.

Oktobris - krūts veselības mēnesis

iesūtīts: 2023.10.02 15:42
Oktobris visā pasaulē tiek atzīmēts, kā krūts veselības mēnesis ar mērķi veicināt izpratni par krūšu veselību un krūts vēža profilaksi.

Krūts vēzis ir visbiežāk diagnosticētais ļaundabīgais audzējs sievietēm pasaulē. Arī Latvijā krūts vēzis ir biežākais atklātais ļaundabīgais audzējs un visbiežākais nāves cēlonis ļaundabīgo audzēju grupā sievietēm. Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem, vidēji trešajai daļai sieviešu krūts vēzis tiek atklāts novēloti (3. un 4. stadijā).     

Krūts vēža attīstību var ietekmēt dažādi faktori, kurus dzīves laikā var pilnībā novērst vai būtiski mazināt:  

      • smēķēšana,   
      • alkohola lietošana,  
      • liekais svars un aptaukošanās,
      • fiziskās aktivitātes.   

Taču ir arī riska faktori, kurus nevar ietekmēt (vecums, dzimums, krūts vēzis ģimenē, sievietes cikls (sievietēm, kurām menstruācijas sākās pirms 12 gadu vecuma un / vai menopauze iestājās pēc 55 gadu vecuma)).   

Līdz ar to liela nozīme ir krūts vēža profilaksei – veselīgam uzturam, aktīvam dzīvesveidam, kaitīgo ieradumu pārtraukšanai un regulārām krūts pārbaudēm – krūšu pašpārbaude un krūts vēža skrīnings

Skrīnings ir valsts apmaksāts mamogrāfijas izmeklējums reizi divos gados sievietēm no 50 līdz 68 gadu vecumam. Mamogrāfija ir viena no efektīvākajām krūšu izmeklēšanas metodēm, ar kuras palīdzību var atklāt krūts vēzi vai citas krūts veselības problēmas jau agrīni. Sievietēm no 50 gadu vecuma tiek sūtīta vēstule ar aicinājumu veikt valsts apmaksātu mamogrāfiju. Pēc vēstules saņemšanas, nepieciešams veikt pierakstu uz izmeklējumu.   

Svarīgi ir regulāri pārliecināties par savu krūšu veselības stāvokli arī ja nav jūtamas kādas izmaiņas, jo krūts vēža attīstības pirmajās stadijās visbiežāk nav novērojami simptomi.   

Krūts veselības mēnesī aicinām sievietes rūpēties par savu un savu krūšu veselību, lai laikus atklāt izmaiņas krūtīs un rīkotos. Tāpat arī aicinām sievietes rūpēties vienai par otru, atgādinot savām mammām, māsām, vecmāmiņām un draudzenēm rūpēties par savu krūšu veselību!      

Vairāk informācijas:  

 Iesūtīja: Nacionālais veselīgo pašvaldību tīkls
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums