.

Aicinām līdzdarboties interaktīvas izstādes “Stāsti no krājuma” tapšanā!

iesūtīts: 2020.04.09 16:00
Ir sākusies sabiedrības balsošana par kultūras projektiem Vidzemē, kurā piedalās arī Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs ar interaktīvas izstādes projektu "Stāsti no krājuma". Izvēloties vērtīgus krājuma priekšmetus, veidosim fotostāstu, pastāstot, kā priekšmets nokļuvis muzeja krājumā. Tieši šis ceļš, kā muzejs veido krājumu parasti ir mazāk zināms ar muzeju nesaistītai sabiedrībai, bet tādēļ tas nav mazāk interesants.

Aicinām līdzdarboties, lai Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs iegūtu atbalstu Vidzemes plānošanas reģiona projektu konkursā.  Būsim pateicīgi jums par katru balsi.

Balso un aicini citus balsot:
https://balso.vidzeme.lv/projekti/interaktiva-izstade-stasti-no-krajuma

Projekts paredz  

Projekts paredz izveidot interaktīvu izstādi “Stāsti no krājuma”, kuras piedāvātais vēstījums būs cieši saistīti ar Madonas tuvāko apkārtni un tās iedzīvotājiem 20. gs. periodā, sagatavojot lielformāta fotogrāfijas ar muzeja krājumu priekšmetiem un to unikālajiem stāstiem.

Muzeja krājums nav tikai priekšmeti, tās ir šo lietu atmiņas un stāsti par pagātni. Nepieciešams šo vēstījumu nodot plašākai sabiedrībai, lai vizuālais materiāls iegūst priekšstatu, atgādinot par kultūras vērtībām un mantojumu. Krājums ietver ne tikai estētisko skaistumu, bet arī emocijas, ko sniedz stāsti, strādājot uz cilvēku apziņu. Krājuma priekšmeti ir kā liecinieki, tie sniedz ziņas par cilvēkiem, to vērtībām, cerībām sasniegumiem vai zaudējumiem, tie palīdz izprast cilvēcīgo esību un nest to nākotnē. Vēstījums ir tas, kas piešķir nozīmi priekšmetam, no stāsta tiek pārnesta nozīme uz priekšmetu, kā rezultātā tas ir vienīgais, kas atšķir vienu priekšmetu no citiem, pat vizuāli identiskus. Madonas muzeja krājumā ir priekšmeti ar vērtīgiem un apmeklētājiem saistošiem stāstiem, kuri ir ar kultūrvēsturisku nozīmi. Projekta ietvaros plānojam iepazīstināt sabiedrību ar krājuma vērtībām un to vēstījumiem par 20.gs., pārstāvot visas muzeja krājumā esošās astoņas kolekcijas.


Projekta nepieciešamība

Strādājot ar izstāžu veidošanu, pētniecību un muzejpedagoģiju, pārliecināmies par sabiedrības vēlmi izzināt vēsturi un dažādiem laikmetiem tiem saistošā un saprotamā veidā. Nereti šīs vērtības ir trauslas, atbilstoši noteikumiem par Nacionālo muzeju krājumu, tiek glabātas īpašos apstākļos (ievērojot telpas temperatūru, mitrumu, gaismas intensitāti). Fotogrāfija ir viens no veidiem, kā plašākai mērķauditorijai parādītu šīs krājuma vērtības, nodrošinot oriģinālā priekšmeta saglabātību.  Izmantojot fotogrāfiju sniegtās iespējas, plānots izveidot lielformāta mākslas foto izstādi, ar audio stāstiem par katru no attēlotajiem krājuma priekšmetiem. Fotogrāfiju stāstu veidošanā un izstādes gatavošanas procesā pieaicināsim to īpašniekus vai radiniekus. Muzeja krājuma priekšmetu dokumentēšana notiks pēc iepriekš veiktas atlases, sadarbība ar Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma pasniedzēju. Tiks atlasīti krājuma priekšmeti ar saistošu stāstu, piemēram, 1919. gada Lielinieku cietumnieka vēstule uz koka dēlīša, pirmās muzeja vitrīnas u.t.t. Rezultātā iegūsim izstādi, kurā audio stāsti (klausāmi ar audiogida palīdzību)  un tekstuālā informācija būs neatņemama sastāvdaļa. Lai krājuma unikalitāti un tā veidošanās gaitu nodotu pēc iespējas plašākam apmeklētāju skaitam, izstādi paredzēts veidot kā ceļojošu.


Līdzīgas stāstu sērijas esam veidojuši interneta vietnē Facebook.com, kas guva plašu sociālo tīklu lietotāju interesi. 2019. gada laikā muzeja ceļojošās izstādes ir izstādītas 44 reizes, 25 reizes dažādās izglītības un kultūras iestādēs gan Madonas, gan citos Latvijas novados.

Projekta atbilstība Vidzemes kultūras programmas 2020 prioritātēm

Viena no nācijas galvenajām prioritātēm ir apzināt un saglabāt savu kultūras un vēstures mantojumu. Muzeji ir  šo vērtību glabātāji un popularizētāji. Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs dibināts 1944. gadā. Muzeja krājums ir viens no lielākajiem Vidzemes reģionā un sastāv no astoņām kolekcijām. Krājums ir daudzveidīgs un to veido vairāku paaudžu cilvēku, viņu dzimtu liecības un stāsti par vēsturi, dabu, tradīcijām un ļaudīm, literatūru, mākslu. Septiņdesmit piecu gadu laikā muzeja krājumā nonākušas vairāk kā 130000 vienības. Tās ir gan ar vairāku gadsimtu senu vēsturi, gan mūsdienu liecībām. Cilvēku krātie un muzejam dāvinātie materiāli raksturo ne vien to īpašniekus un darbību, bet paver plašu skatu uz laikmetu kopumā, dod vietu pētnieciskam darbam, izstādēm un publikācijām. Ikviena muzeja krājumā esošā vienība ir  daļa no Latvijas unikālā kultūrvēsturiskā mantojuma, stāstot par novada vēsturi un veidojot iedzīvotāju nacionālopašapziņu un piederības sajūtu.

Nobalsot par mūsu projektu iespējams līdz 23.aprīlim -

https://balso.vidzeme.lv/projekti/interaktiva-izstade-stasti-no-krajuma

Dalies!!!

Attēla paraksts: Pirmās Madonas muzeja vitrīnas, kuras 1945. gadā ar pajūgu tika atvestas no izdemolētā Cesvaines pils muzeja.

Informāciju iesūtīja: Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja izstāžu kuratore Linda Bakmane



Ievietoja: D.Torstere
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums