22.janvārī Madonā viesojās Latvijas Valsts prezidents

iesūtīts: 2018.01.24 08:15
Tuvojoties 28. janvārim, kas vēsturiski zināms kā Kārļa Ulmaņa iedibinātā “Draudzīgā aicinājuma” norises diena, apgāds “Jumava” kā katru gadu vērsās pie Latvijas uzņēmējiem ar aicinājumu dāvināt grāmatas savām skolām.

Atgādinajumam un informācijai: Akcija “Draudzīgais aicinājums” ir aizsākusies ar Neatkarīgās Latvijas  prezidenta Kārļa Ulmaņa 1935. gada aicinājumu ik gadu 28. janvārī atbalstīt Latvijas skolas, dāvinot grāmatas un mākslas darbus, kas celtu kultūras līmeni skolās un sabiedrībā. Ar SIA Rīgas Nami atbalstu apgāds “Jumava” pirms sešiem gadiem atjaunoja šo kultūras tradīciju. Gadu no gada akcija “Draudzīgais aicinājums” iegūst aizvien plašāku skanējumu, pieaug akcijā iesaistīto skolu skaits.

Arī 2018. gadā cieņā un pateicībā par stipro pamatu, ko ikviena cilvēka personībai un profesionalitātei ieliek skola, šogad tiksies uzņēmēji, izdevēji un citi atbalstītāji, lai dāvinātu grāmatas Latvijas skolām un izglītības iestādēm. Īpaši tiek uzsvērta dāvinājuma emocionālā loma, pasniedzot grāmatas tieši savai bijušajai izglītības iestādei, tādējādi kļūstot par tās atbalstītāju.

Turpinot iesākto tradīciju, apgāds „Jumava” šogad aicināja Madonas un Madonas novada uzņēmējus piedalīties un atbalstīt “Draudzīgā aicinājuma” akciju, dāvinot skolām un pirmsskolas mācību iestādēm vērtīgas grāmatas.

Šī gada akcijas “Draudzīgais aicinājums” svinīgais pasākums notika Madonas pilsētas vidusskolā 22. janvārī plkst. 12:00 ar Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa piedalīšanos.

Pasākums svinīgi tika atklāts ar Latvijas Valsts himnu, Madonas pilsētas vidusskolas direktores Ineses Strodes, Latvijas Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa un Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieka kultūras, izglītības un sociālajos jautājumos Zigfrida Goras uzrunas. Tāpat kā ik gadu uzrunas vārdus teica "Draudzīgā aicinājuma" tradīciju turpinātājs, apgāda "Jumava" vadītājs, grāmatu izdevējs Juris Visockis un Madonas novada uzņēmēju pārstāve Antra Gotlaufa.
 
Kā īpašie viesi, kas spēj iedvesmot un Madonas vārdu nes tālāk Latvijā, pasākumā piedalījās arī mūziķis, ģitāras virtuozs Mārcis Auziņš, kā arī Olimpisko spēļu dalībnieks, slēpotājs Arvis Liepiņš, uzrunājot auditoriju un pasniedzot savu dāvinājumu.  

Pasākumu kuplināja Madonas pilsētas vidusskolas 2.-4.klašu koris vadītājas Ijas Voiničas vadībā un deju kolektīvs "Atspole", vadītāja Maija Rijniece. izskanēja arī Madonas pilsētas vidusskolas audzēkņu dzejas lasījumi un emocionāls noslēgums ar Leldes Riekstas izpildīto dziesmu "Daugava".
 

Pēc svinīgā pasākuma Madonas pilsētas vidusskolā Latvijas Valsts prezidents viesojās Madonas novadpētniecībasa un mākslas muzejā, plkst.14:00, piedaloties jaunās virtuālās ekspozīcijas "100 Madonas novada personības" atklāšanā. Par Virtuālo ekspozīvciju atklāja Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja direktore Līvija Zepa, klātesošos uzrunāja arī Latvijas Valsts prezidents, kā arī ar ekspozīciju iepazīstināja projektu vadītāja, muzeja izglītojošās nodaļas vadītāja Zane Grīnvalde. Par muzikālo noskaņojumu pasākumā rūpējās J.Norviļa Madonas Mūzikas skolas audzēkņi.
Noslēgumā Valsts prezidents veica ierakstu Tautas Saimes grāmatā, kas bija faktiski pēdējais ieraksts no Madonas novada ļaudīm, jo kopš oktobra tā ceļojusi pa visiem pagastiem un nu pavisam drīz tā tiks nodota Rīgas Aktīvo Senioru Aliansei - Biedrībai RASA. Esam lepni, ka nebūsim atstājuši nevienu brīvu lappusi.

Virtuālā ekspozīcija “100 Madonas novada personības” ir ceļojums laikā, kas iepazīstina un atgādina par ievērojamām un radošām Madonas novada personībām. Tās ir personas, kas laikā no 1918. – 2018.gadam  dzimušas, dzīvojušas vai darbojušās Madonas novadā, nesušas Madonas vārdu Latvijā un ārpus valsts robežām, tie ir mākslinieki, politiskie un sabiedriskie darbinieki, zinātnieki, skolotāji un literāti, mūziķi un aktieri, sportisti u.c. jomu pārstāvji. Kā piemērus var minēt: Olgu Dreģi, Daini Grūbi, Andri Ezeriņu, Dzidru Rubeni, Jāni Norvili, Imantu Vecozolu, Raimondu Vējoni, Hugo Celmiņu, Rūdolfu Pinni, Ilzi Indrāni, Leonu Briedi, Vili Lapenieku, Arti Kumsāru, Daini Īvānu, Kārli Pamši, Robertu Zuiku u.c.

Pie ekspozīcijā ietverto personību dzīvesgājumu materiālu atlases, izpētes un apkopošanas strādāja Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja vēsturnieki un speciālisti, bet ekspozīcijas stendu un tehniskos risinājumus izstrādāja projekta sadarbības partneri SIA ASPIRED.

Virtuālā ekspozīcija “100 Madonas novada personības” realizēta pateicoties VKFF projekta “Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja ekspozīcijas “Madonas novada vēsture” – pirmā posma izveide” un Madonas novada pašvaldības finansiālajam atbalstam.


Foto atskats.

Informāciju sagatavoja: Ilze Riekstiņa - Madonas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste
sadarbībā ar apgāda „Jumava” pārstāvi Sandu Freimani un Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja Izglītojošā darba nodaļas vadītāju Zani Grīnvaldi.

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums