.

Ceļā uz savu mērķi

iesūtīts: 2020.01.29 12:38
Viens no mūsdienīgas izglītības stratēģiskajiem mērķiem ir motivēt skolēnus apzinātai karjeras izvēlei un radīt izpratni par nepieciešamību mācīties visa mūža garumā.

Madonas Valsts ģimnāzijā karjeras izglītības darbs notiek, izmantojot daudzveidīgus mācīšanās paņēmienus un tehnoloģijas, akcentējot apgūstamo zināšanu un prasmju sasaisti ar reālo dzīvi. Karjeras izglītības jautājumi tiek integrēti skolas audzināšanas darbā un mācību priekšmetu stundās, interešu izglītības nodarbībās, ārpusskolas pasākumos, projektu darbā, skolēnu mācību uzņēmumu ( SMU) darbībā un citās aktivitātēs. 

Ģimnāzistu atsauksmes un ieteikumi karjeras izglītības darbā liecina, ka visvairāk skolēniem ir nepieciešams atbalsts karjeras lēmuma pieņemšanā. Tas nozīmē, ka skolēnam ir jārod atbildes uz vairākiem būtiskiem jautājumiem: Kas mani patiesi interesē un šķiet dzīvē svarīgs? Vai manas zināšanas un spējas atbilst interesējošai profesionālajai jomai? Kura varētu būt man piemērotākā profesija? Kurā izglītības iestādē var apgūt izvēlētajai profesijai nepieciešamās zināšanas un prasmes? Kas man jādara jau tagad, lai sasniegtu izvirzīto mērķi? Lai skolēniem palīdzētu nonākt līdz izsvērtam karjeras lēmumam, nepieciešams sniegt pēc iespējas vairāk informācijas un attīstīt prasmi neapmaldīties šajā informācijas plūsmā, bet kritiski izvērtēt, analizēt un atlasīt sev nozīmīgo.

Papildu iespējas karjeras izglītībā sniedz iesaistīšanās Eiropas Savienības fondu darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība”8.3.5. specifiskā atbalsta mērķa “Uzlabot pieeju karjeras atbalstam izglītojamajiem vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” projektā “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs”. Šajā mācību gadā, izmantojot projekta finansējumu, Madonas Valsts ģimnāzijas 7.klašu skolēni devās mācību ekskursijā uz Līgatnes dabas takām, lai tuvāk iepazītu profesionālo jomu “Cilvēks un daba”, 8.klašu skolēni karjeras atbalsta pasākuma “Aizraujošas profesijas uz zemes un gaisā” ietvaros apmeklēja Starptautisko lidostu “Rīga” un  kosmētikas ražotni “Madara Cosmetics”, bet 10.klašu skolēni  izzinošā ekskursijā “Izglītības un karjeras iespējas Valmierā” iepazinās ar  studiju iespējām Vidzemes Augstskolā,  daudzveidīgām profesijām un tām raksturīgo darba vidi Valmieras drāmas teātrī, Valmieras stikla šķiedras rūpnīcā un Vidzemes televīzijā.   2.semestrī karjeras izglītības ekskursijā ar ievirzi valsts pārvaldes jomā dosies 12.klases, bet 11.klases jaunieši apmeklēs izstādi “Skola 2020”,lai  pamatīgāk  izpētītu  turpmākās izglītības iespējas Latvijā un  ārzemēs.   

Izglītības iespēju iepazīšanai Madonas Valsts ģimnāzija tradicionāli organizē Karjeras dienu, kurā aicināti piedalīties arī skolēni no  citām Madonas,  Cesvaines, Lubānas, Ērgļu un Varakļānu novada vidusskolām. Tā ir lieliska iespēja tepat uz vietas tikties ar Latvijas populārāko augstskolu un koledžu pārstāvjiem, lai vairāk uzzinātu par piedāvātajām izglītības programmām, studiju procesa norisi, iestājpārbaudījumiem, studiju maksu un citiem svarīgiem aspektiem, kā arī individuālās pārrunās uzdotu interesējošos jautājumus. Šajā mācību gadā Karjeras dienā notika 27.novembrī,un tajā piedalījās  trīspadsmit augstskolu un divu koledžu pārstāvji. Visvairāk apmeklētas bija tikšanās ar Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes, Rīgas Stradiņa universitātes, Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas, kā arī Ekonomikas un kultūras augstskolas pārstāvjiem. Karjeras dienas ietvaros skolēniem tika piedāvāta arī izglītojoša Banku augstskolas lekcija par nodokļu sistēmu Latvijā un pašizaugsmes treneru D.Zaltana un V.Saulītes vadīta nodarbība “Nākotnes profesijas un mans ceļš”.  Šajā mācību gadā valstī organizētās Karjeras nedēļas tēma bija “Nākotnes profesijas”, tādēļ arī Madonas Valsts ģimnāzijas 10.- 12.klašu skolēni, gatavojoties Karjeras dienai, veidoja  radošu video materiālu par nākotnes TOP 10 profesijām, nākotnes darbavietu un profesionālo aprīkojumu, nākotnes darba tirgū  nepieciešamajām prasmēm, zināšanām un rakstura īpašībā , par nākotnes  skolu, skolotājiem un skolēniem. Interesanti, ka jaunieši, novērtējot tehnoloģiskā progresa lielo ietekmi, vienlaikus apzinās “cilvēciskā faktora” nozīmi, kā arī cilvēka vadošo lomu un  atbildību nākotnē.

Jauniešu sekmīgai integrācijai nākotnes darba vidē ļoti svarīga ir sadarbība starp skolu un sabiedrību. Šajā ziņā ļoti vērtīgs un visā pasaulē populārs karjeras atbalsta pasākums ir Ēnu diena, kad skolēni atrod un apmeklē izvēlētu darbavietu un dienas laikā “ēno” kādas profesijas pārstāvja darbu un pienākumus. Šogad Ēnu diena notiks 12.februārī, un šobrīd jau ir sākusies skolēnu pieteikšanās ēnošanai. Nav jābūt sabiedrībā plaši pazīstamai personai, lai kļūtu par ēnojamo profesionāli kādam skolēnam. Būtiski ir labi pārzināt savu darbības jomu un palīdzēt ēnotājam iepazīties ar reālo darba procesu, pienākumiem, to izpildei nepieciešamajām zināšanām un prasmēm, kā arī, daloties savā karjeras pieredzē, rosināt skolēnus apzināties saistību starp izglītību un veiksmīgu karjeru. Dzirdot jautājumu “Vai drīkstu Jūs ēnot?”,  aicinām būt atsaucīgiem un atbalstīt skolēnus - ēnotājus, ļaujot vienu dienu kļūt par jūsu “Ēnu” un tādā veidā sekmēt jauniešu karjeras attīstības ceļu! 

Par ēnojamo profesionāli bērnam var būt arī vecāki. Patiesībā vecāku “ēnošana” neapzināti notiek ne tikai Ēnu dienā, bet visu laiku. Ģimenē saņemtajai pieredzei ir ļoti liela nozīme bērnu priekšstatu veidošanās procesā par dzīves vērtībām un karjeras mērķiem. Vecāki var būt labākie padomdevēji, uzticības personas, arī iedrošinātāji, jo vislabāk pazīst sava bērna raksturu, temperamentu, spējas un vajadzības. Motivējoši vecāki iedvesmo bērnu sasniegt vairāk, iedrošina piedalīties pasākumos, kuru mērķis ir uzlabot viņu sasniegumus skolā, tādējādi paaugstinot viņu iniciatīvu un pašapziņu, vecāki runā ar bērnu par viņa sapņiem un nākotnes nodomiem, cienot bērna intereses un neuzspiežot savu viedokli, kopīgi aplūko dažādas alternatīvas, to priekšrocības un trūkumus, iespējamo problēmu risinājuma iespējas.

Vecāku un sabiedrības atbalstu esam izjutuši, organizējot ne tikai karjeras izglītības pasākumus, un ceram uz veiksmīgu sadarbību arī turpmāk. Pavasarī ģimnāzijas skolēni tuvāk iepazīs dažādas profesijas un karjeras iespējas Madonas pilsētā un novadā, savukārt, vasarā daļa jauniešu ir ieplānojuši arī pastrādāt un nopelnīt savu algu. Būsim ļoti pateicīgi visiem atsaucīgajiem uzņēmējiem, iestāžu vadītājiem un darbiniekiem, kas gatavi dalīties savā karjeras pieredzē un palīdzēt jauniešiem sastapt savu nākotnes profesiju!

Skolēniem ceļā uz savu mērķi vēlēsim maksimāli izmantot viņiem sniegto atbalstu un būt gataviem investēt savu laiku un pūles patstāvīgam izziņas un pašizpētes darbam, mērķu plānošanai un apzinātai sevis pilnveidei.


Foto: 8.klases ekskursija uz starptautisko lidostu "Rīga"

Informāciju sagatavoja: Sarmīte Jansone

Madonas Valsts ģimnāzijas pedagogs karjeras konsultants

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums