.

Neformālās izglītības programmas “Manu personīgo finanšu plānošana” īstenošana Madonas novada pašvaldībā

iesūtīts: 2023.11.14 15:19
Madonas novada pašvaldība iesaistījās Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas pilnvarotās pārstāves Eiropas Savienības Erasmus+ programmas projekta „Nacionālie koordinatori Eiropas programmas ieviešanai Latvijas pieaugušo izglītībā” (projekta numurs Nr. 101051304-NCLV-ERASMUS-EDU-2021-AL-AGENDA-IBA) neformālās izglītības programmas “Manu personīgo finanšu plānošana” pieaugušajiem pilotēšanā.

Laikā no 30.oktobra līdz 13.novembrim  Madonas Valsts ģimnāzijā  11 pieaugušie apguva neformālās izglītības programmu “Manu personīgo finanšu plānošana”. Nodarbības vadīja pasniedzēja Iluta Zepa. Programmas ietvaros pieaugušie tika iepazīstināti ar Latvijas Bankas izstrādātajiem 6 moduļiem, katram modulim tika veltīta 1 nodarbība . Tika sniegtas zināšanas par dažādām tēmām:  

1.tēma - Mans budžets – Kā tu plāno savu budžetu? Kādi ir tavi mērķi šogad, nākošgad un pēc gadiem? Vai tu zini, kā saplānot ceļojumu, lai tā nepaliek tikai par ieceri? 

2.tēma - Ienākumi un izdevumi, kā tos pārvaldīt ikdienā – Ko tu dari, lai nauda nepārvalda pār tevi, bet tu pārvaldi pār savu naudu?

3.tēma - Uzkrājumi un to veidi – Krājobligācijas, krājkonts, uzkrājumi un nodokļu atvieglojumi. Kur izdevīgāk veidot uzkrājumu, lai nopelnītu un nezaudētu ieguldītos naudas līdzekļus?

4.tēma - Mans “drošības spilvens” – Kā esi parūpējies par savu un tuvinieku drošību no neparedzētām, neplānotām situācijām?

5.tēma - Mana pensija – Kurš pārvalda manu pensiju līmeni? Kur es varu redzēt, kāds ir uzkrātais kapitāls par manu pensijas 2.līmeni? Kam tu esi novēlējis savu pensijas 2.līmeņa uzkrājumu?

6.tēma  - Apdrošināšana. Pasargā to, kas tev svarīgs – Apdrošini to, kam nevari uzkrāt! Pasargā to, kas tev svarīgs!

Aptaujājot pieaugušos kursu noslēgumā, secinājums – visi atzīst, ka kursi katram savā veidā deva noderīgas zināšanas, kuras varēs pielietot praktiskajā dzīvē. Daži piemēri no atbildēm par būtiskākajiem ieguvumiem –“ ieguvu drošību interneta vidē apgūt savu naudas plūsmu”; “iegūts pārskats, zināma sistēma par dažādajiem finanšu instrumentiem”; “lielāka skaidrība par uzkrājuma veidiem, apdrošināšanas veidiem, pensiju sistēmu Latvijā”; “lai iegūtu vēlamo rezultātu, viss ir priekšlaicīgi jāsaplāno. Uzzināju, kā darbojas pensiju līmeņi un kur to atrast, kur sekot”; “guvu apstiprinājumu savas rīcības pareizībai”; “lieliska grupa ar dažādu dzīves pieredzi, interesantas diskusijas”; “labi pavadīts laiks ar pievienoto vērtību – zināšanām”  utt.. Jautājumā par sarežģītākajām tēmām nebija viennozīmīgu atbilžu. Katrs aptaujātais minēja sev sarežģītāko tēmu, vienam tas bija “Mans budžets”, citam “Mana pensija”, vēl citam “Apdrošināšana”. Vēl kāds cits atzīst, ka sarežģītu tēmu nebija vispār, bet tik un tā ir iegūta kopaina par finanšu sfēru kā tādu. Nākotnē kursantiem ir vēlme vēl papildus mācīties par tādām tēmām kā nauda pelna naudu, brīvo līdzekļu ieguldīšanas iespējas un fondu padziļināta izpēte, uzkrājumi u.c..

Pasniedzējas Ilutas Zepas komentārs kā vēlējums: “Sekot savām finansēm, prast plānot, analizēt, noteikt mērķi ikvienam iedzīvotājam!”

Paldies visām iesaistītajām pusēm par veiksmīgi realizēto projektu!


Informāciju sagatavoja

Madonas novada Centrālās administrācijas Izglītības nodaļas izglītības darba speciāliste Jolanta Pabērza

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums