.

Šogad - Broņislavas Martuževas simtgade

iesūtīts: 2024.04.11 11:32
Broņislavas Martuževas (08.04.1924. – 13.02.2012.) simtgades gadā dzejniece, dziesminiece, Latvijas nacionālais tīrradnis tiks godināta visa gada garumā, dodot impulsu plašākai un būtiskākai dzejnieces mantojuma izpratnei un pieejamībai.

8. aprīlī
Broņislavas Martuževas 100. dzimšanas dienas pasākums KĀ PUTNI DZIED Lubānas vidusskolas zālē. Piedalās: Latvijas Nacionālā teātra aktrises Indra Burkovska un Dace Bonāte, Andris Baltacis, Aldis Kise, Lubānas vidusskolas skolēni. 
1949.gada 7.aprīlī, pagrīdē, dienu pirms savas 25. dzimšanas dienas, Broņislava rakstīja dzejoli – lūgumu sev gadu mijā: Dievs, dziedāt lieci man kā putni dzied!  Par putna brīvību un putna prieku, par brīvību nebrīvē, kad var tevi izpostīt, bet nevar uzvarēt – par to būs šis pasākums un dzejnieces godinājums. Par mīlestību, jo caur mīlestību gara sēkla dīgst.

‌GALERIJA no pasākuma

13. aprīlī, pulksten 18:00 

Koncertuzvedums TOPI STIPRA, SIRDS Latgales vēstniecībā GORS Rēzeknē. Māksliniecisko koncepciju veido diriģente Aira Birziņa un aktrise Baiba Broka. Piedalīsies aktrise Baiba Broka, soliste Ieva Parša, VEF Kultūras pils sieviešu koris DZINTARS un diriģente Aira Birziņa, instrumentālā grupa – Mārtiņš Zilberts (klavieres), Indulis Cintiņš (vijole), Ainārs Paukšēns (čells), Laima Jansone (kokle) un Valdis Zilveris (akordeons). Skanēs īpaši šim uzvedumam radīti jaundarbi – komponistu Jēkaba Jančevska, Valda Zilvera un Artura Maskata mūzika ar Broņislavas Martuževas dzeju. Programmā būs iekļautas arī pašas dzejnieces sacerētās dziesmas īpašos aranžējumos korim un instrumentālajai grupai.

Koncertuzveduma atkārtojums skanēs arī 19. maijā VEF Kultūras pils Kamerzālē Rīgā, un 26. maijā Lubānas evaņģēliski luteriskajā baznīcā.

24. augustā

Broņislavas simtgades dzejas diena Lubānā DZIMST DZIESMAS TAUTĀ, DZIMST… Broņislavas Dzejas dārzā. Piedalās Folkloras kopa “Ceidari” u.c.. Nošu grāmatas  “Dzimst dziesmas tautā, dzimst… Broņislavas Martuževas dziesmu grāmata” atvēršana un daudzinājums. Pētera Korsaka fotogrāfiju izstāde.

2. novembrī

Sigvarda Kļavas veidots jauns koncertuzvedums divās daļās Lubānas pilsētas klubā: Broņislavas Martuževas sacerētās solo dziesmas un Imanta Kalniņa dziesmas ar Broņislavas Martuževas vārdiem. Piedalās Radio kora grupa, mūziķu grupa, Daumants Kalniņš, Jānis Strazdiņš, aktieri.

Augustā

Grāmatas “Dzimst dziesmas tautā, dzimst…Broņislavas Martuževas dziesmu grāmata” izdošana (notis, vārdi, apraksts, attēli). Izdod izdevniecība MUSICA BALTICA.

Dzejnieces simtgadē, godinot viņas piemiņu un vērtības, vēlamies akcentēt viņas mantojuma mazāk zināmo devumu: aptuveni 75 viņas sacerēto dziesmu melodijas (gan ar viņas pašas, gan citu dzejnieku vārdiem – solo dziesmas un tautasdziesmu stilistikā sacerētās melodijas). Daudzas viņas dziesmas jau ir folklorizējušās, taču autores vārds arvien palicis nezināms. Tās arvien vairāk izmanto arī profesionāli izpildītāji. 24.augustā, dzejas dienā Broņislavas Dzejas dārzā Lubānā, tautasdziesmu stilistikā rakstītās dziesmas izdziedās folkloras kopa “Ceidari”; Sigvards Kļava ar Latvijas Radio kora grupu, mūziķiem un solistiem veido koncertuzvedumu, kura pirmajā daļā tiks izdziedātas Broņislavas Martuževas sacerētās solo dziesmas (pirmatskaņojums plānots Lubānas pilsētas klubā 2. novembrī).

Vasaras sezonā tiekat laipni aicināti apmeklēt BROŅISLAVAS DZEJAS DĀRZU Madonas novada Indrānu pagasta “Dārziņos”! Jūsu apskatei: Broņislavas Dzejas klēts, Dzejas stropi, Slēptuve (veltījums dzejnieces pagrīdes gadiem un Nacionālās Pretošanās kustībai), tēlnieka Ģirta Burvja veidoti Rakstu akmeņi un  Dzejas šķūnis. Lūgums apmeklējumu iepriekš pieteikt, t. 29337282.

Broņislavas Martuževas simtgades vadmotīvs ir “Dižens mazums ved uz diženu lielumu” – tas ir arī aicinājums un iespēja ikvienam veikt savu pienesumu simtgades godināšanā.

Savukārt Broņislavas Martuževas fonda RAKSTĪTĀJA moto ir Martuževas dzejas rinda: “Uz priekšu svied, lai priekšā rastu!” – darīt šīs mazās lietas kopā un sadarbībā ar daudzām citām institūcijām un personībām, veidojot arvien plašāku ideju un ideālu straumi.

Broņislavas Martuževas personība, radošais mantojums un dzimtas likteņgaitas ir Latvijas kultūrvēsturei un arī mūsdienu nacionālo vērtību stiprībai izcili nozīmīgs pienesums, tāpēc ir vietā atgādināt pašas dzejnieces vārdus: “Nav avots līdzi paņemams, / Pie avota ir jāatgriežas!”

Papildus finansējuma piesaistei tiek gatavoti projekti, par sadarbību un atbalstu esam pateicīgi Madonas novada pašvaldībai, Lubānas apvienības pārvaldei un ļoti daudziem Martuževas mantojuma cienītājiem un atbalstītājiem.

Anna Egliena,

Broņislavas Martuževas fonda RAKSTĪTĀJA valdes priekšsēdētāja

t. 29337282

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums