.

Amerikas Savienoto Valstu vēstniece apmeklē Madonas novadu

iesūtīts: 2017.03.24 10:36
23. martā darba vizītē Madonas novada pašvaldību apmeklēja ASV vēstniece Nensija Petita, kā arī vēstniecības pārstāvji - politiskais analītiķis Eriks Borgmans un politikas eksperts Mārtiņš Spravniks.

 Viesus uzņēma Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Andrejs Ceļapīters. Vizītes sākumā ciemiņi apmeklēja domi, kur guva kopēju priekšstatu par novadu, aktualitātēm, savukārt Uzņēmējdarbības un tūrisma attīstības nodaļas vadītājs Romāns Hačatrjans sniedza ieskatu novada investīciju un uzņēmējdarbības piesaistē. Sarunā ar A.Ceļapīteru N. Petita vairākkārt uzsvēra ASV atbalstu Baltijas valstīm, norādot, ka ASV vienmēr būs plecu pie pleca ar mūsu valstīm kā drošības jautājumos, tā arī citās sadarbības jomās. Domes priekšsēdētājs izteica gandarījumu par Latvijas dalību Eiropas Savienībā kā rezultātā pašvaldība ir varējusi attīstīt ļoti daudz projektu infrastruktūras sakārtošanā, savukārt, pateicoties dalībai NATO un ASV atbalstam Latvija ieguvusi stabilus draugus un partnerus. "Latvija ir ļoti skaista zeme, tās priekšrocības ir tīra vide, gaiss, ūdeņi. Tie ir priekšnoteikumi, lai attīstītu tūrismu gan no Rietumeiropas valstīm, gan Āzijas, " pauda N. Petita.

Apmeklējot Madonas 1. vidusskolu, vēstniece izteica gandarījumu par to, ka skolā tiek pievērsta liela uzmanība mūsdienu tehnoloģijām. "IT nozare ir Latvijas nākotne," sarunā ar skolas vadītāju Inesi Strodi uzsvēra N.Petita. Tāpat sarunā ar skolas vadību un angļu valodas skolotāju Lidiju Butleri tika pārrunātas iespējas izveidot sakarus ar kādu vidusskolu ASV, lai varētu sadarboties IT jomā. Kā zināms, ASV tiek pievērsta ļoti liela vērība jaunāko tehnoloģiju ieviešanai mācību procesā. "Mums novadā jāraugās nevis vakardiena vai šodiena, bet gan jāievieš rītdienas tehnoloģijas, " norādīja A.Ceļapīters. Bez tam vēstniece tikās arī Fulbraita stipendiāti Māru Moettus, kura ir no ASV un māca angļu valodu Madonas, Cesvaines un Lubānas skolēniem, šā gada "ēnu" Andi Poļaku un 10. klases skolēniem. Stundas laikā vēstniece pastāstīja par ASV ārpolitikas pamatnostādnēm, kā arī izjautāja audzēkņus par viņu nākotnes plāniem, sadzīvi un pauda sajūsmu par Kristapu Porziņģi.

Vizītes noslēgumā N. Petita apmeklēja AS "Lazdonas Piensaimnieks", kur uzņēmuma prezidentes Elvīras Utinānes pavadībā patiesi iedziļinājās ražošanas procesā, kā arī labprāt nogaršoja augstvērtīgos "Lazdonas Piensaimnieka" produktus.

Nensija Petita 2015. gada 24. jūlijā ASV Senātā tika apstiprināta kā vēstniece Latvijas Republikā. Vēstniece ir ASV ārlietu dienesta karjeras diplomāte, kas no 2013. gada līdz apstiprināšanai jaunajā amatā bija ASV Valsts departamenta Eiropas un Eirāzijas biroja Rietumeiropas lietu pārvaldes direktore. No 2010. līdz 2013. gadam viņa vadīja Starptautiskā narkotiku apkarošanas un tiesībaizsardzības biroja Politikas plānošanas un koordinācijas nodaļu. Vēstniece Petita ir bijusi arī padomniece tiesībaizsardzības politikas ieviešanas un atbalsta jomā vēstniecībā Maskavā, preses atašeja vēstniecībā Kijevā, kā arī Politikas nodaļas vadītāja vēstniecībā Vīnē. Vašingtonā vēstniece Petita strādājusi Nesen Eiropā neatkarību atguvušo valstu atbalsta koordinatora birojā, Tuvo Austrumu nodaļā, Izlūkošanas un izpētes birojā, kā arī Ārlietu dienesta eksaminācijas komisijā. Viņa ir strādājusi arī Amerikas institūtā Taivānā.

Dz. Stradiņa

D. Veckalniņa foto

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums