.

Par mācību priekšmetu olimpiādēm un konkursiem

iesūtīts: 2020.04.20 12:57
Lai gan šobrīd vēl īsti nav skaidrs, kā un kad noslēgsies mācību gads, pavisam droši ir zināms, ka mācību priekšmetu olimpiādes un konkursi 2019./2020.mācību gadā ir noslēgušies.

Šis mācību gads olimpiāžu organizēšanas ziņā bijis nedaudz atšķirīgāks kā citus gadus. Jau mācību gada sākumā ar Madonas, Cesvaines, Ērgļu, Lubānas un Varakļānu novadu apvienības Mācību priekšmetu metodisko apvienību vadītājiem vienojāmies par būtisku mācību priekšmetu olimpiāžu un konkursu skaita samazināšanu. Šāds lēmums pieņemts vairāku iemeslu dēļ, tajā skaitā, lai dotu iespēju pedagogiem sagatavoties nākamajā mācību gadā uzsākamajai kompetenču pieejas ieviešanai, kā arī, lai mazinātu skolēnu pārslodzi, gatavojoties XII Latvijas Skolu jaunatnes Dziesmu un deju svētkiem un piedaloties dažādās ārpusskolas norisēs, lai novērstu to, ka biežo attaisnoto mācību stundu kavējumu dēļ nelabvēlīgi tiek ietekmēts ikdienas mācību darbu. Šajā mācību gadā skolām tika dota iespēja vairāk pievērst uzmanību mērķtiecīgam darbam ar talantīgajiem bērniem, rīkojot mācību priekšmetu olimpiādes un konkursus skolas līmenī, kā arī piedaloties dažādos valsts un starptautiska mēroga konkursos, kuros dalība klātienē nav obligāta vai tā netraucē mācību darbu.

Atskatoties uz nu jau tūlīt aizvadīto mācību gadu, redzam, ka olimpiādēs un konkursos piedalījies 451 skolēns no visām novadu apvienības skolām, pie tam godalgotie dalībnieki nāk no 15 dažādām skolām (Madonas novadā – 10). Šajā mācību gadā izcīnītas 140 godalgas un 93 no tām ir atceļojušas uz kādu no Madonas novada skolām. Novadā godalgas saņēmuši 74 skolēni, tajā skaitā 58 skolēniem ticis pa vienai godalgai, bet 16 skolēni ir laureāti vairāk kā vienā olimpiādē vai konkursā.


Skolēni savas zināšanas un prasmes 2019./2020.mācību gadā ir varējuši pierādīt 20 novadu apvienības olimpiādēs, 2 novadu apvienības konkursos un 12 valsts olimpiādēs. Patiess gandarījums par katru skolēnu, kas olimpiādes otrajā posmā izcīnījis tiesības piedalīties arī trešajā – valsts – posmā. Novadu apvienībā tiesības piedalīties valsts olimpiādēs izcīnījuši 16 skolēni, tajā skaitā 10 skolēni no Madonas novada. Īpašs prieks un lepnums par skolēniem un skolotājiem, kas ar savu ieguldīto darbu un talantu spējuši godalgotas vietas iegūt arī valsts līmeņa olimpiādēs – Madonas Valsts ģimnāzijas 12.klases skolnieks Ralfs Bormanis valsts ģeogrāfijas olimpiādē izcīnījis zelta godalgu, bet Madonas Valsts ģimnāzijas 11.klases skolnieks Dāvis Palieks šajā pašā olimpiādē izcīnījis bronzas godalgu. Sakām lielu paldies skolotājai Laimdotai Jansonei par jauniešiem sniegto atbalstu sagatavošanās procesā. Madonas Valsts ģimnāzijas 9.klases skolniece Anete Tropa valsts matemātikas olimpiādē 9.klasēm ieguvusi atzinību (skolotāja Anita Vabule) un arī Andreja Eglīša Ļaudonas vidusskolas 12.klases skolniece Anita Sindija Skrupska valsts krievu valodas olimpiādē (A grupā skolēniem, kas krievu valodu apgūst kā svešvalodu un kuru ģimenēs nerunā krieviski) ieguvusi atzinību (skolotājs Lilija Jakubjaņeca).

Valstī izsludinātā ārkārtējā situācija skārusi arī mācību priekšmetu olimpiāžu norises, tādēļ tika meklētas līdz šim neierastas formas, lai pēdējie – valsts līmeņa – posmi varētu notikt, piemēram, 3.aprīlī mūsu novada skolēni attālināti piedalījās Latvijas Skolēnu 44.zinātniskās pētniecības darbu konferences valsts posmā, kas pirmo reizi norisinājās digitālajā vidē. Skolēni savu darbu prezentācijas iesūtīja video formātā, kā arī iesaistījās tiešsaistes diskusijās ar vērtēšanas komisijām. Valsts posmam šogad tika izvirzīti 478 skolēnu zinātniskās pētniecības darbi no visas Latvijas. Lepojamies ar skolēniem, kas šajā sīvajā konkurencē spējuši sasniegt augstvērtīgus rezultātus – Madonas Valsts ģimnāzijas 11.klases skolnieks Niks Dagnis Dieriņš par Sociālo zinātņu jomas Ekonomika un uzņēmējdarbības nozarē izstrādāto darbu “Ārējo finanšu atbalsta instrumentu ietekme uz Madonas novada jauno uzņēmumu attīstību” ieguvis II pakāpes diplomu (pedagogs Iveta Vabule), savukārt, Madonas Valsts ģimnāzijas 11.klases skolniece Keitija Nikola Niedra par Sociālo zinātņu jomas Psiholoģijas nozarē izstrādāto darbu “Oreola efekta estētiskā aspekta darbība jauniešu vidū” (pedagogs Aija Šmeisa) un Madonas Valsts ģimnāzijas 11.klases skolniece Ance Gailuma par Sociālo zinātņu jomas Ekonomika un uzņēmējdarbības nozarē izstrādāto darbu “Skolēnu mācību uzņēmuma “Revêr” mārketinga plāna izstrāde” (pedagogs Gita Eiduka) ieguvušas III pakāpes diplomus.

Esam patiesi lepni arī par valsts līmenī augsti novērtēto skolēnu mācību uzņēmumu (SMU) sasniegumiem: lielākajā izglītības organizācijas Junior Achievement Latvia un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras organizētajā SMU Latvijas mēroga pasākumā CITS BAZĀRS pavasarī pamatskolas grupā Madonas pilsētas vidusskolas SMU “Kid’s Wonder” (dalībnieki Madara Paula Eglīte, Paula Madžule, pedagogs Līga Kārkliņa) saņēmis balvu “Labākais stends”, bet balvu “Inovatīva biznesa ideja” šajā pasākumā ieguvis Madonas pilsētas vidusskolas SMU “Animal World” (Dāvids Jānis Uberts, Patriks Brūders, pedagogs Līga Kārkliņa), savukārt, vidusskolas grupā Madonas Valsts ģimnāzijas SMU “MOTIK” (dalībnieki Keitija Nikola Niedra, Annija Asmus, Keita Tomovica, Rojs Dzilna, Niks Dagnis Dieriņš, pedagogs Iveta Vabule) ieguvuši balvu “Labākā pārdošanas komanda”.

Pavisam droši varam apgalvot, ka skolēnu augsto sasniegumu nebūtu tik daudz, ja viņiem savu atbalstu, pieredzi un zināšanas nebūtu devuši pedagogi. Godalgoto vietu ieguvējus Madonas novada izglītības iestādēs ir sagatavojuši 60 pedagogi, liela daļa pedagogu olimpiādēm ir sagatavojuši vairāk kā vienu bērnu. Vēlamies pateikt paldies arī tiem pedagogiem, kas ar savu pašaizliedzīgo darbu ikdienā ir ielikuši pamatu agrākā izglītības posmā (pirmsskolā, sākumskolā, pamatskolā, vidusskolā), veicinājuši un sekmējuši skolēna izaugsmi, ļāvuši skolēnam atklāt savus talantus, stiprās puses, kas rezultējies ar skolēna augstajiem sasniegumiem.

Izsakām milzīgu pateicību arī ikviena skolēna ģimenei par ieguldīto laiku un sniegto atbalstu savu bērnu izglītošanā, ļaujot tiem sasniegt augstus rezultātus mācību priekšmetu olimpiādēs un konkursos, bet Madonas novada vārdam izskanēt ne tikai tuvākajos novados, bet arī visā Latvijā.

Lai gan šogad izsludinātās ārkārtējās situācijas dēļ mācību olimpiāžu un konkursu noslēguma pasākums netiks rīkots, Madonas novada pašvaldībā notikušo mācību priekšmetu olimpiāžu, konkursu laureāti, zinātniski pētniecisko darbu autori, kā arī viņu skolotāji saņems savas mācību gada laikā izcīnītās godalgas. Apbalvojumi līdz mācību gada beigām tiks nogādāti izglītības iestādes, kas nodrošinās balvu pasniegšanu laureātiem un viņu pedagogiem.


Informāciju sagatavoja: Gundega Puķīte

Madonas novada pašvaldības

Izglītības nodaļas izglītības darba speciāliste 

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums