.

Vita Robalte: pildot darba pienākumus, svarīga objektivitāte

iesūtīts: 2019.12.09 09:39
Madonas novada pašvaldībai kopš 2019. gada oktobra vidus ir jauna izpilddirektore Vita Robalte, kura novadā pavadījusi savu bērnību un vairākus darba gadus, tomēr šis amats ļāvis atgriezties novadā pēc darba Rīgā. Par to, kā ar darba pienākumiem veicies pirmajā darba mēnesī, pašreiz aktuālajiem un plānotajiem projektiem pilsētā un novada pagastos, sarunas turpinājumā.

Kādi iespaidi, mēnesi esot Madonas novada pašvaldības izpilddirektores amatā?

Veicamo darbu ir daudz – tas ir skaidrs. Patiesību sakot, vienmēr tuvs bijis Madonas novads un tā apkārtne. Pieņemot šo izaicinājumu, kļūstot par novada pašvaldības izpilddirektori, esmu atgriezusies no salīdzinoši īslaicīgas prombūtnes. Pirms tam aktīvi strādāju pie Gaiziņkalna apkārtnes investīciju plānu realizēšanas un tūristu piesaistes reģionam. Madonas novadā ir Latvijas augstākais kalns – tas kalpo par pateicīgu saķeres punktu, tikai jāmāk izmantot šīs iespējas tā, lai ieguvums būtu ne tikai atsevišķiem uzņēmējiem, bet sabiedrībai kopumā. Gaiziņa labā darīšu visu, kas manos spēkos. Tā ir mana misija! Jāsaka gan, ka atbildīgajā ministrijā, mainoties politiskajai vadībai, process ir apstājies. Tomēr tas nav iemesls, lai mestu mieru.

Jau no bērnības esmu radusi strādāt cītīgi un nest atbildību par paveikto. Tāda ir mana darba ētika. Tieši bērnības atmiņas pavada mūs visa mūža garumā. Bērnībā likti pamati manai ticībai Augstākajam, Dievam, kas seko līdzi katram mūsu solim. Esmu pārliecināta, ka par paveiktajiem darbiem reiz būs jādod norēķins, bet tai pat laikā Dievs ir visur klāt esošs, piedodošs un mīlošs. Esmu mācīta, ka nav mazsvarīgu darbu. Katru uzticēto pienākumu jāpaveic visaugstākajā iespējamā kvalitātē.

Kas līdz šim pagūts?

Lai iepazītu jauno darba vidi un saprastu to, cik rezultatīvi dažādi darbi virzījušies līdz šim, esmu viesojusies visos novada pagastos, lai iepazītos klātienē ar katra pagasta pārvaldes vadītāju un viņu komandām. Esmu iepazinusies ar pagastu aktualitātēm, iesāktajiem un plānotajiem darbiem, tiekoties ar pagastu izglītības iestāžu direktoriem, pirmsskolas izglītības iestāžu vadītājiem, bibliotēku vadītājiem, sociālo aprūpes iestāžu (pansionātu un dienas centru) vadītājiem, tāpat ar kultūras darba organizatoriem, kā arī ar novada sociālā dienesta vadību un darbiniekiem novadā. Darbu sarakstā vēl iepazīšanās ar Madonas pilsētas iestāžu vadītājiem un projektiem, lai kopīgiem spēkiem rastu ceļu attīstībai.

Līdzšinējā darba pieredze saistīta ne tikai ar vadošiem amatiem valsts pārvaldē un privātajā sektorā, bet arī ar praktisko pieredzi projektu vadīšanā - iesaistot visas ieinteresētās puses kopīga, izvērta lēmuma pieņemšanai, lai rezultāts būtu ekonomiski pamatots, kā arī – sabiedrībai saprotams. Izprotot, cik svarīga un atbildīga joma pašvaldībai ir izglītība, esmu izvirzījusi to par vienu no savām prioritātēm, kur mana līdzšinējā pieredze var noderēt, ņemot vērā pašreiz aktuālos projektus izglītības jomā. Norisinās Madonas pilsētas vidusskolas rekonstrukcija. Pašlaik esam fināla fāzē - būvprojekts nodots ekspertīzei un šobrīd aktīvi norit darbs pie publiskā iepirkuma dokumentu projektu sagatavošanas Būvdarbu iepirkumam. Kā vēl viena no aktualitātēm - Madonas valsts ģimnāzijas renovācijas būvdarbu pārraudzība. Esmu iepazinusies ar akceptēto būvprojektu, tostarp, ar būvdarbu līdzšinējo izpildi. No pašvaldības puses veiksmīgākai projekta realizācijai nodrošinām ģimnāzijas renovācijas būvdarbu pārraudzību.

Būvdarbu pārraudzība norisinās arī Bērzaunes pagastā Sauleskalna Tautas nama rekonstrukcijas ietvaros, Vestienas skolas sporta zāles atjaunošanas darbos, kas ir bijušais zirgu stallis, kā arī vēl vienā, pašvaldībai ļoti svarīgā jomā – sociālajā jomā - Ļaudonas pansionātā, kur iedzīvotāju ērtībai tiek izbūvēts lifts.

Jāatzīst, ka profesionālās zināšanas un iepriekšējā darba pieredze ir lieti noderējusi, arī izskatot jau augusta mēnesī uz saskaņošanu iesniegto būvprojektu par tipogrāfijas ēkas rekonstrukciju pilsētas centrā, kā rezultātā, esam atraduši ekonomiski pamatotāko un piemērotāko projekta risinājumu - esam būvprojekta izstrādes finiša taisnē.

Patreiz novada teritorijā ir virkne būvprojektu, kas izskatīti, bet turpinās aktīvs darbs ar projektētājiem, piemēram, Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja  rekonstrukcija, lai nodrošinātu vides pieejamību, kā arī pirmsskolas izglītības iestādes “Kastanītis” rekonstrukcija, u.c.

Pašvaldībā norisinās nākamā gada pašvaldības budžeta plāna izstrāde. Esmu iepazinusies ar iepriekšējos gados veiktā budžeta plānošanas pieredzi un praksi, iesniegusi savu redzējumu. Darbs rit pilnā sparā.

Lai arī ko es darītu, iedziļinos detaļās, aizrokos līdz saknei, un tikai tad pieņemu lēmumu vai parakstu attiecīgus dokumentus. Tāda ir mana būtība. Vēlos būt maksimāli objektīva, esot daļa no lielākas komandas. Palīdzot cits citam ikdienā,  lietas virzās raitāk un rezultatīvāk. Pieņemu, ka visi strādājam vienam mērķim – novada un tā iedzīvotāju labklājības celšanai.

Kādi ir plānotie darbi līdz gada beigām?

Godam paveikt iesāktos darbus un novest tos līdz rezultātam. Piemēram, tipogrāfijas ēkas rekonstrukcijas būvprojekta apstiprināšana, kā arī ES projektu iesniegšana apstiprināšanai, kuru rezultātā varētu pretendēt uz papildu atbalstu uzņēmējdarbības attīstības veicināšanai novadā.

Kādas ir priekšrocības, strādājot Madonā?

Vienmēr ir brīva vieta, lai novietotu auto, turklāt tas ir bez maksas… Var atrast vietu, kur valda klusums – lai ikdienas skrējienā atvilktu elpu.

Ko Jūs ieteiktu tiem, kam arī plānā atgriezties uz dzīvi  novadā?

Uzdrīkstaties atgriezieties savās lauku mājās un sākt savu biznesu. Madonas novads ir draudzīgs kā topošajiem, tā arī jau esošajiem uzņēmējiem. Tāpat arī sporta, kultūras un izglītības infrastruktūra ir attīstīta un laba.

Secinot par atbildību, kas nāk līdz ar izpilddirektores amatu.

Atskatoties uz aizgājušā mēnesī paveikto, piedzīvoto, redzēto, dzirdēto, iedzīvotāju iesniegumos izlasīto, man ir jāsecina, ka izpilddirektora amatu pildīt vietējam varētu izrādīties ļoti sarežģīti. Latvija ir maza, bet novads  - teritoriāli ir vēl mazāks, kur viens otru zina, pazīst, ir radi, draugi, paziņas vai arī ikdienā ir nācies cits citam izpalīdzēt… Mēs apzināmies, ka, lai arī darba līgums tiek noslēgts uz nenoteiktu laiku, amats (jebkurš) mums tiek uzticēts uz kādu laiku – citam garāku, citam īsāku. Amats valsts un pašvaldību iestādēs uzliek zināmus pienākumus un atbildību ne tikai likuma, bet arī sabiedrības priekšā.

Ikdienas darbā redzot, ar kādām samilzušām problēmām cilvēki atnāk uz pašvaldību, pieņemu, izmantojot iespēju, ka esmu “jauniņā” man ir jāsaskaras ar faktu, ka viņu “sāpes” vai pat sadzīviskas problēmas nav atrisinātas (varbūt netika risinātas) pat desmitu gadu garumā.

No tā secinu, ka esmu, pašai nezinot, nokļuvusi priviliģētā stāvoklī. Man ir iespēja, pildot man uzticētos pienākums, saglabāt man svarīgus principus - mērķtiecīgumu, godīgumu, efektivitāti, objektivitāti lēmumu pieņemšanā un profesionālismu tā iemesla dēļ, ka personīgi teju nevienu nepazīstu. Tāpēc ļoti būtiski, ka pirmā mēneša laikā esmu iepazinusi pagasta pārvalžu vadītājus un pašvaldības iestāžu vadītājus. Esmu atgriezusies savā Tēvu zemē, bet absolūti nezinu, kurš kuram ir rads, draugs vai paziņa. Amats reiz beigsies, bet kaimiņi, radi paliek uz mūžu. Un šo prast nošķirt, pildot darba pienākumus, spējot būt maksimāli objektīvi, godīgi un profesionāli, ir ļoti svarīgāki. 

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums