.

Karjeras projekta aktivitātes Liezēres pamatskolā

iesūtīts: 2018.07.16 16:53
Liezēres pamatskola piedalās ESF projektā “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” no 2017.gada 1.aprīļa. Esam viena no 328 izglītības iestādēm, kura piedalās šajā projektā.

 2017./2018.m.g. ir bijis īpaši ražīgs ar dažādām aktivitātēm projektā. Notikuši 34 karjeras attīstības  tbalsta pasākumi. No tiem daudzi organizēti skolā. 1.semestrī skolēniem,  skolotājiem, arī vecākiem  bija iespēja piedalīties karjeras attīstības atbalsta pasākumos -  „Stikla brīnumi. Stikla pūtēja profesija” 12.09., „Uzņēmējdarbības pamati. Profesija – uzņēmējs”12.10., „Planetārijs – jaunu profesiju atklājējs”16.10., „Absolventa stunda – Manikīra, nagu kopšanas speciālista meistardarbnīca” 3.11., “Absolventa stunda - Zemessargs – Tēvzemes sargs” 15.11.; 2.semestrī - „Medus brokastis” 7.02., „Ciemos Viļakas  robežsardze!”12.02., „”Ātrie randiņi” ar profesiju pārstāvjiem” 09.03. , “Profesiju kolāža”(orientēšanās spēle “Profesiju mājas”) 29.05.

Kā īpaši aizraujošs, daudzveidīgu profesiju iepazīšanas veids tika piedāvātas ekskursijas uz uzņēmumiem, valsts iestādēm, lauku saimniecībām, profesionālajām skolām u.c. vietām. 1.semestrī organizētas 5 izglītojošas ekskursijas  - „Profesijas Rīgas zoodārzā” Rīgā 14.09.1.klasei, „Iepazīsim profesijas 1!” Rāmkalnos un Rīgā 24.11.7.-9.klasei, „Biznesa pasaules ceļos” Jēkabpilī un Madonā 30.11.6.klasei, „Profesijas ir tik dažādas!”1.12. Sarkaņos un Madonā 2.klasei , „Amatam zelta pamats” Inešos 7.12. 3.klasei; 2.semestrī pabūts 8 izglītojošās ekskursijās  - „Kārumu ražotņu profesiju pasaulē” Rīgā 26.01. 1.-8.klašu skolēniem; „Naudas koks – 2018” Priekuļos  01.03. 8., 9.klašu skolēniem; „Iepazīsim profesijas 2”Skrīveros un Rīgā 23.03. 5., 6.klašu skolēniem; „Karjeras dienas bums 2018” Barkavā  24.04. 8., 9.klašu skolēniem; „ Iepazīsim profesijas3” Lazdonā un Kalsnavā 16.05. 1., 4.klašu skolēniem; „Ko dara kāds lauksaimnieks?” Lubejā 24.05. 2.klašu skolēniem; „Profesiju mikslis sportā” Rīgā 02.06. 2.-8.klases skolēniem; „Profesijas aktīvās atpūtas objektos” Rīgā 08.06. 1.-7.klašu skolēniem.  Visi šie karjeras attīstības atbalsta pasākumi bija orientēti uz skolēnu pašnovērtējuma veikšanu, darba pasaules iepazīšanu un izglītības iespēju izpēti. Paldies Liezēres pagasta pārvaldei par atbalstu transporta nodrošināšanā pasākumiem!

Lielākā veiksme projektā Liezēres pamatskolā ir Absolventa stundas, kad pie mums ciemojās mūsu skolas absolventi, lai ar iedvesmas pilniem pieredzes stāstiem un praktisko darbošanos kopā ar skolēniem parādītu, ka viss šajā dzīvē ir iespējams, vajag tikai atrast savu sirds aicinājumu, uz to mērķtiecīgi tiekties un iegūt savu sapņu profesiju. Absolventa stundās  un citu karjeras attīstības atbalsta pasākumu ietvaros esam tikušies ar Liezēres pamatskolas absolventiem -  manikīra, nagu kopšanas speciālisti A.Abramovu, zemessargu A.Ķeirānu, uzņēmēju E.Celmiņu, frizieri I.Metuli, smilšu terapeiti I.Jansiņu, masieri J.Terišku, ārsta palīgu B.Naudiņu, automehāniķi A.Belku, IT speciālistu P.Repeli, viesnīcas administratoru E.Ķeirānu, jurista palīgu M.Prokiraiti, jumiķi E.Krampi, ugunsdzēsēju M.Klimoviču, policistu V.Fiļovu, topošo žurnālisti Z.Bikovsku. Visas šīs tikšanās bija ar pievienoto vērtību, apliecinājums, ka Liezēres pamatskolā ir mācījušies talantīgi, radoši un mērķtiecīgi jaunieši, kas labprāt atgriežas savā skolā un dalās pieredzē par savu karjeru. Absolventa stundas noteikti turpināsim arī nākamajā mācību gadā, uzaicinot vēl daudzus jo daudzus Liezēres pamatskolas absolventus.

Projekta ietvaros esam piedalījušies arī centralizētajos pasākumos. 1.semestrī 2 pasākumos - „Iekšlietu un aizsardzības jomu profesiju iepazīšana” Madonā 8.-9.klašu skolēniem 12.10., „Nepareizais” un „pareizais” ceļš uz karjeru Kalsnavas pamatskolā 8.12.6., 7.klašu skolēniem; 2.semestrī -  3 centralizētajos pasākumos - „Profesiju karnevāls” 09.01. 1.-4.klašu skolēniem; „Profesiju rēbuss” 21.03. 5.-7.klašu skolēniem; „Mazās mākslas dienas Madonā” 22.03. 1.-9.klašu skolēniem. Tie visi bija interesanti, izglītojoši un motivējoši pasākumi ikvienam dalībniekam.

14.02. 8.-9.klašu skolēni devās Ēnu dienā, tādējādi iepazīstot sev interesējošas profesijas.

Ikdienā pedagogs karjeras konsultants J.Pabērza klasēm vadīja nodarbības par dažādām karjeras tēmām atbilstoši vecumposmam, sanāksmēs informēja gan skolotājus, gan vecākus par projekta norisi. Projektu nedēļā 8.klases skolniece U.U.Zelča izstrādāja projekta darbu par Karjeras projekta aktivitātēm Liezēres pamatskolā, tā ietvaros veica skolēnu anketēšanu. Ikvienam skolēnam, arī skolotājiem un vecākiem bija iespēja sekot līdzi projekta aktivitāšu norisēm arī neklātienē, jo 2017./2018.m.g. gandrīz par visiem karjeras attīstības atbalsta pasākumiem bija publikācijas Liezēres pagasta pārvaldes mājas lapā, arī reģiona laikrakstā „Stars”.

Ir padarīts liels darbs. Paldies Liezēres pamatskolas administrācijai, skolēniem, skolotājiem, vecākiem par aktīvu iesaistīšanos projektā!  Paveiktais nesis gandarījumu, vēlmi un drosmi turpināt projektu ar tikpat lielu enerģiju kā līdz šim. Kā iedvesmas avots šim darbam ir Ričarda Baha grāmatiņa „Kaija vārdā Džonatans Livingstons.” Tas ir romantisks stāsts par kaiju, kas vēlējās iemācīties lidot ātrāk, augstāk un tālāk nekā citi. Protams, grāmata jau nav par putniem, bet par mums. Tā atklāj tos slēptos, īpašos sapņus, ko dziļi sirds dziļumā glabā katrs no mums – par iespēju sasniegt iekšējo brīvību, sajūtu par dzīves jēgas esību, iegūt plašu skatījumu un izpratni par pasauli, nepārtrauktu kustību ceļā uz pilnību. Kopā ar Džonatanu mēs saprotam, ka šajā pasaulē nav nekā neiespējama, viss ir atkarīgs tikai no gara spēka un gājēja mērķtiecības.

Paldies sadarbības partneriem, maniem kolēģiem – pedagogiem karjeras konsultantiem -  citās skolās, Karjeras  projekta koordinatorei novadā Vivitai Vecozolai, ikvienam labajam cilvēkam, kas bija līdzās, lai projekts veiksmīgi realizētos!



Informāciju sagatavoja: Jolanta Pabērza
‌‌Liezēres pamatskolas pedagogs karjeras konsultants

‌Informāciju ievietoja: Ilze Riekstiņa

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums