PIESAKIES KULTŪRAS JAUNUMIEM

Signes Ērmanes bērnu grāmatu ilustrāciju izstāde Madonas novada bibliotēkā

iesūtīts: 2017.10.13 19:36
Madonas novada bibliotēkā apskatāma Signes Ērmanes bērnu grāmatu ilustrāciju izstāde «Rudenī, kad zīles krīt, eju satikt tevi… tūlīt!» Laipni aicinām apmeklēt gan mazus, gan pieaugušus bērnus! Ilustrācijas uzrunā ar savu latviskumu, sirsnīgumu, mākslinieces domās un iztēlē radīto pasauli. Ja uz izstādi plānojat nākt ar PII grupiņu vai skolēnu klasi, tad lūdzam pieteikties Bērnu literatūras nodaļā pa T.: 64821296, tā ir iespēja piedalīties tematiskā nodarbībās par ilustrētajām grāmatām, kas pieejamas Bērnu literatūras nodaļas krājumā un padarboties ar mākslinieces sagatavotiem uzdevumiem, balviņās saņemot arī viņas veidotas kartītes.

“Bērnu grāmatas ilustrācija bērnam ir pirmais iespaids par grāmatu, bet grāmatas ilustratoram tas ir veids kā izteikt sevi,” tā Signe Ērmane.


Māksliniece beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļu, kurā specializējusies grāmatu mākslā. Piedalās izstādēs kopš 1992.gada. Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centrā notikušas ilustrāciju izstādes J.Zvirgzdiņa grāmatai "Tobiasa blēņu stāsti" (2003) un "Tobiass dodas pasaulē" (2005). Piedalījusies grāmatu ilustrāciju triennālēs (Viļņā 1997., Tallinā 2003. un 2006.gadā, Serbijā 6. grāmatu ilustrāciju festivālā 2017.gadā).

Par ilustrācijām U.Ausekļa grāmatai "Uz Klidziņu ar vienu koka zirdziņu" (R.: Garā Pupa, 2001) saņēmusi 1. vietu grāmatniecības konkursā "Skaistākā grāmata 2001" un Pastariņa prēmiju 2003.gadā. Kā māksliniece nominēta Gada balvai grāmatniecībā un Jāņa Baltvilka balvai 2007.gadā par J.Zvirgzdiņa grāmatu "Knorke, jeb Tobiass un Fufū meklē Mocartu" (R.: liels un mazs, 2007, saņēmusi Rietumu bankas speciālbalvu).

Starptautiskajā Frankfurtes grāmatu gadatirgū Eiropas izglītības izdevniecību apvienība (European Educational Publishers Group) paziņoja rezultātus konkursam "Labākā Eiropas mācību grāmata 2005". Divdesmit divu valstu konkurencē mācību grāmata 1.klasei "Mazā zīle: latviešu valoda 1.klasei" (G.Andersone, V.Golubova, D.Ērgle, M.Filatova, I.Ikale, māksliniece S.Ērmane-Ļitvina. R.: Zvaigzne ABC, 2004) ieguva izcilības balvu sākumskolas grāmatu grupā.

Ilustrējusi vairāk nekā 40 grāmatu - visvairāk dzejoļu grāmatu, tai skaitā arī mācību grāmatas. Aktīvs darbs sācies, kad 2001.gadā iepazinusies ar dzejnieku Uldi Ausekli. Viņa stāsta, ka abiem izveidojusies laba sadarbība vairāku gadu garumā. «Viņa dzejoļi ir gaiši un draiski, pilni līdzjūtības un mīļuma. Uldis rotaļīgi ceļo no viena grāmatas tēla pie nākamā, aizrauj sev līdzi un dzejolis pats manī sāk skanēt.» piebilst Signe. Pirmā grāmata, pie kuras abi strādājuši, bija "Uz Klidziņu ar vienu koka zirdziņu". Atšķirībā no klasiskajām grāmatām, šai nebija taisnstūra malas. «Tas bija interesants uzdevums - ar ilustrācijām piepildīt lapu, izmantojot katru grāmatas līkumu, iesēdinot vietā gan kaķi, kurš met kūkumu, gan gārni, gan mammu un tēti,» atceras māksliniece.

Vienas grāmatas ilustrēšanai nepieciešami kādi trīs mēneši. Māksliniece stāsta, ka process ir fiziski nogurdinošs, jo tas ir mazkustīgs darbs mājās pie galda un ir speciāli jāplāno laiks fiziskām aktivitātēm.

Lai grāmatā varētu atpazīt, piemēram, bebru, kāds ir tā purniņš, kādas ir kājas, ausis un aste māksliniece pēta enciklopēdijas, meklē attēlus internetā vai dodas uz dabas muzeju, ja var, tad skicē no dabas vai īsāk sakot ir vērīga un daudz ko iegaumē un patur prātā. Attēlojot cilvēkus, reizēm pozas un kustības imitē pati vai lūdz to darīt ģimenes locekļiem, pārsvarā tēli nonāk uz papīra skicējot un domājot par viņu noskaņojumu.

Jura Zvirgzdiņa grāmatas «Knorke, jeb Tobiass un Fufū meklē Mocartu» darbība risinās Austrijā, tāpēc zīmējumus ticamus palīdzēja radīt atmiņas no reiz piedzīvota ceļojuma Austrijā, kā arī fotogrāfes Māras Brašmanes iedotās Vīnes fotogrāfijas.

Visvairāk māksliniecei patīk strādāt akvareļtehnikā, jo Mākslas akadēmijas laikā visvairāk lietotā tehnika bija tieši akvarelis, bet ir tapušas arī grāmatas, kas zīmētas ar parasto zīmuli, eļļas un pasteļu krītiņiem, ir arī datorgrafikas, kur patīk iespēja ieklāt viendabīgu laukumu, kā arī viegli pamainīt gan krāsu, ja kāda krāsu kombinācija neapmierina, gan pašu zīmējumu.

Iznākušas arī mākslinieces Signes Ērmanes veidotas un zīmētas aktivitāšu grāmatas bērniem. Piem.:  "Mani pirmie 10 cipari" - palīgs, sperot pirmos soļus lielajā matemātikas pasaulē, grāmatas uzdevumus daudz jautrāk risināt, ja atvērsiet Ulda Ausekļa dzejoļu grāmatu "Bante un tante". "33 kartītes" - burti, bildes, vārdi 3 valodās (attēlu kartītes) - Signes Ērmanes ilustrēts mācību līdzeklis pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērniem, kuri vēlas iemācīties dažādus vārdus latviešu, krievu un angļu valodā. "Domā un dari!" (4-5 gadi) un "Domā un dari!" (6-7 gadi) - krājumi, kuros apkopotie uzdevumi attīsta prātu un kopā ar Signes zīmējumiem palīdz labā noskaņojumā pavadīt vaļasbrīžus.

Madonas novada bibliotēkā no 12.oktobra līdz 4.novembrim.
Ieeja bez maksas.



Informāciju sagatavoja: Madonas novada bibliotēkas galvenā bibliotekāre Sarmīte Radiņa.
‌‌Foto no bibliotēkas arhīva: Signe Ērmane Madonas novada bibliotēkā 2016.gada Grāmatu svētkos.

Informāciju iesūtīja:
‌Madonas novada bibliotēkas Eiropas Savienības informācijas un uzziņu lasītavas vadītāja Daiga Poča-Lapiņa.
Tālr.: 648 21050.

‌Ievietoja:
‌Inga Arāja
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums