Noslēgumam tuvojas projekts “Heritage.lv”

iesūtīts: 2023.10.30 15:57
Pavisam nemanot paskrējis laiks, kopš līguma noslēgšanas par projekta “Capitalization of cultural and historical heritage”, “Heritage.lv”, (“Kultūrvēsturiskā mantojuma vērtību stiprināšana”) īstenošanu.

Projekta mērķis bija kapitalizēt un nostiprināt projekta "Heritage.lv" iepriekšējo divu kārtu rezultātus, kas tika sasniegti programmas tiešā finansējuma projekta ietvaros. Pārrobežu (ārējo robežu) sadarbības programmas 2014.–2020. gadam trešā projektu konkursa ietvaros Madonas novada pašvaldības sadarbības partneri bija Daugavpils valstspilsētas pašvaldība un Rundāles pils muzejs. Tādējādi tika pārstāvēti trīs Latvijas reģioni, kas veicināja kopēju tūrisma sadarbību un attīstību.

Kopējais projekta budžets bija 238 532,00 EUR, no kuriem Madonas novada pašvaldības projekta budžeta daļa bija plānota 80 000 EUR. Visas aktivitātes, kas tika plānotas īstenot līdz 2023. gada novembrim, ir realizētas.

Lielākie pasākumi, kuros piedalījās projekta sadarbības partneri bija:

- 15.–16. jūlijā Daugavpilī norisinājās 6. starptautiskais vēsturiskās rekonstrukcijas festivāls  “DINABURG 1812”;

- 14. -15. septembrī Rundāles pils muzejā notika starptautiskā konference “Vēsturisko dārzu un teritoriju pārvaldība un uzturēšana”, kurā piļu un muzeju pārstāvji no Baltijas jūras reģiona valstīm apsprieda jautājumus, kas saistīti ar dārzu un teritoriju vēsturi, to atjaunošanu un uzturēšanu, kā arī tūristu piesaisti un sabiedrības iesaisti;

- 28. – 29. oktobrī Cesvainē norisinājās Leģendu nakts 2023 pasākums. Tā ietvaros atbraukušajiem viesiem tika piedāvāta ļoti plaša kultūras programma - Cesvaines evaņģēliski luteriskajā baznīcā tika nodrošināta ekskursija un ērģeļmūzikas koncerts, pils staļļos varēja iemēģināt roku dažādos Lietuvas amatnieku meistarstiķos, salonā “Divi torņi” piedāvājām baudīt flamenko ģitārista mūziku, Radošajā mājā muzicēja Cesvaines pūtēju orķestris. Tomēr galvenais akcents tika likts uz Cesvaines pili, kurā bez dažādām izstādēm varēja baudīt gan Samantas Tīnas akustisko koncertu “Vēstule Tev”, gan improvizāciju trio "Maijers, Čavarts un Grimms" koncertprogrammu. Lai radītu Leģendu nakts noskaņu ar gaismas instalāciju palīdzību, pils bēniņos un pagrabos darbojās SIA “DIOGENS AUDIO”.

Viena no projekta ilgi paliekošajām vērtībām bija redzētais un dzirdētais, ko varējām gūt dodoties braucienā uz Vāciju, lai aplūkotu pils un staļļu arhitektu – Johana Otto Jūliusa Grīzebaha un Georga Augusta Dinklāges projektētās ēkās.

Bez visām kopīgajām aktivitātēm, katrs no projekta partneriem iegādājās arī dažādu inventāru. Cesvaines pilij tika izgatavoti 150 jauni krēsli, kurā ir iestrādāts gravējums, kas sasaucas ar Cesvaines pils vēsturiskajā interjerā esošajiem elementiem. Īpaši radītas tika 4 vitrīnas, kuras kalpos dažādu priekšmetu eksponēšanai. Kā paliekoša vērtība, kas kalpos tūristiem, kuri vēlēsies izbaudīt tūrisma maršrutu – Daugavpils cietoksnis, Cesvaines pils, Rundāles pils ir izgatavoti bukleti divās valodās un to var iegādāties Cesvaines tūrisma informācijas centrā. Plašāku ieskatu par mūsu projekta  objektiem varēja lasīt Baltic Outlook lidojuma žurnālos.

Tomēr visvērtīgākais ir tieši cilvēciskās vērtības, ko iegūstam darbojoties kopā, daloties pieredzē un nododot uzkrātās zināšanas nākamajām paaudzēm, lai tās kalpotu vēl jaunu tūrisma, amatniecības un mākslas produktu un pakalpojumu attīstībai un veicināšanai.


Iveta Raimo

Projektu sagatavošanas un ieviešanas speciāliste



Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par tās saturu pilnībā atbild Madonas novada pašvaldība un tā var neatspoguļot Eiropas Savienības viedokli.
 
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums