Noslēgušies apjomīgi projekti cilvēkiem ar redzes un dzirdes traucējumiem

2013. gadā noslēdzās divi apjomīgi Eiropas Sociālā fonda atbalstīti projekti, kurus īstenoja Labklājības ministrija sadarbībā ar Latvijas Neredzīgo biedrību un Latvijas Nedzirdīgo savienība. Šie Nodarbinātības valsts aģentūras administrētie projekti katrs ilga vairāk nekā 4 gadus un gandrīz 1700 personas ar dzirdes un redzes traucējumiem aktīvi piedalījās projektos, saņemot dažāda veida pakalpojumus.

Projektos izstrādātās un īstenotās motivācijas un sociālās rehabilitācijas programmas palīdzēja personām ar redzes un dzirdes problēmām gūt motivāciju iesaistīties sabiedrības dzīvē, spēt patstāvīgi risināt savas sociālekonomiskās problēmas un iekļauties darba tirgū.

Projektu ietvaros neredzīgie cilvēki apguva orientēšanās un pārvietošanās iemaņas neierastā vidē, izmantojot mūsdienīgus orientēšanās tehniskos palīglīdzekļus, kā arī suņus-pavadoņus. Papildus tam cilvēki ar redzes problēmām apguva pašaprūpes iemaņas - ēdienu gatavošanu, sadzīves tehnikas lietošanu, mājamatniecības iemaņas sīku remontdarbu veikšanai, un vienlaicīgi arī komunikācijas prasmes.

Nedzirdīgo cilvēku dalība dažādos pasākumos un lekcijās par juridiskiem, medicīniskiem, kultūras, nodarbinātības u.c. jautājumiem palīdzēja viņiem iekļauties sabiedrībā. Nodarbībās bija iespēja vingrināt dzirdes uztveri, mācīties izmantot ķermeņa valodu, kā arī pilnveidot uzvedības un ģērbšanās kultūru. Projekta ietvaros ir sastādītas un internetā publicētas deviņas tematiskās zīmju valodas vārdnīcas, izdots laikraksts „Kopsolī”, kas ir pieejams arī tīmeklī un ļauj cilvēkiem ar dzirdes problēmām sekot līdzi aktuāliem notikumiem gan Latvijā, gan pasaulē.

 

Neilgi pēc projektu noslēguma ir sasniegti cerīgi rezultāti - jau 271 persona ar redzes vai dzirdes traucējumiem iesaistījusies izglītības apguvē, profesionālajā rehabilitācijā vai nodarbinātībā.

NVA direktore Inese Kalvāne, piedaloties projektu noslēguma konferencēs, atzinīgi novērtēja sadarbību gan ar Labklājības ministrijas, gan ar Latvijas Neredzīgo biedrības un Latvijas Nedzirdīgo savienības pārstāvjiem, kuri ar lielu atbildību veica projektā izvirzītos uzdevumus, īstenojot daudzveidīgas aktivitātes ar mērķi sniegt kvalitatīvus pakalpojumus cilvēkiem visos Latvijas reģionos.

Savukārt projektu pārstāvji uzsvēra, ka paveikts liels darbs, kas prasījis daudz spēka un pacietības un sasniegtie rezultāti, gūtās atziņas, labās prakses piemēri un pieredze būs pielietojami arī nākamajos projektos.    

Ineta Krūmiņa
NVA ESF departamenta
Projektu atbalsta un finanšu nodaļas
projektu vadītāja
Tālr. 67 072 007
e-pasts: Ineta.Krumina@nva.gov.lv


 
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums