Izvēlne
.

Meklē risinājumus ģenerālmajora Nikolaja Jakuņina pārapbedīšanai

iesūtīts: 2020.05.27 16:59
Īstenojot Madonas novada pašvaldības projektu “Vispārējās izglītības iestāžu mācību vides uzlabošana Madonas novadā”, pašlaik noslēgumam tuvojas pārbūves darbi Madonas Valsts ģimnāzijas ēkā (Skolas iela 10, Madona), kurā līdz pilsētas izglītības iestāžu reorganizācijai atradās Madonas pilsētas 2. vidusskola.

Skolas pagalmā atrodas neuzmanīgam garāmgājējam pat grūti pamanāma 1944. gada 30. septembrī bojā gājušā Padomju armijas ģenerālmajora Nikolaja Jakuņina apbedījuma vieta un viņa piemiņai veltīts piemineklis. Madonas novada pašvaldībā ir aktualizēts jautājums par to, vai apbedījumam, kas padomju gados kļuva par piemiņas vietu, ir jāatrodas izglītības iestādes teritorijā.

Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Zigfrīds Gora, veicot padziļinātu izpēti gan vēstures notikumos, kas saistīti ar apbedījuma izveidi, gan saistībā ar ģenerālmajora dzimtas koku, norāda, ka apbedījuma atrašanās vieta ir pretrunā ar šodienas politiskās ideoloģijas pamatnostādnēm un kultūrvides politiku Latvijā. Vēl vairāk šo nesamērību pastiprina bērnu – skolēnu patstāvīga klātesamība, kas rada skolēniem neizprotamus priekšstatus par apbedīšanas tradīcijām Latvijā. Latvijā kritušie karavīri tiek apglabāti Brāļu kapos, kur tiem izrādīts gods un cieņa, neraugoties kādā karā vai kādās armijās karojis cilvēks.

“Otrā pasaules kara laikā ģimnāzijas ēkā uz pāris gadiem tika izveidota kara lazarete. Tā teritorijā sākotnēji tika apglabāts gan ģenerālmajors Jakuņins, gan seši karavīri. Karam noslēdzoties, karavīru mirstīgās atliekas tika pārapbedītas pilsētas Brāļu kapos, savukārt, ģenerālmajora apbedījums atstāts un tika izveidota piemiņas vieta. Mūsu šodienas izpratne par karavīru apbedījumiem paģēr to, ka tie tiek pārvietoti uz Brāļu, kapiem,” priekšlikumu pārapbedīt ģenerālmajora Jakuņina mirstīgās atliekas Madonas Brāļu kapos, uz kapu teritoriju pārvietojot arī pieminekli,  š.g. 19. maija Madonas novada pašvaldības domes ārkārtas sēdē izteica Zigfrīds Gora.  

Madonas novada pašvaldības domes deputāti atbalstīja domes priekšsēdētāja vietnieka priekšlikumu, nolemjot Zigfrīdam Goram uzsākt ģenerālmajora Nikolaja Jakuņina pārapbedīšanas procesu un risināt jautājumu par pieminekļa pārvietošanu no pašreizējās atrašanās vietas uz Brāļu kapiem Madonas pilsētā.  Pirmais solis, lai saņemtu pārapbedīšanas atļauju ir vēršanās ar iesniegumu Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijā un Brāļu kapu komitejā. Brāļu kapu komiteja situāciju izvērtēs un saskaņā ar starpvalstu līgumā “Par Latvijas Republikas valdības un Krievijas Federācijas valdības vienošanos par Latvijas apbedījumu statusu Krievijas Federācijas teritorijā un Krievijas apbedījumu statusu Latvijas Republikas teritorijā” noteikto kārtību sniegs atļauju ģenerālmajoru pārapbedīt, vai arī pašvaldības vēlmi noraidīs. Atļaujas saņemšanas gadījumā pārapbedīšanas izdevumi tiks segti no Madonas novada pašvaldības budžeta līdzekļiem.


Informāciju sagatavoja: Egils Kazakevičs

Madonas novada pašvaldības 

attīstības nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists 

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums