.

Mazās mākslas dienas Madonā - 2018

iesūtīts: 2018.03.19 21:41
Ikgadējo Mākslas dienu tradīciju pirmsākumi meklējami 1959.gadā. Kopš tā laika ik pavasari Latvijā tiek rīkotas mākslinieku izstādes, atvērto durvju dienas mākslinieku darbnīcās, kā arī koncerti un citi ar mākslu saistīti pasākumi. Sevišķi lielu vērienu Mākslas dienu pasākumi sasniedza 20.gadsimta septiņdesmito gadu otrā pusē un astoņdesmito gadu pirmajā pusē. Mākslas dienu pirmsākumi Madonā saistāmi arī ar Madonas mākslas skolas pirmā direktora Jāņa Simsona vārdu.

Tāpēc šogad Madonas mākslas skola ir uzņēmusies iniciatīvu organizēt pasākumu kopumu - Mazās mākslas dienas Madonā.

Pasākums notiek sadarbībā ar Madonas bērnu un jauniešu centru, Madonas novada pašvaldību, Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolu un Mūzikas un mākslas atbalsta fondu /www.kulturmarka.lv

22. martā, visas dienas garumā piedāvājam apmeklēt dažādas teātra un mākslas aktivitātes.

No plkst. 9.00 Madonas kultūras namā notiks Madonas novada skolu teātra skate. Madonas novada skolu audzēkņi rādīs savu veikumu uz kultūras nama skatuves.

Šobrīd visiem interesentiem ir iespējams aplūkot Rēzeknes Mākslas un dizaina audzēkņu, Mākslas programmu radošos darbus. Gleznas aplūkojamas Madonas pašvaldības ēkā, Madonas kultūras nama kafejnīcas telpā un Jāņa Simsona Madonas mākslas skolas 1. stāva zālē. Tikšanās ar Rēzeknes mākslas vidusskolas pārstāvjiem paredzēta plkst. 13.00 Madonas multifunkcionālajā jauniešu iniciatīvu centrā “Kubs”.

MFIC “Kubs” būs iespējams iesaistīties radošajā darbnīcā, kuru vadīs Madonas mākslas skolas skolotājas un Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas pasniedzējas Inga Onževa un Kristīne Binduka. Darbnīcas laikā būs iespējams apgleznot objektus, izmatojot jūgendstila motīvus mākslā.

Dienas ietvaros, plkst. 13.30 paredzēta tikšanās ar Madonas bērnu un jauniešu centra improvizācijas nodarbību vadītāju Daci Dzilnu un uzzināt par iespējām improvizācijas metodes izmantot darbā vizuālās mākslas nodarbībās skolā.

Vēlāk Madonas mākslas skolas pedagogi dalīsies savā pieredzē un iepazīstinās ar skolas novitātēm.

Kā dienas noslēgums un kulminācija, plkst. 15.00 paredzēta teātra izrāde “No Rozentāla”, par gleznotāju Jani Rozentālu (1866-1917).

Viencēliena režisore ir Paula Pļavniece, dramaturgs Ivo Briedis, Lomās Rūta Dišlere (VDT), un Jānis Znotiņš, māksliniece Liene Pavlovska, gaismu mākslinieks Rauls Lorencis, producē Mūzikas un mākslas atbalsta fonds/www.kulturmarka.lv

Uz izrādi īpaši aicināti mākslas mīļotāji, pedagogi  un vecāko klašu audzēkņi. Pasākumu atbalsta Madonas novada pašvaldība.

Janis Rozentāls ir teicis:

"Kad es par maz kur eju, kā viesībās, ballēs, teātrī un citās vietās, tad priekš sevis, zinādams, aizbildinos ar to, ka man nav melno svārku vai naudas un laika, bet tas ir diezgan mazs iemesls un lielākais kavēklis ir kūtrība. Kustēties vajag, jo es redzu, kādus nelāgus augļus tāda istabā tupēšana izaudzina - pedantus, iedomīgus, vienpusīgus un netaisnus skābputras. Kamēr turpretim kustoties, dabū jaunus iespaidus, idejas un pamudinājumus, un, kas priekš jauna mākslinieka svarīgākais - darbus, protekcijas un iepazīšanas."

Iecere īstenot izrādi par gleznotāju Jani Rozentālu ir likumsakarīgs turpinājums Mūzikas un mākslas atbalsta fonda iestrādnēm un jau īstenotajām izrādēm šajā virzienā - veidot stāstus teātra valodā par spilgtām personībām Latvijas kultūrā un mākslā.

Teātra izrāžu producēšanā MMAF darbojas kopš 2008. gada, kad tapa izrāde par preses karalieni Emīliju Benjamiņu „Benjamiņa. Kā dzīvot modernam cilvēkam”. Jau, sākot ar šo izrādi, MMAF interese un „specializācija” iezīmējās – veidot stāstus teātra valodā par spilgtām personībām Latvijas un Rīgas kultūrā un mākslā.

Šādā kontekstā tapa skatītāju un nozares speciālistu cildināta izrāde par gleznotāju Jāni Pauļuku „Pauļuks. Rāmji”, kas 2010./2012. gadu sezonā tika izrādīta izstāžu zālē „Arsenāls”. Turpat sadarbībā ar Māru Ķimeli notika atjaunotā „Parīze-Rīga-Parīze” par izcilo mākslinieku pāri Rūdolfu un Elvīru Piņņiem., 2014.gada gada sākumā izstāžu zālē Arsenāls pirmizrādi piedzīvoja izrāde par gleznotāju un grafiķi Kārli Padegu „PADEGS un PADEGS”, bet 2016. gada sākumā  - izrāde par gleznotāju Ugu Skulmi „Uga Skulme. Ceļojums uz vietas”

Gaidīti visi interesenti pavadīt radošu dienu – radošā atmosfērā!

Ieeja bez maksas.


Foto atskats.


Informāciju iesūtīja: Kristīne Šulce

‌Informāciju ievietoja: Ilze Riekstiņa
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums