.

Mediķi: Rūpēties par veselību Dziesmu svētkos ir tikpat svarīgi, kā nesajaukt deju soļus

iesūtīts: 2018.06.26 10:51
Ar dziesmām, dejām, košiem tērpiem pavisam drīz Rīgu krāšņāku darīs Dziesmu un deju svētku dalībnieki. Vēl pirms lielā notikuma Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi aicina ikvienu padomāt par savu veselību.

NMPD direktore Liene Cipule: “Gādāt par veselību šajos Dziesmu un deju svētkos ir tikpat svarīgi, kā koncerta laikā nesajaukt dziesmas vārdus vai dejas soļus un neaizmirst koncerta tērpu.  Ja veselības nebūs – svētku prieki izpaliks! Nedēļas garumā dalībniekiem ir palielināta fiziska un emocionāla slodze. Mainās ierastais dienas režīms, daudziem arī dzīvesvieta, jāpiedalās neskaitāmos mēģinājumos un koncertos. Ja dalībnieks vieglprātīgi izturēsies pret savu veselību, brīnišķīgo noslēguma koncertu var nākties skatīties televīzijas ekrānā. Aicinu ikvienu ievērot mediķu rekomendācijas, lai jau laikus sagatavotos svētkiem.”

Mediķu ieteikumi svētku dalībniekiem vēl pirms došanās uz Rīgu:

  • Par dalību svētkos konsultējies ar savu ģimenes ārstu. Jo īpaši, ja ir hroniska saslimšana, piemēram, astma, cukura diabēts vai paaugstināts asinsspiediens. Ārsta padomu vaicā arī tad, ja dzīves laikā bijušas nopietnas operācijas, asins pārliešana, nesen bijusi kāda trauma vai pēkšņa saslimšana.
  • Jau laikus sarūpē “aptieciņu”, kas noderēs svētkos. Ņem līdzi plāksterus, saules aizsargkrēmu, mitrās salvetes vai roku dezinfekcijas līdzekli, kā arī tieši tev nepieciešamos medikamentus. Zālēm jābūt pietiekamā daudzumā, ja ārsts tās licis lietot regulāri vai ja mēdz būt alerģiska reakcija pēc kukaiņu dzēlieniem vai kādiem pārtikas produktiem. Tāpat noderēs arī kāda pretsāpju tablete, medikamenti vēdergraizēm un sāpošam kaklam.
  • Pārdomā, ko liksi līdzi somā! Pirms svētkiem seko laika prognozei, lai būtu gatavs karstam laikam vai vēsākām dienām. Domā par atbilstošu apģērbu – saulē labāk iet gaišā, ērtā apģērbā un cepuri galvā, bet, ja laiks solās būt vēss, neaizmirsti par siltāku jaku vai lietusmēteli. Ieliec somā arī vairākus zeķu pārus, krekliņus un maiņas apavus, kas noderēs, ja būsi sasvīdis. Atceries – ņem ērtus apavus, jo staigāsi daudz. Jaunākās kurpes atstāj skapī, tā izvairīsies no tulznām.

NMPD mediķi un SPKC speciālisti aicina ikvienu iepazīties ar veselības padomu infografiku, kurā apkopots svarīgākais, lai dalībnieki būtu gatavi Dziesmu un deju svētkiem Rīgā.

Galvenie nosacījumi:

  • Saudzē sevi! Atpūties saspringtajā mēģinājumu un koncertu grafikā, necenties pabūt visur, piedzīvot visus svētku mirkļus. Neaizraujies ar naksnīgām ballītēm, atvēli laiku miegam. Atceries – atpūsties ir svarīgi, jo citādi kaitēsi savai veselībai un svētki var beigties pat īsti nesākušies!
  • Ēd pārdomāti, lai būtu spēks un enerģija. Neizlaid ēdienreizes un neaizvieto maltīti ar saldumiem. Regulāri mazgā rokas, lai pasargātu sevi no saslimšanas. Ja ūdens un ziepes nav pa rokai – lieto roku dezinfekcijas līdzekli vai mitrās salvetes.  Neņem līdzi uz mēģinājumu krēma kūkas, maizītes ar zivi u.c. produktus, kas ātri bojājas.
  • Dzer ūdeni. Slodzes dēļ tas nepieciešams vairāk nekā ikdienā. Padzeries vēl, pirms parādās slāpes. Jo īpaši svarīgi tas ir karstā laikā! Atturies no kafijas, tējas, auksta alus, saldinātiem dzērieniem. Tie slāpes neremdina.
  • Nēsā līdzi sev nepieciešamos medikamentus, ja tev tos izrakstījis ārsts.  Nepieciešami gan ikdienā lietojamie, gan “krīzes” situācijām paredzētie medikamenti. Esi sevišķi piesardzīgs, ja ir alerģija vai hroniska slimība, piemēram, astma, cukura diabēts, paaugstināts asinsspiediens.
  • Sargies no saules! Karstā laikā pēc iespējas uzturies ēnā, regulāri padzeries ūdeni. Lai saulē neapdegtu, lieto aizsargkrēmu, velc gaišu, plānu apģērbu. Obligāti lieto galvassegu, tā pasargās no karstuma dūriena un galvassāpēm.
  • Nesaaukstējies! Bieži Dziesmu svētku dalībnieki sūdzas par sāpošu kaklu, tāpēc pēc mēģinājuma pārvelc maiņas drēbes, nedzer aukstus dzērienus, sargies no kondicionieriem. Drēgnā laikā ģērbies silti, kad līst lietus – velc lietusmēteli.
  • Uzmanies no kukaiņiem! Dabā ir sastopamas ērces, tāpēc lieto līdzekļus aizsardzībai. Sargies arī no lapsenēm un bitēm, raugies, lai šie lidoņi nav tavā dzērienā vai ēdienā!
  • Ja nejūties labi – vērsies pie mediķiem! Nekavējoties meklē mediķu palīdzību, ja mēģinājumu vai svētku pasākumu laikā rodas veselības problēmas, ja gūta kāda trauma un ja vairākiem kolektīva dalībniekiem ir līdzīgas sūdzības. Tāpat ziņo, tiklīdz mani šādas infekcijas slimības pazīmes – paaugstināta ķermeņa temperatūra vienlaikus ar caureju, vemšanu, ir dzeltena āda, gļotāda vai acu āboli, ir izsitumi.
  • Ja slimo ar hronisku slimību un tās paasinājuma periodā raksturīgi samaņas traucējumi, kopā ar dalībnieka karti nēsā līdzi zīmīti, kurā norādīts tavs vārds, uzvārds, saslimšana un zāles, kuras tu lieto (piem., slimoju ar cukura diabētu).

Visu par veselību Dziesmu un deju svētkos varēsi uzzināt www.nmpd.lv, www.spkc.lv.


Uzzināt vairāk.


‌‌Informāciju sagatavoja:
‌Ilze Bukša
‌Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta
‌Komunikācijas nodaļas vadītāja
‌Tālr.: 67337008, mob.t.: 29411499
prese@nmpd.gov.lv
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums