.

Radošās nodarbības bērniem un jauniešiem skolēnu brīvlaikā par ūdeni un klimata pārmaiņām

iesūtīts: 2018.10.16 10:23
Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs sadarbībā ar Latvijas Dabas muzeju skolēnu brīvlaikā (2018. gada 22. oktobrī plkst. 10:00 Madonas muzejā) piedāvā nodarbības par ūdeni un klimata pārmaiņām. Madonas muzejā viesosies Latvijas dabas muzeja speciālisti, kuri novadīs divas nodarbības pamatskolas un vidusskolas vecuma bērniem un jauniešiem.

 

            Plkst. 10:00 pasākums sāksies ar Madonas muzeja, sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi, organizētā konkursa bērniem un jauniešiem “Uzmanību – es, Tu, mēs un ūdens!” uzvarētāju apbalvošanu.

            No plkst. 10:20-11:00 būs nodarbība par ūdens piesārņojumu. Tajā dalībnieki noskaidros, kādi ir ūdenstilpju piesārņojuma cēloņi un sekas. Uzzinās, kā piesārņojums ietekmē ezeru un upju ekosistēmu, kā arī meklēs risinājumus ūdens kvalitātes uzlabošanai un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai.

Plkst. 11:00 būs otra nodarbība par klimata pārmaiņu cēloņiem, kurā dalībnieki, izvērtēs savus ikdienas paradumus un meklēs risinājumus, kas palīdzēs izprast videi draudzīgāku dzīvesveidu. Uzzinās, kas ir siltumnīcas efekta gāzes, no kurienes tās rodas.

Pēdējo simts gadu laikā ir novērojamas straujas klimata izmaiņas, kas ir lielā mērā saistītas ar cilvēku saimnieciskās darbības palielināšanos. Tās ietekmē klimata kā sistēmas stabilitāti, klimatisko parādību biežumu, nokrišņu daudzumu, kā arī izraisa temperatūras paaugstināšanos. Galvenais šo izmaiņu cēlonis ir būtiski pieaugušais siltumnīcas efektu izraisošo gāzu (SEG) daudzums atmosfērā. Ļoti svarīga ir SEG gāzu apjoma samazināšana, tādējādi uzlabojot vides stāvokli.

Pieaugot cilvēku saimnieciskajai darbībai pieaug piesārņojuma līmenis apkārtējā vidē. Ūdeņu piesārņojums izraisa ezeru un upju aizaugšanu, kā rezultātā samazinās skābekļa daudzums, izmainās sugu sastāvs un daudzveidība ūdenstilpēs.

Laipni lūdzam! Līdzdalība pasākumā ir bez maksas!

Nodarbība tapusi sadarbībā ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu, projekts “SOS!H20 muzejā” tiek realizēts sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi, SIA “Hydra Baltic” un “CEMEX Iespēju fonds” finansiālu atbalstu.

Informāciju sagatavoja Līga Irbe,  muzeja galvenā speciāliste, projekta “SOS!H2O muzejā” vadītāja, tālr. 29750811; Latvijas Dabas muzeja vecāka ekoloģe Lauma Kupča, t. 67356059

Informāciju ievietoja: Dāvis Veckalniņš

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums