Baznīcu naktī varēs iepazīt vairāk nekā 170 dievnamus visā Latvijā

iesūtīts: 2018.05.22 10:18
No Rūjienas līdz Subatei, no Ludzas līdz Nīcai – 1.jūnijā jau piekto gadu dievnami visā Latvijā vienosies kultūras notikumā Baznīcu nakts. Šoreiz pasākumā piedalīsies 170 baznīcas. Vakars sāksies pulksten 17:50 ar baznīcu zvanu skaņām, ko turpinās eksksursijas, lekcijas, radošās darbnīcas bērniem, kopīga Tēvreizes lūgšana un, atzīmējot Latvijas valsts simtgadi, kopīga valsts himnas dziedāšana. Visi dievnami, kas pieteikuši dalību, atrodami www.baznicunakts.lv interaktīvajā kartē. Baznīcu programmas būs pieejamas notikuma mājas lapā no 20.maija.

Visvairāk dalībnieku arī šogad būs Vidzemē - 55 baznīcas, Zemgalē un Sēlijā – 27 baznīcas, Kurzemē 24 baznīcas, no tām Liepājā - 5, Latgalē – 16 baznīcas. Rīgā un Rīgas apkārtnē atvērtas būs 34 baznīcas.

“Šogad Baznīcu nakts norisinās Latvijas Valsts simtgades zīmē. Tādēļ ikvienu dievnamu esam aicinājuši rotāt ar Latvijas valsts karogu un vakarā pēc Tēvreizes lūgšanas, kurai vienoti pulcēsimies pulksten 21.00, kopīgi dziedāt arī Latvijas valsts himnu. Mūsu himna ir īpaša, tā ir unikāla savā būtībā, jo ir lūgšana, kuru dziedot katru reizi varam lūgt Dieva palīdzību, svētību un labklājību savai zemei un tautai”, notikuma norisi Latvijas simtgadē raksturo rīkotāju pārstāvis Jurģis Klotiņš.  

Arī šogad Baznīcu nakts programma būs radoša, muzikāla un sirsnīga. Dievnamos muzicēs Latvijā labi zināmi mākslinieki, solisti un kori. Minot tikai dažus no viņiem, – operas soliste Evita Zālīte (soprāns), Irma Pavāre (mecosoprāns), Jānis Kurševs (tenors), Juris Vizbulis (tenors), dziedātāja Ieva Akurātere, aktieris Juris Hiršs, mūziķi Igo, Ēriks Loks, Aivars Hermanis, Roberts Gobziņš, Kārlis Kazāks, Ilze Grunte (ģitāra), Ēriks Upenieks (ģitāra), Kaspars Zemītis (ģitāra), Raimonds Ozols (vijole), ērģelnieki - Aigars Reinis, Jevgēnija Ļisicina, Ilze Sprance. Koncertus sniegs Valsts akadēmiskais koris „Latvija”, vīru kori “Frachori” un “Imanta”, jauktie kori – “Norise”, “Elpa”, “DeCoro’, “Cantus”, “Rīdzene”, “Stars”, senās mūzikas ansamblis “Ludus”, grupa “My Radiant You”, zvanu ansamblis “Campanella” un daudzi citi mūziķi.

Baznīcu nakti īpašu dara ne tikai vakara noskaņa dievnamos, bet jo vairāk cilvēki, kuri rada un līdzdarbojas. Notikumu veido kopumā vismaz 300 brīvprātīgo dažādās baznīcās visā Latvijā. Mūziķu, koru dziedātāju, mākslinieku un lektoru skaits kopā ir mērāms vairākos simtos.

Baznīcu nakts ir kultūras notikums, kas ielūdz uz satikšanos ar Latvijas baznīcām – mākslas un arhitektūras skaistumu, garīgo mūziku un pārdomām klusumā un lūgšanā. Jā, arī uz nesteidzīgu atpūtu ar tējas krūzi un sarunām.

Pasākuma aktuālā informācija publicēta www.baznicunakts.lv un sociālo tīklu kontos:

Par Baznīcu nakti

Kultūras notikums „Baznīcu nakts” Latvijā notiek kopš 2014.gada. Baznīcu nakts ideja līdz Latvijai atceļoja no Austrijas, kur pirms nedaudz vairāk kā 10 gadiem notika pirmais šāds Kristīgās baznīcas konfesiju un draudžu kopīgi rīkots ekumēnisks notikums. Drīz pēc tam pasākums notika arī Čehijā un Slovākijā.  Kopš 2012. gada Baznīcu nakts notiek arī Tartu, Igaunijā. Pasākuma ieceri atbalsta Latvijas lielāko kristīgo konfesiju vadītāji. Latvijā Baznīcu nakti organizē starpkonfesionāla domubiedru grupa - Nodibinājums „Baznīcu Nakts fonds”. Pateicamies un aicinām ziedot turpmākam darbam – “Baznīcu Nakts fonds”, Reģ.Nr. 40008214405, konta nr. LV14HABA0551037490653.



Informāciju sagatavoja: Inese Knipše
‌kultūras notikuma „Baznīcu nakts” komunikācijas vadītāja
‌e-pasts: baznicu.nakts@gmail.com

‌Informāciju ievietoja: Ilze Riekstiņa
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums