PIESAKIES KULTŪRAS JAUNUMIEM

Madonas muzeja piedāvājums ārkārtas situācijas apstākļos

iesūtīts: 2020.03.31 16:49
Kopš 13.marta valstī izsludināta ārkārtas situācija un arī Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs ir slēgts apmeklētājiem, bet darbs nav apstājies. Muzeja speciālisti aktīvi strādā pie krājuma digitalizācijas, dokumentu kārtošanas, gatavošanās akreditācijai, jaunu izglītojošu programmu un pasākumu plānošanas.

Ko darīt ar daudzveidīgajām mākslas un tematiskajām izstādēm, kas palika apmeklētājiem nepaskatītas? Esam vienojušies ar izstāžu autoriem, kuri ir atļāvuši mums veidot virtuālu izstāžu apskatu, tādēļ aicinām ikvienu, kurš nepaguva apskatīties izstādes, ikvienu, kurš vēlreiz vēlas ielūkoties Māra Čačkas vai Dianes Hiskoks izstādēs.

Diane Hiskoks (Diane Hiscox) ir Kanādas māksliniece un izstādē “Ikviens ir kāds”, kas bija skatāma Madonas muzeja izstāžu zālē, atspoguļojusi bezpajumtnieku tēmu, īrisus un “mākslu Amerikā”. Gleznas ir veidotas ar lielu intimitāti, izmantotie materiāli - eļļas krāsas un dārgmetālu lapas, kas vēsturiski paredzēti prestižiem vai svētiem priekšmetiem. Kolekcijas nosaukums ir ar pozitīvu noskaņu: “šīs IR mājas”, pretstatā „bezpajumtniecības” normatīvajai uzbūvei, kas identificē iedzīvotājus un tajā esošos indivīdus to trūkuma dēļ. Ar šo sēriju māksliniece cer pievērst skatītāju uzmanību tam, ka katrs no mums ir vērtīgs, vai mēs dzīvojam guļammaisā, kastē vai savrupmājā. Tas ir arī atgādinājums, ka garīgi cilvēki bieži izvēlas dzīvot lielā nabadzībā. Visbeidzot, tā ir sabiedrības kritika, kas pieļauj šādu nevienlīdzību. Diane Hisckox stāsta: "Es izvēlējos materiālus, zelta lapas un eļļas krāsas, kurus tradicionāli izmanto svētam vai prestižam priekšmetam," sacīja Hiskoksa. "Es uzskatu, ka ikvienam ir tikpat liela vērtība kā visprestižākie cilvēki mūsu sabiedrībā."

Gleznu sērijā “Īrisi” māksliniece atspoguļo garīgo un emocionālo pauzi, kas bija nepieciešama pēc iepriekšējās darbu sērijas. Darbi ir personīgi un meditatīvi. Savukārt, darbu sērija ar nosaukumu “Māksla Amerikā” atspoguļo mākslinieces izjūtas par attiecībām starp kapitālu un mākslu. Iepazīties ar izstādi var šeit: https://youtu.be/-MRC3uFrHvg

Māris Čačka, dzimis Varakļānos, ir viens no Daugavpils Marka Rotko mākslas centra veidotājiem un kopš s.g. februāra Marka Rotko mākslas centra direktors.  Kopš 1997.gada ir piedalījies vairāk kā 80 mākslas izstādēs, starp kurām ir 19 personālizstādes Latvijā un ārvalstīs. Piedalījies izstādēs Baltkrievijā, Lietuvā, Vācijā, Itālijā, Zviedrijā, Ukrainā un Polijā. Izstādē redzama jaunākā un speciāli šai izstādei veidotā lielformāta darbu sērija, kas papildināta ar darbiem no nesenām/iepriekšējām personālizstādēm, vēl spilgtāk iezīmējot sev raksturīgo unikālo māksliniecisko rokrakstu, kurā, līdzīgi kā teksti, vārdi un burti tiek integrēti krāsu laukumu un grafisko ritmu virknējumā. Mākslinieks strādā jaunradītā autortehnikā, kurā uz audekla tiek izmantoti glezniecības un grafikas paņēmieni.

Cilvēks un cilvēciskais ir pamattēmas mākslinieciskajam galarezultātam kompozīcijās, sava veida autora dienasgrāmata, piezīmes par cilvēkiem, kas ir tepat līdzās. Grafiķis un gleznotājs, kas savdabīgi sapludinājis grafikas izteiksmes līdzekļus ar glezniecības paņēmieniem, lai veidotu savus, īpašos lielformāta gleznu dialogus. Aicinām ielūkoties izstādē: https://youtu.be/sau5P3ZhkwM.

Kopš 2015.gada modernizēta pastāvīgā ekspozīcija “Novada arheoloģija”, kurā iepazīstinām ar arheoloģisko materiālu, kas stāsta par Madonas apkārtnes teritorijas apdzīvotību no pirmo iedzīvotāju ienākšanas (pirms ~11 000 gadiem) līdz pat 14.gadsimtam. Ekspozīcija ir pastāvīga un ārkārtas situācijas dēļ tā netiks noņemta, jo uzreiz pēc muzeja atvēršanas apmeklētājiem, ikviens to varēs aplūkot. Esam sagatavojuši nelielu video ieskatu, kurā vari aplūkot fragmentus no šīs ekspozīcijas, iespējams, ka esot muzejā, neesi tieši to pamanījis - https://youtu.be/n64yJn4QVHk.



Šajā laikā turpinām aktīvi izmantot sociālo tīklu iespējas –www.facebook.com/muzejsmadona un www.instagram.com/muzejsmadona,  kur publicējam izstāžu virtuālos apskatus, atsaucamies muzeju kopienu izaicinājumiem, publicējam saistošus un nezināmus stāstus no muzeja krājuma.

Visā pasaulē muzeju kopiena aicina padarīt ikdienu košāku dalīties ar saviem digitalizētajiem krājuma materiāliem, viens no tiem ir aicinājums dalīties ar ziedu atveidojumiem muzeju krājumā – gleznas, fotogrāfijas, tekstilijas, priekšmeti, izmantojot mirkļbirku #museumbouquet.  Pārskatot bagāto Madonas muzeja krājumu, pievērsāmies ziediem gleznās. Un tos savās gleznās un grafikās attēlojuši tādi mākslinieki kā Marianna Peilāne, Valdis Kalnroze, Pēteris Ruņģis, Edīte Krastenberga, Valērijs Baida, Roberts Liepiņš, Jānis Simsons, Laimdots Mūrnieks, Jānis Maršāns, Bruno Sipāns, Dzidra Lapsa u.c. Ielūkojies, cik dažādi ir šie mākslas darbi ar vienu vienotu lietu - ziediem: https://youtu.be/cv4Cbe6w-Bk    

  


‌‌Cits izaicinājums nāk no Memoriālu Muzeju apvienības un Amsterdamas Rijksmuseum -veidot fotokolāžas, izmantojot krājumā esošās personību fotogrāfijas un atvedot tās mūsdienu rakursā. Arī Madonas muzeja darbinieki atsaucās aicinājumam un nedēļas nogalē tapa interesanta, ar humora dzirksti piepildīt fotosērija, kurās tika atveidoti literāti: Ilze Indrāne, Adīna Ķirškalne, Ilze Kalnāre, Erna Ķikure un Augusts Saulietis. Fotogrāfijas tika publicētas Facebook kontā, izmantojot mirkļbirku #Personībamājās, esam sagatavojuši arī video ar šīm fotokolāžām:  https://youtu.be/3YIIyclUHsQ.

Atsaucoties Cēsu Vēstures un mākslas muzejam, dalījāmies ar stāstiem un fotogrāfijām par  deficīta precēm, kas glabājas muzeja krājumā – ziepes taloni, kā arī konfekšu un tortes kastes, kuras muzeju darbinieki izmantoja krājuma materiālu glabāšanā, jo arī kastītes bija deficīts.

Mēs, Madonas muzeja speciālisti, meklējam arvien jaunas iespējas, kā uzrunāt jūs – apmeklētāji, tādēļ gatavojam video stāstus par krājuma priekšmetiem, aicinām sekot mums līdzi gan Facebook, gan instagram kontos. Un atcerieties - #Tiksimiesdrīz, bet tagad, ievērojot drošības apsvērumus, lūdzu #paliecmājās!


Informāciju sagatavoja: Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja izglītojošā darba nodaļas vadītāja - Zane Grīnvalde.

 
Ievietoja: D.Torstere
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums