.

Latvijas čempionāta pirmajā posmā rollerslēpošanā - labi panākumi madoniešiem

iesūtīts: 2023.07.24 09:22
Sestdien, 22. jūlijā, Priekuļos notikušajā Latvijas čempionāta pirmajā posmā distanču slēpošanas vasaras paveidā rollerslēpošanā, kas bija FIS statusā, klasiskā stila distancē ar intervāla startu ļoti labu sniegumu nodemonstrēja madonieši, pārspējot spēcīgus citu valstu konkurentus un izcīnot uzvaras. Sievietēm panākumu 5,2km guva Kitija Auziņa, bet vīriešiem 10,4km labākais bija Lauris Kaparkalējs.

Šajā nedēļas nogalē Cēsu olimpiskā centra trasē Priekuļos sākās Latvijas čempionāta pirmais posms rollerslēpošanā. Pirmajā sacensību dienā norisinājās 5,2km distance sievietēm klasikā, bet vīriešiem bija jāveic divas reizes vairāk, t.i., 10,4km. Tādējādi ierastie distanču garumi Priekuļos. Vīriešiem uz starta izgāja pagājušā gada Eiropas Jaunatnes Ziemas olimpiskā festivāla 5. vietas ieguvējs klasikā ukrainis Oleksandrs Lisohors, bet Latvijas slēpotāji liekākās cerības saistīja ar Lauri Kaparkalēju. Eiropas Jaunatnes Ziemas olimpiskā festivāla čempions no Madonas sprintā attaisnoja uz sevi liktās cerības un 10km svinēja samērā pārliecinošu uzvaru, tuvākos konkurentus apsteidzot gandrīz par 40 sekundēm. 

Toties par otro vietu izvērtās ārkārtīgi līdzīga cīņa, kurā bija iesaistīts Lisohors un Silvestrs Švauksts no All round Ski Madona. Beigās ukrainis bija tikai par sekundi ātrāks, bet Silvestrs, kurš ziemā aiz Kaparkalēja un Edija Eiduka bija trešais labākais juniors Latvijas čempionātos, bet Apkārt Alaukstam 44km finišēja otrais aiz biatlonista Renāra Birkentāla, noslēdza trijnieku, apliecinot labākā statusu junioru konkurencē. Tuvu trijniekam bija vēl viens madonietis Niks Saulītis, kurš nupat Pasaules kausa posmā izcīnīja 5. vietu sprintā un kuram līdz 3. vietai pietrūka desmit sekunžu. Piekto vietu ieguva siguldietis Sandijs Suhanovs, kurš pamazām atgūstas no gada pirmajā pusē veiktās operācijas, kas neļāva vietu izlasē izcīnījušajam Sandijam startēt pasaules čempionātu Slovēnjā, dodot iespēju uz turieni aizbraukt citiem. Sešinieku noslēdza orientierists Odo Audris Vītoliņš, kurš ziemā klasikā, būdams jaunietis, apsteidza gandrīz visus juniorus, izņemot Kaparkalēju. 

Savukārt labākais V18 grupā jauniešiem bija rīdzinieks Jēkabs Skolnieks no SS "Arkādija", kuram kopējā ieskaitē 8. vieta. . Sievietēm bija pieteikušās spēcīgās igauņu māsas Kāsiku (2001.g.) – Keidi un Kaidi, kuras šogad pasaules čempionātā pieaugušajiem iekļuva trīsdesmitniekā, bet U23 grupā bija labāko desmitniekā vai Top15. Līdz ar to abas igaunietes tika uzskatītas par galvenajām favorītēm. 

Taču labākajām Igaunijas slēpotājām nācās samierināties ar otro un trešo vietu, jo šodien lielāko ātrumu nodemonstrēja un uzvaras laurus plūca Kitija Auziņa. Līdz ar to madoniete Auziņa tāpat kā Latvijas čempionātos distanču slēpošanā ziemā, nestartējot Patrīcijai Eidukai, turpināja šī gada uzvaru sēriju. Līdzvērtīgā duelī ar Igaunijas labākajām slēpotājām jauno madoniešu trenere Auziņa par 14 sekundēm apsteidza pasaules U23 čempionāta 8. vietas ieguvēju Kaidi Kāsiku, bet 19 sekundes atpalika viņas māsa 30. vietu pieaugušo čempionātā Planicā izcīnījušo Keidi. Pirmo trijnieku aizņēma trīs no četrām pieaugušo grupas pārstāvēm. 

Tikmēr ceturto vietu ieguva ļoti labi nostartējusī un pirmo gadu uz juniorēm pārgājusī Adriana Šuminska no Krāslavas, esot aiz Auziņas otrajai labākajai Latvijas slēpotāju vidū un uzvarētājai zaudējot pusminūti. Ilonas Vanagas audzēkne salīdzinoši maz zaudēja Kāsiku māsām – 15 un 10 sekundes. Aiz krāslavietes Šuminskas 5. vietā ierindojās pieaugušo grupas pārstāve Samanta Krampe no Rīgas, bet sešinieku noslēdza vīriešu konkurences uzvarētāja Laura Kaparkalēja māsa Linda, kura bija visjaunākā sešiniekā iekļuvusī dalībniece un uzvarētāja jauniešu S18 grupā.


(Ziņa papildināta) Svētdien, 23. jūlijā, Priekuļos notikušajā Latvijas čempionātā rollerslēpošanā, kas bija arī FIS statusa sacensības, brīvā stila jeb slidsoļa distancē ar intervāla startu 5,2km sievietēm vēlreiz pārākumu apliecināja un čempiones titulu ieguva madoniete Kitija Auziņa, bet vīriešiem 10,4km distancē pirmo uzvaru svinēja madonietis Niks Saulītis.

Kā ierasts, Latvijas čempionātā rollerslēpošanā Priekuļos otrajā sacensību dienā dalībnieki sacenšas tajā pašā garuma distancē ar intervāla startu, tikai pretējā slēpošanas stilā, proti, brīvajā stilā jeb slidsolī. Vīriešu konkurencē bez Latvijas pārstāvjiem piedalījās arī pa vienam dalībniekam no Ukrainas, Portugāles un Ekvadoras. Gan pieaugušo, gan jauniešu grupās arī otrajā dienā izpaudās madoniešu dominance.

Vīriešiem 10,4km distancē pirmajā trijniekā iekļuva divi sportisti, kuri pirmajā dienā, proti, iepriekšējo sezonu vadošais Latvijas juniors Lauris Kaparkalējs (All-Round Ski team/Madona) un Eiropas Jaunatnes Ziemas olimpiskajā festivālā 5. vietu un pasaules junioru čempionātā 35. vietu ieguvušais Oleksandrs Lisohors no Ukrainas. Spēcīgais ukrainis vēlreiz ieņēma otro vietu, bet klasiskā stila distances uzvarētājs pirmajā dienā Lauris Kaparkalējs, kuram svētdiena nebija īstā diena, bet tik un tā Lauris kļuva par vienīgo Latvijas pārstāvi vīriešu konkurencē, kurš abas dienas iekļuva trijniekā. Abiem iepriekšminētajiem šoreiz nācās ieņemt noslēdzošās godalgotās vietas, jo šoreiz visātrākais bija Niks Saulītis (Madona/N&I SkiLV club). Jūlijā Pasaules kausa posmā 5. vietu ieguvušais madonietis Saulītis, kurš pirmajā dienā ieņēma 4. vietu, otrajā dienā arī ātri iesāka, taču atšķirībā no sestdienas klasikas svētdien madonietis spēja noturēt augsto tempu un izcīnīt uzvaru ar 15 sekunžu pārsvaru.

Līdz ar to arī otrajā dienā trijniekā iekļuva divi madonieši, jo sestdien klasikā trešo vietu ieguva Kaparkalēja komandas biedrs Silvestrs Švauksts, kurš slidsolī noslēdza sešinieku un vēlreiz ieguva zeltu junioru konkurencē.

Sievietēm jau pēc reģistrēšanās protokola bija skaidrs, ka otrajā dienā sacentīsies tikai Latvijas pārstāves, jo spēcīgās igauņu māsas Keidi un Kaidi Kāsiku, bija pietiekušās tikai uz pirmo dienu klasikā. Līdz ar to otrajā dienā piedalījās tikai divas pieaugušo grupas pārstāves, kuras tad ieņēma pirmās divas vietas.

Pirmajā dienā uzvarējusī madoniete Kitija Auziņa, pārspējot pasaules čempionātā pieaugušajiem trīsdesmitniekā un U23 čempionātā Top15 un pat desmitniekā tikušās māsas Kāsiku, turpināja dominēt un otrajā dienā 5,2km slidsolī izcīnīja pārliecinošu uzvaru, otrās vietas ieguvēju, otru pieaugušo grupas dalībnieci Samantu Krampi no SS “Arkādija” apsteidzot par 48 sekundēm. Trijniekā ar trešo vietu iekļuva labākā S18 grupas pārstāve Linda Kaparkalēja no Madona BJSS/All-round Ski team. Sešinieku noslēdza otra labākā S18 grupas pārstāve Līna Bērziņa no Madonas BJSS, bet otro dienu pēc kārtas bronzu šajā grupā ieguva madoniete Lauma Vīgante, kurai kopējā ieskaitē 7. vieta.

Arī jauniešu grupās madonieši ieguva daudzas godalgas, tajā skaita arī uzvaras. Ja puišiem U16 grupā abas dienas otrais bija Ginters Bērziņš, tad meitenēm šajā vecumā sestdien klasikā Madonas BJSS pārstāves aizņēma visu goda pjedestālu, Lāsmai Beķerei uzvarot, Alisei Plātei ieņemot otro vietu, bet Dārtai Šķēlei noslēdzot trijnieku. Otrajā dienā slidsolī Beķere nopelnīja sudrabu, bet Plāte, kura bija tikai divas sekundes lēnāka, tika pie bronzas.

U14 grupā madoniete Sabīne Grudule uzvarēja klasikā, bet svētdien slidsolī nopelnīja otru godalgu – bronzu. U12 puišiem cēsnieku dominancē otrajā dienā otro vietu ieguva madonietis Edvards Kramerovskis. To pašu paveica arī Ance Arama, kura slidsolī uzrādīja otro ātrāko rezultātu. U10 grupā klasikā bronza Kristapam Zvirgzdiņam, bet svētdien tāda paša kaluma medaļu nopelnīja Valters Labucis. Meitenēm pašā jaunākajā grupā madoniešiem arī tika bronza, ko klasikā sarūpēja Patrīcija Kraukle, bet svētdien slidsolī Patrīcija finišēja ceturtā, līdz otrajai medaļai pietrūkstot tikai pusotrai sekundei. 

 


Iesūtīja: Ivars Bācis

 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums