Lepni par savu valsti un tradīcijām

 Bakuriani - Gruzijas ziemas galvaspilsēta

 

Bakuriani atrodas 30 km attālumā no Boržomi un ir viens no Gruzijas lielākajiem kalnu slēpošanas centriem. Tāpat kā Madonas novadā arī Bakuriani tūrisma piedāvājums lielā mērā balstās uz ziemas aktīvās atpūtas piedāvājumu, ko, starp citu, cītīgi izmanto arī mūsu valsts iedzīvotāji - lielākā daļa pasažieru devās tieši Bakuriani virzienā. Laikā, kad, šķiet, ziema jau pusē, ar plašu pasākumu programmu Bakuriani rīko sezonas atklāšanas svētkus. Janvāra beigas, februāra sākums izraudzīts tādēļ, ka šajā laika periodā sniegs ir garantēts, jo pēdējos gados arī kalnos diemžēl nākas saskarties ar siltākām ziemām. Līdzīgi kā mūsu Smeceres sila bāze, arī Bakuriani nobraucienu trases atrodas pilsētiņas nomalē, taču vietu nešaubīgi var atrast pēc intensīvās satiksmes plūsmas. Bakuriani, šķiet, ziemā neguļ vispār - kā pa dienu, tā arī vēlu vakarā visapkārt ir cilvēki, rosība, kafejnīcas atvērtas, lielākas un mazākas viesnīcas pilnas ļaužu. Īpaši daudz ģimeņu ar bērniem. Iespējams, arī mums būtu jāapsver doma rīkot ziemas sezonas atklāšanas svētkus, jo, kā redzam pēdējos gados, karnevāls martā vairs "neuzrunā".

 

Pirmskolas izglītība - bez maksas

 

Apmeklējām vairākas izglītības iestādes. Visur tāpat kā pie mums jūtamas rūpes par bērnu, gruzīni ļoti lepojas ar saviem mazuļiem, jauno paaudzi. Jautātas, cik vecākiem jāmaksā par bērnudārza apmeklējumu, audzinātājas neizpratnē par mūsu vaicājumu - nē, nekas nav jāmaksā. Pirmskolas izglītības iestāžu apmeklējums Gruzijā ir bez maksas. Taču tas savukārt ierobežo arī papildus nodarbību pieejamību - bērnudārzā papildus pulciņu ārpus programmas par maksu kā tas mēdz būt pie mums (piem., angļu valoda, modernās dejas utml.) nav pieejamas. Gruzijā bērni dodas uz skolu 6 gados, un pedagogi uzskata, ka šajos dažos pirmskolas gados bērnus nevajadzētu pārslogot. Pabijām arī nelielā bērnudārziņā Bakuriani ar visai interesantu tapšanas vēsturi. Kāds šveicietis, viesojoties kalnos, uzzinājis, ka Bakuriani nav bērnudārza. Daudz nedomādams, piesaistot privāto ziedotāju līdzekļus, uzcēlis. Tagad to apmeklē vairāk nekā simts bērnu. Iespējams, ēka neatbilst mūsu priekšstatiem par to, kādai būtu jābūt pirmskolas izglītības iestādei (bērni, piemēram, neguļ pusdienlaiku gluži vienkārši telpu trūkumu dēļ, tāpat arī nedodas laukā rotaļāties, jo apkārt nav brīvas zemes), taču to kompensē gaisotne, kāda te valda - bērnu ikdiena notiek caur spēli, caur prieku. Tieši šeit sajutām lielu atšķirību ar mums - esam tik ļoti pieraduši pie augstajiem Eiropas standartiem, ka visu uztveram kā pašu par sevi saprotamu un zaudējam tik svarīgo ikdienas prieku, prasmi novērtēt to, kas mums ir. Esam priecīgi, ka mums vispār ir dārziņš! - tā mums teica audzinātājas.

Turpat aiz vārtiņiem baznīca, piemiņas memoriāls un atdusas vieta Gruzijas olimpiskajai cerībai kamaniņās Nodaram Kumaritašvili, kurš gāja bojā treniņbrauciena laikā Vankūveras olimpisko spēļu atklāšanas dienā, nedaudz tālāk - iekštelpu atrakciju parks. Viss vienuviet - dzīve un nāve, darbs un atpūta, nākotne un pagātne, kopā veidojot to, ko dēvējam par Gruzijas kolorītu...

 

Uzmanība bērnu drošībai skolās

 

Boržomi pilsētā ir sešas vidusskolas. Bijis vēl vairāk. Gruzija nav izņēmums, bērnu skaits rūk arī tur. Apmeklējām lielāko vidusskolu, kura izveidojusies divu skolu apvienošanās rezultātā un vairāk nekā 700 skolēnu ir izvietojušies salīdzinoši jaunā - 2005. gadā būvētā ēkā ar plašu sporta zāle, blakus milzīgs pilsētas stadions un bijušais gruzīnu olimpiskais čempions peldēšanā investējis peldbaseina būvniecībā, kas top turpat līdzās. Direktore  Khatuna Kharazašvili neslēpj prieku, ka audzēkņiem ir lieliskas iespējas daudzveidīgiem sporta veidiem. Skolās izvietotas ne vien videonovērošanas sistēmas, bet tiek algoti arī apsargi, kas uzrauga drošību ne vien, lai tiktu pasargāti bērni, apsargi seko līdzi arī, lai tiktu ievēroti skolas iekšējās kārtības noteikumi.

Kā jau minēju, gruzīni prot novērtēt, kas viņiem ir. Liels notikums pilsētas mērogā bija 6. vidusskolas sporta zāles atklāšana pēc rekonstrukcijas. Prese, televīzija, pašvaldības vadība, deputāti sapulcējušies kopā ar skolas kolektīvu. Balonu lietus, priekšnesumi un kūka visai skolai. Bijām aizkustināti, ka šajā notikumā bijām goda vietā un par mūsu dāvinājumu - iespēju 20 sadarbības partneru skolēniem piedalīties starptautiskā nometnē Madonā - saņēmām ovācijas un aplausus.

Kaut varētu atvest daļiņu šī pozitīvisma un prieka uz Madonu.. Tik ļoti gribētos, lai prasme priecāties un novērtēt nebūtu tikai Gruzijas kolorīts.

 

Augsto tehnoloģiju tagadne un nākotne - "Techpark"

 

Ar lielu nepacietību un interesi devāmies uz pagājušajā gadā izveidoto Gruzijas biznesa inovāciju centru "Techpark" Tbilisi. Neesmu bijusi Google birojā, bet, ieejot modernajā trīsstāvu ēkā, jutāmies tieši tā. Projekts tapis no Gruzijas valsts finansējuma, šobrīd noris sadarbība ar Silīcija ielejas ekspertiem. Mūsu novada uzņēmējdarbības veicināšanas jomas vadītājs Romāns Hačatrjans atzina, ka, uzsākot bijušās Madonas tipogrāfijas ēkas pārbūvi, daudz no redzētā varēsim pārņemt arī mēs. Runājot par jauno uzņēmēju idejām un to īstenošanu, gan Romāns, gan centra starptautiskā departamenta vadītāja Anna ... ir vienisprātis, ka galvenais ir izveidot vidi, kur rosās jaunas domas un ieceres un, satiekoties domubiedriem, šķiļas jauni plāni un no sākotnēji divām atsevišķām idejām rodas pavisam cita - trešā, kas izrādās veiksmīga un dzīvotspējīga.

Vai tā ir Eiropa? Nē, tur, pašā Tbilisi kalnu virsotnē, ir izveidota vieta ar pasaules elpu. Bez ES līdzfinansējuma...

 

No Gruzijas uz Eiropu - bez vīzām

 

Par bezvīzu režīma ieviešanu starp Gruziju un ES tika runāts jau sen, taču līdz ar Krimas problemātiku, jautājums politiskajos gaiteņos bija iestrēdzis. 2. februārī beidzot EP parakstīja šo ilgi gaidīto līgumu. Tā bija pirmā ziņa visos kanālos, sociālajos medijos, cilvēku sarunās. Ceļošanas brīvība, morālā apziņa, ka arī Gruzija ir attīstīta un konkurētspējīga valsts. Un tajā pat laikā Gruzija ir savdabīga, nepakļāvīga, lepna kā klinšu ērglis un cēla kā augstās kalnu virsotnes. To mēs arī tajā dienā saviem partneriem novēlējām - nepazaudēt savu identitāti, nepazaudēt to, kā dēļ uz Gruziju tiecas tie, kas kaut reizi tur pabijuši vai sastapuši kaut vienu īstu gruzīnu...

 

2017. gads - skolēnu un pedagogu satikšanās zīmē

 

"Vizītes laikā veiktās iestrādes liecina, ka šogad ar partneriem Gruzijā norisināsies apmaiņas braucieni izglītības jomā," rezumējot norāda deputāts, Izglītības un sporta komitejas vadītājs Kaspars Udrass. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, kad abu pušu kolektīvi uzstājās pilsētu svētkos, šogad viesošanās nebūs tik ārēji pamanāmas, jo jau jūnijā pie mums ieradīsies 20 gruzīnu skolēni ar pedagogiem, tiks rīkota tikšanās arī pedagogu starpā.

Kā zināms, sadarbības līgumu ar Boržomi pašvaldību mūsu pašvaldības vārdā ... gadā noslēdza domes priekšsēdētāja vietnieks Agris Lungevičs pēc vairāku Madonas novada uzņēmēju izteiktas iniciatīvas. Līgums paredz sadarbību izglītības, kultūras, sporta un uzņēmējdarbības jomās.

 

Dz. Stradiņa.

© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums