.

XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki. 2.JŪLIJS

iesūtīts: 2018.07.02 13:21
Notikumi un aktualitātes pirmdienā.

Plkst. 16.00 un plkst. 20.00 Arēnā Rīga notiks Latvijas skatuviskās dejas koncerts „Vēl simts gadu dejai”. Kā rodas un kas rada latviešu skatuvisko deju? Atbildes uz šo jautājumu koncerta apmeklētāji varēs rast, ieskatoties horeogrāfu dzīves gājumā un radītajās dejās un izzinot, kā dejas raksts sasaucas personību, laikmetu un iedvesmas avotiem. Koncertā iekļautas 17 horeogrāfu – Aijas Baumanes, Agra Daņiļeviča, Ilmāra Dreļa, Jāņa Ērgļa, Taigas Ludboržas, Imanta Magones, Ilzes Mažānes, Artas Melnalksnes, Viļa Ozola, Jāņa Purviņa, Guntas Skujas, Alfrēda Spuras, Harija Sūnas, Ulda Šteina, Helēnas Tangijevas-Birznieces, Ulda Žagatas un diasporas horeogrāfa Viļņa Birnbauma – dejas, ko skatītājiem atklās vairāk nekā 1300 dejotāju.
Šajā koncertā Madonas novadu pārstāvēs Madonas pilsētas kultūras nama Tautas deju ansamblis “Vidzeme”, Sarkaņu pagasta tautas nama “Kalnagravas” senioru deju kolektīvs “Labākie gadi” un Madonas pilsētas kultūras nama senioru deju kolektīvs “Atvasara”.

Tiešraide: no plkst.20.00 - replay.lv, no plkst.21:10 – LTV 1, visiemltv.lv

Ieskaties Deju koncerta "Vēl simts gadu dejai" tehniskajā uzbūvē!


Plkst. 18.00 – 20.00 Esplanādē ikviens aicināts uz senioru koru koncertu “Margodama saule lēca”. Tā vadmotīvs – Dzīves svinēšana dziesmā. Dažādu laiku dziesmas par sauli, zemi un mums pašiem izdziedās Latvijas senioru koru 1000 dziedātāju kopkoris. Kā saule rotaļājas gaismas mežģīnēs Latvijas ozolu zarotnē, tā dziesma savij kopā dažādas paaudzes un Latviju likteņu līkločos. Koncerta mākslinieciskie vadītāji – Daiga Galeja un Bruno Cabulis.

Šajā koncertā piedalīsies arī Madonas pilsētas kultūras nama senioru jauktais koris "Mantojums".
Foto pielikumā - mēģinājuma process 2. jūlija rītā Esplanādē



T‌os, kuri Svētku laikā plāno būt Rīgā, aicinām apmeklēt arī ‌Tautas lietišķās mākslas izstādi "Radītprieks" Rīgas Mākslas telpā.
‌‌Tautas māksla ir radoša - tā izmanto tradīciju, lai interpretētu, nevis tikai atkārtotu. Tomēr atkārtošana ir svarīga. Saikne ar iepriekšējām paaudzēm patiesībā ir trausla. Tā ir pārāk atkarīga no mūsu spējas neaizmirst un vēlmes atcerēties.  

Vienā no izstādes stendiem rakstīts - "Vidzeme, kas robežojas ar Zemgali un Latgali, paliek atmiņā ar īpašo dabas skaistumu, daudzveidīgo kultūrvēsturisko mantojumu un tautas tradīcijām. Vidzemei bijusi īpaša nozīme latviešu kultūras vēsturē - te meklējami latviešu literatūras, izglītības un zinātnes aizsākumi. Te dzīvo un strādā izcili tautas lietišķās mākslas meistari." 
‌Izstādes dalībnieki– Latvijas tautas lietišķās mākslas studiju meistari un individuāli strādājošie meistari, arī Sarkaņu amatu skolas meistari.



‌Tāpat visiem interesentiem plašs amatu meistaru darinājumu piedāvājums Vērmanes dārzā un Esplanādē.



P.S. - lai gan šī lielākajai daļai Svētku dalībnieku ir brīva diena, Madonas Kultūras nama pūtēju orķestris turpina savus mēģinājumus, lai sagatavotos gaidāmajiem pasākumiem:
  • ‌03.07. 19:00 Pūtēju orķestru koncerts Lielajā Ģildē "Pieskāriens laikam".
  • 04.07. 19:00 Koncerts Rīgas Sāpju Dievmātes Romas katoļu baznīcā (Pils iela 5).
  • 04.07. 23:59 Zaļumballe pie Rīgas 3. Valsts ģimnāzijas Madonas novada pašdarbnieku kolektīviem.
  • 07.07. 11:00 Koncerts Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus baznīcā (Lāčplēša iela 71).
  • 06.07. 20:00 Esplanādē Dižkoncertā.
  • 7.07., 8.07. 20:00 Mežaparkā notiekošajā Noslēguma koncertā.
Foto no mēģinājumu gaitas pielikumā.



‌Informāciju ievietoja: Ilze Riekstiņa
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums