PIESAKIES KULTŪRAS JAUNUMIEM

23. LATVIEŠU MŪZIKAS SVĒTKI

iesūtīts: 2020.07.17 12:18
No 1. līdz 6. augustam Madonā norisināsies 23. latviešu mūzikas svētki. Tā ir iespēja vasaras vidusnogrieznī baudīt un iepazīt latviešu komponistu mūziku radošā gaisotnē no vecmeistaru šedevriem līdz jauno komponistu meistarklasēs kaldinātiem skaņdarbiem.

NYX Trio un dzejniece Madara Gruntmane

Sestdien 1. augustā 18.00 Madonas kultūras namā

Latviešu komponistu kamermūziku flautai, vijolei un klavierēm atskaņos NYX Trio, un mūzika vīsies ar dzejnieces Madaras Gruntmanes dzejoļiem. Dzirdēsim Artūra Grīnupa, Arnolda Šturma, Imanta Zemzara un Jāņa Lūsēna kompozīcijas, jaunā pārlikumā pirmatskanēs Riharda Dubras “Rudens kaislības”. Pie jaunākiem komponistiem vēl gribas pieskaitīt Jēkabu Nīmani, dzirdēsim viņa Divertismentu un tango, būs arī vijolnieces un komponistes Montas Vērmanes mūzika un pasaules pirmatskaņojums – Aigara Raumaņa “Slēgtais pagalms” pēc Paula Bankovska pasakas motīviem.

NYX Trio sastāvā spēlē flautiste Anete Toča, vijolniece Tatjana Ostrovska un pianiste Ieva Sarja.

Kamermūzikas vienība NYX Trio dibināta 2011. gada rudenī. Trio intensīvi koncertējis Latvijā, uzstājies Londonā Vestminsteras katedrāles zālē (Westminster Cathedral Hall), Gibraltārā Konventa zālē̄, Džersijā Mākslas centrā un Gērnsijas St. James koncertzālē. Ar vairākām kamermūzikas programmām NYX Trio piedalījies Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra rīkotajās kamermūzikas dienās, uzstājies Latvijas Radio “Klasika” rīkotajā̄ tiešraides koncertā, veicis ierakstus LR fondiem, ansamblim veltīts vairāk kā desmit jaundarbu un aranžēju. NYX Trio veidojis koncertprogrammas un iniciējis dažādu multimediālu projektu tapšanu sadarbībā ar ebru mākslinieci Andu Kolosovu, dzejnieci Madaru Gruntmani, aktrisi Karīnu Tatarinovu, ornitologu un video mākslinieku Edgaru Dzeni. Trio papildinājies meistarklasēs pie Gildholas Mūzikas un Drāmas skolas (Londona) profesores Žaklīnas Rosas (Jacqueline Ross).

Dzejniece Madara Gruntmane 2015. gadā ieguva gadskārtējo Latvijas Literatūras skatītāju simpātijas balvu par dzejoļu krājumu “Narkozes”, kas tika nominēts Literatūras gada balvai kategorijā “Spilgtākā debija”. Tā tulkojums Narcoses Martas Ziemelis un Ričarda O’Braiena atdzejojumā iznācis Lielbritānijas izdevniecībā Parthian Books un projekta Parthian Baltic ietvaros tika prezentēts Baltijas valstu dzejas festivālā Londonas grāmatu tirgū 2018. Otrais krājums  “Dzērājmeitiņa” publicēts 2018. gadā.


Saulrieta violeto ērģeļu stāsts

Otrdien 4. augustā 20.30 Cesvaines evaņģēliski luteriskajā baznīcā

Marģeris Zariņš savā īsstāstā “Saulrietu violetās ērģeles” aprakstījis šo stabuļdiženo instrumentu tik silti un savdabīgi kā, iespējams, neviens cits rakstnieks latviešu literatūrā. Ērģelnieks Aigars Reinis ir “viens no mākslinieciski interesantākajiem Latvijas ērģelniekiem” (teicis Orests Silabriedis), un viņa solokoncertā varēsim novērtēt aizrautīgu un dziļsmeļošu mūzikas interpretāciju.

Skanēs Paula Dambja un Marģera Zariņa fantāzijskaņdarbi, Alfrēda Kalniņa, Riharda Dubras un Pētera Vaska rakstītie ērģeļopusi. Komponiste Madara Pētersone atgādina, ka ērģeļmūzika ir dzīva un mutuļojoša arī jaunāko Latvijas komponistu skaņu rakstos. Pētersones kompozīcija Time stays we go (“Laiks paliek, mēs ejam”) 2019. gada augustā ieguva pirmo vietu starptautiskajā Karla Orfa kompozīciju konkursā Minhenē.

Aigars Reinis ir Rīgas Doma mūzikas direktors un Katedrāles ērģelnieks, kā arī profesionāls koru un senās mūzikas ansambļu dziedātājs. “Aigars ir viens no mākslinieciski interesantākajiem Latvijas ērģelniekiem” (Orests Silabriedis). Daudzus gadus bijis Latvijas Radio kora mākslinieks un solists, vokālo grupu Schola Cantorum Riga un Ars Antiqua Riga dalībnieks. Kaldinājis ērģeļprasmi pie Tālivalda Dekšņa, Ludgera Lomana, Hansa Ūlas-Ēriksona un Hansa Helstena, saņēmis Lielo mūzikas balvu 2019 par izcilu darbu ansamblī.

Septiņi septiņos

Trešdien 5. augustā 20.30 Madonas kultūras namā

Koncertā uzstāsies divas jauno latviešu mūziķu kamervienības – klaviertrio “Vīzija” un klavierkvartets “Quadra”. Klausīsimies Leona Amoliņa, Andra Vecumnieka, Oskara Herliņa rakstīto kamermūziku un trīs Andra Dzenīša rakstītus jaundarbus. “4 in 3” pirmatskaņos trio “Vīzija”, “3 in 4” veltīts “Quadra” ansamblim, un koncerta vainagojumā septets, abus ansambļus apvienojot kompozīcijā “7 in 7”.

Klaviertrio “Vīzija” sastāvā spēlē vijolniece Kristiāna Ozoliņa, čelliste Dārta Svētiņa un pianiste Sintija Šteinkopfa.

Klavierkvartets “Quadra” – tie ir vijolnieks Arvīds Zvagulis, altists Pēteris Trasuns, čellists Kārlis Klotiņš un pianists Rihards Plešanovs.

Klaviertrio “Vīzija” savu darbību uzsāka 2014. gada nogalē, kad visas dalībnieces studēja solo instrumenta spēli maģistrantūrā. Nejaušas sakritības rezultātā tika izveidots trio, kas debitēja konkursā „JVLMA Labākais studentu kameransamblis”, iegūstot godpilno otro vietu. Iestudētā un konkursā atskaņotā Morisa Ravela trio iespaidā radās ansambļa nosaukums “Vīzija”. Ar pirmo solo koncertu “Vīzija” sevi pieteica 2017. gada pavasarī, kurā apliecināja sevi kā spilgtu, profesionālu un emocionālu vienību. Meklējot jaunus muzikālos plašumus, trio nolēma papildināt zināšanas pie profesoriem Alda Liepiņa un Gunāra Larsena. Trio piedalījies 8. Starptautiskajā Johannesa Brāmsa kamermūzikas konkursā Gdaņskā, Polijā, iegūstot finālista diplomu.

Klavierkvartets “Quadra” ir jauni, bet Latvijā jau atzīti profesionāļi, kaislīgi, enerģiski un aizrautīgi gan dzīvē, gan mūzikā. Atskaņo dažādu laikmetu latviešu mūziku, tostarp Riharda Dubras, Tālivalža Ķeniņa, Pētera Plakida, Pētera Vaska darbus un jauno komponistu sacerējumus. Kvarteta izpildījumā pirmatskaņoti un ierakstīti daudzu latviešu komponistu opusi. Kvartets ar lieliem panākumiem koncertējis Latvijas pilsētās, ir nominēts Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio gada balvai Kilograms kultūras (2016) un Lielajai mūzikas balvai (2019) kategorijā “Gada koncerts”.

Laikmets. Skaņa. Jaunrade.

Ceturtdien 6. augustā 19.00 Madonas kultūras namā

23. latviešu mūzikas svētku noslēguma koncertā klausīsimies jauno komponistu skaņdarbu pirmatskaņojumus. Šīs kompozīcijas būs izslīpētas jauno komponistu meistardarbnīcā pie pasniedzējiem Evijas Skuķes, Gundegas Šmites un Jāņa Petraškeviča. Jaunradītos darbus atskaņos soprāns Monta Martinsone, blokflautiste Ieva Nīmane, kontrtenors Mikus Abaroniņš, čelliste Elīza Sestule, klarnetiste Anna Gāgane, klavesīniste Ieva Saliete un sitaminstrumentālists Edgars Vaivods.

Ieejas maksa EUR 5,- (Biļešu iepriekšpārdošana “Biļešu Paradīze” kasēs). Latviešu mūzikas svētku koncertu abonements EUR 15,- (tikai “Biļešu Paradīze” kasēs). Biļetes būs iespējams iegādāties arī  koncerta norises vietā stundu pirms koncerta (“Biļešu Paradīze” kasē Madonas kultūras namā)

Koncertu laikā ilustratīvi mākslinieciskiem mērķiem un nolūkā informēt sabiedrību par notikušo pasākumu var tikt veikta fotografēšana, video un/vai audio ieraksta veikšana.


Informāciju iesūtīja: Latviešu mūzikas svētku organizētājs Mārtiņš Bergs.

Mob. tālr. +371 26194675

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums