhitektūras piemineklis, kurš tāpat kā Raiņa un Aspazijas  vasarnīca celts 20.gadsimta sākumā ievērojot Jūrmalas koka būvniecības tradīcijas, kurās jūtama jūgendstila ietekme. Šī ir telpa, kas pilnībā atvēlēta mākslai un radošajiem procesiem.

 

Mūsu viesošanās reizē Bulduru Izstāžu nams kopā ar biedrību RAD-DAR piedāvāja gan māksliniekiem, gan skatītājiem dzīt jokus, jo tur notika gadskārtējā izstāde-akcija-loterija „GADA NEDARBS -2018”.

 


‌Izstādes koncepcijas pamatā ir nosaukumā ietvertā daudznozīmība un postmodernās mākslas ideja par robežlīniju nojaukšanu starp augsto  jeb elitāro mākslu un populāro mākslu. Izstādes  autori piedāvā mums savu versiju par to, kas viņu izpratnē ir NeDarbs  un kā atšķirt darbu no NeDarba vai arī neatšķirt…

 

Trešā mūsu pietura bija Elektrum Energoefektivitātes centrs. Uz turieni devāmies pēc mūsdienīgām zināšanām - kā, kāpēc, kādā veidā dzīvot efektīvāk un videi draudzīgāk?

 

Pusotras stundas laikā interaktīvā un atraktīvā veidā skolēni, izmantojot planšeti, savas līdzšinējās zināšanas, vērīgumu, lasītprasmi, pieredzi un izdomu, iepazina 4 dažādas ekspozīciju telpas (energoefektivitāte izmantojot mājsaimniecības iekārtas, efektīvs apgaismojums, efektīva apkure, saules kolektori un saules paneļi, efektīvas iekārtas dārza  darbiem un telpu uzkopšanai, jaunumi elektromobiļu jomā)  un mājās devās daudz erudītāki energoefektivitātes jomā. Jauniešiem bija iespēja aplūkot izglītojošus stendus, izmēģināt interaktīvus uzskates līdzekļus, paņem līdzi informatīvus bukletus, lai arī mājiniekus varētu pārliecināt dzīvot efektīvāk un apkārtējai videi draudzīgāk.

 

Skolēnu komanda saņem padomu veiksmīgai uzdevuma veikšanai

 

Eksperimentētāji – viss jāizjūt pašiem…

 

Šī komanda kopvērtējumā ieguva 1.vietu un jaukas balvas no Elektrum

 

Viens no informatīvajiem stendiem Elektrum Energoefektivitātes centrā

Kopā ar 7.b klase skolēniem kultūru, mākslu un zināšanas baudīja un papildināja klases audzinātāja Kristīne Aizpurve 

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums