AS “BALTICOVO” Madonā atklāj Latvijā pirmo lielizmēra brīvās turēšanas vistu novietni

iesūtīts: 2019.07.11 10:50
Sperot būtisku attīstības soli un domājot par patērētāju vēlmēm, AS “Balticovo" atklāj Latvijā pirmo lielizmēra brīvās turēšanas vistu novietni. Madonas brīvās turēšanas vistu novietnē ir 20 000 putnu, kuriem ir pieejams astoņus hektārus liels pastaigu laukums, katram putnam atvēlot četru kvadrātmetru platību. Šī ir pirmā lielizmēra brīvās turēšanas vistu novietne Latvijā.

Novietnes atklāšanas pasākumā Madonā, 10.jūlijā, pulcējās ne tikai Madonas novada domes pārstāvji un sabiedrībā zināmi cilvēki, bet arī Zemkopības ministrijas, Latvijas Olu un putnu gaļas ražotāju asociācijas un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras pārstāvji. Piknika viesiem bija iespēja redzēt, kāda ir vistu ikdiena brīvās turēšanas apstākļos, kā arī doties nelielā ekskursijā pa ražotni.

AS “Balticovo” padomes priekšsēdētājs Valdis Grimze atklāj, ka “šis ir svarīgs notikums ne tikai uzņēmumam, bet arī nozarei kopumā, un iezīmē uzņēmuma tuvošanos patērētāju vēlmēm gan eksporta tirgos, gan arī Latvijā”. Savukārt AS “Balticovo” valdes loceklis Toms Auškāps uzsver, ka “jaunā brīvās turēšanas vistu novietne patērētājam sniedz iespēju iegādāties lauku olas ar pievienoto vērtību – tiek pārbaudīta katras olas kvalitāte. Šīs vistas ēd barību, kas sastāv no Latvijā audzētiem kviešiem un miežiem, auzu klijām, rapšu raušiem, saulespuķu spraukumiem, lopbarības rauga un minerālvielām, elpo lauku gaisu un bauda visas pārējās priekšrocības, ko sniedz plašais pastaigu laukums”.

Madonas vistu novietnes atklāšanas pasākumā ikviens varēja iepazīties ar vistu dienas režīmu un ēšanas paradumiem. Dienā katra vista ārā pavada aptuveni 10 stundu, izdēj vienu olu, ik dienas Madonas filiālē saražojot 20 000 olu. Madonas filiāles kūts ēkas projekts tika sākts 2014. gadā, un šī ir pirmā lielizmēra brīvās turēšanas vistu novietne Latvijā un AS “Balticovo”.

Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Grasbergs atklāj, ka “šobrīd varam novērot, ka cilvēki arvien vairāk pieprasa brīvi turēto vistu olas un ir gatavi par to maksāt. Ja tirgus to pieprasa – tam ir jāseko, un šis ir brīnišķīgs piemērs, kā uzņēmumi to dara neatkarīgi no subsīdijām. Pozitīvi novērtējam, ka AS “Balticovo” sadarbojas arī ar zemnieku saimniecībām, jo tikai kopā varam padarīt reģionus stiprus”.

Madonas novada pašvaldības izpilddirektors Āris Vilšķērsts pauž, ka pašvaldība uz šo brīvās turēšanas vistu novietni raugās ļoti pozitīvi: “Prieks, ka šāds bioloģisks pienesums ir bāzēts tieši Madonā, investējot mūsu novadā, kur tagad vistas var baudīt vietējās ainaviskās pļavas un āres.”


Par AS “Balticovo” – lielākais olu un olu produktu ražotājs Ziemeļeiropā ar vairāk nekā 45 gadu nozares pieredzi. “Balticovo” ir orientēts uz darbību Latvijas un starptautiskos tirgos un eksportē aptuveni 70% no saražotās produkcijas. Produkcija tiek eksportēta uz Eiropas valstīm, to skaitā citām Baltijas valstīm, Skandināvijas valstīm, Vāciju, Nīderlandi, Beļģiju, Austriju, Franciju, Itāliju, Poliju, Čehiju, Slovākiju, Slovēniju, Ungāriju, Rumāniju un Bulgāriju, kā arī uz Ziemeļameriku, Japānu, Vidusāziju, Āfrikas un Tuvo Austrumu valstu reģionu. 2019. gadā “Balticovo” plāno ieguldīt 5 miljonus eiro, lai uzbūvētu jaunu 4000 kvadrātmetru lielu ražošanas cehu un modernizētu vienu no esošajiem cehiem. 8 miljoni eiro tiks investēti ārpus sprosta dēto olu ražošanas palielināšanā, lai apmierinātu augošo pieprasījumu eksporta tirgos un arī Latvijā. Uzņēmuma ražotne un filiāles atrodas Iecavā, Madonā un Daugavpilī, un tas ir saņēmis VARAM atzinību par ilgtspējīgu pieeju uzņēmējdarbībai un nozīmīgu reģiona attīstības virzīšanu, kā arī atkārtoti atzīts par vienu no labākajiem darba devējiem Zemgales reģionā.


VIDEO 1
VIDEO 2


Informāciju sagatavoja: Zane Zonne
Aģentūra “P.R.A.E. Sabiedriskās attiecības” 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums