Aptauja: pašvaldību sēžu audio ieraksti nodrošinās godīgāku un caurskatāmāku deputātu darbu

Lai arī 9 no 10 Latvijas iedzīvotājiem nav informēti, ka no 2014. gada 1. jūlija pašvaldībām jānodrošina domes sēžu ierakstīšana audio formātā, teju katrs otrais atzīst, ka labprāt izmantos iespēju tos noklausīties, liecina Lattelecom veiktā aptauja. Iedzīvotāji uzskata, ka audio ierakstu būtiskākie ieguvumi būs plašāka informācijas pieejamība, godīgāks un caurskatāmāks pašvaldības deputātu darbs un iespēja izvērtēt deputāta darbību amatā, lai atvieglotu izvēli nākamajās pašvaldību vēlēšanās.

Domes sēžu audio ierakstu pieejamību īpaši novērtē respondenti vecumā no 50 līdz 74 gadiem – 55% atzinuši, ka izmantos iespēju tos noklausīties. Turklāt šajā vecuma grupā arī ir vislielākais to iedzīvotāju īpatsvars (14%), kas jau ir informēti, ka audio ieraksti būs pieejami.

„Sen pagājuši laiki, kad svarīgākais tika pārrunāts tirgus laukumā. Informācijas sabiedrības laikmetā ir virkne tehnoloģisku risinājumu, kas ļauj komunicēt daudz aktīvāk un efektīvāk, turklāt nepastarpināti. Audio ieraksti būs vēl viens solis tuvāk cilvēkam, turklāt jo īpaši priecē fakts, ka arī iedzīvotāji atzīst, ka tas būs iemesls pievērst uzmanību savā pašvaldībā notiekošajam. Tas ļauj izteikt pozitīvu pieņēmumu, ka informētības līmenis pieaugs,” skaidro Lattelecom Valsts nozares piedāvājumu vadītāja Solvita Ūdre.

Katrs ceturtais respondents uzskata, ka audio ieraksti ļaus identificēt aktīvākos deputātus un tos, kas sēdēs piedalās vien formāli, kā arī uzlabos savstarpējo komunikāciju, proti, deputāti debašu laikā runās konstruktīvāk, bez savstarpējiem apvainojumiem vai lamu vārdiem. Jo īpaši šo ieguvumu izceļ lauku iedzīvotāji (32% laukos pret 24% vidēji Latvijā).

Turpretī par audio ierakstu noderību skeptiskākie ir 40 līdz 49 gadus vecie Latvijas iedzīvotāji (37%), rīdzinieki (32%) un iedzīvotāji ar augstiem ienākumiem (31%) – šie respondenti uzskata, ka no audio ierakstiem nebūs īpaša labuma, jo deputāti tāpat visus lēmumus saskaņos pirms ieraksta. Salīdzinoši skeptiski ir arī vīrieši (29%, salīdzinot ar 19% sieviešu).

Intereses centrā – teritorijas attīstība
Latvijas iedzīvotājus visvairāk interesē ar teritorijas plānošanu un attīstību saistītie jautājumi (59%), nekustamā īpašuma un nodokļu tēmas (49%), kā arī informācija par sociālo palīdzību un dažādiem pabalstiem (44%). Īpaši aktuāla sociālās palīdzības tēma ir septiņiem no desmit iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem. Turpretī jaunieši vecumā no 15 līdz 19 gadiem norādījuši, kas to interesē galvenokārt izglītības tēma (67%). Rīgā biežāk nekā citviet Latvijā interesē sabiedriskais transports (59% Rīgā pret 32% citās pilsētās).

No pašvaldībām sagaida kvalitatīvus ierakstus
90% Iedzīvotāju atzīst – ja izlemtu klausīties domes sēžu ierakstus, ieraksta kvalitāte tiem būtu svarīga. Turklāt par ļoti svarīgu faktoru to atzinusi puse aptaujāto. Īpaši kvalitāti izceļ jaunieši vecumā līdz 19 gadiem – pilnīgi visi to uzskata par būtisku.

Likums „Par pašvaldībām” nosaka, ka no 2014. gada 1. jūlija pašvaldībām būs jānodrošina domes sēžu ierakstīšana audio formātā un ieraksta ievietošana pašvaldības domes mājaslapā internetā. Jau šobrīd līdzīgas iespējas piedāvā vairākas valsts iestādes. Valsts kancelejas direktora vietniece valsts pārvaldes komunikācijas jautājumos Laine Kučinska uzsver, ka valsts un pašvaldības iestādēm jānodrošina maksimāla informācijas atklātība un pieejamība par pieņemtajiem lēmumiem un ietekmi uz iedzīvotāja dzīvi. Tādēļ kopš pagājušā gada tiek nodrošinātas valdības sēžu tiešraides un videoieraksti, kurus izmanto ne tikai visā Latvijas teritorijā, bet arī no ārvalstīm - Lielbritānijā, Lietuvā, Igaunijā, Vācijā, Zviedrijā, Beļģijā, Dānijā, Francijā, ASV, kā arī atsevišķas reizes arī Bulgārijā, Grieķijā un Japānā. Iedzīvotāju, uzņēmēju un žurnālistu interese aizvien pieaug un tiek pozitīvi novērtēts Ministru kabineta sniegtais pakalpojums.

Pētījumu veicis Snapshots pēc Lattelecom pasūtījuma 2013.gada decembrī, aptaujājot 929 respondentus vecumā no 15-74 gadiem.

Par Lattelecom:
Lattelecom ir lielākais elektronisko pakalpojumu sniedzējs Latvijā. Uzņēmums privātpersonām piedāvā balss, interneta un televīzijas pakalpojumus, bet pašvaldībām un biznesa klientiem arī integrētus elektronisko sakaru un IT pakalpojumus, tajā skaitā balss un video ierakstus. Lattelecom sniedz arī telekomunikāciju, tīklu projektēšanas un izbūves pakalpojumus, nodrošina datu pārraides un IT infrastruktūras risinājumus, interneta un kontaktu centra pakalpojumus, kā arī biznesa procesu ārpakalpojumus.

Papildu informācija:
Zanda Šadre
Lattelecom Sabiedrisko attiecību projektu vadītāja
Tālr.: 67053958, Mob.tālr.: 29120742

E-pasts: zanda.sadre@lattelecom.lv 
www.Lattelecom.lv
www.piesledzieslatvija.lv 
www.Twitter.com/Lattelecom 
www.Facebook.com/Lattelecom 
www.Draugiem.lv/Lattelecom 
www.flickr.com/photos/Lattelecom/


 
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums