.

Notikusi Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieku tikšanās

iesūtīts: 2019.04.25 17:37
Katru gadu aprīļa mēnesī tiek rīkoti piemiņas pasākumi, kuros piedalās Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieki.

Pieminot Černobiļas AES avārijas 33.gadadienu, arī šogad, 24.aprīlī, svinīgā ceremonijā Madonas pilsētas kultūras namā, piedaloties biedrības Latvijas savienība "Černobiļa" prezidentam Arnoldam Ārvaldim Vērzemniekam un viceprezidentam Mārim Šopam, tika godināti Madonas novada, kā arī daži kaimiņu - Gulbenes, Varakļānu un Aizkraukles novada iedzīvotāji. Kā goda un cieņas apliecinājums daļai no šīs avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem šogad tika piešķirti Ukrainas Savienības apbalvojumi - zelta zvaigznes (varoņzvaigznes) par varonību, tādā veidā pasakoties par aktīvu un pašaizliedzīgu piedalīšanos avārijas seku likvidēšanā. Kopskaitā Latvijā tādas tiks pasniegtas vien 30 dalībniekiem. Taču ik gadu ar Latvijas valsts finansiālu atbalstu Latvijas Savienība “Černobiļa” pasniedz Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieku sudraba piemiņas zīmes, līdz šim tādas pasniegtas >2 400 cilvēkiem.

Informācijai: 1986.gada 26.aprīļa naktī plkst.1:23 notika pasaulē lielākā Černobiļas atomelektrostacijas katastrofa. Gaisā tika izmests milzīgs radiācijas mākonis, kas ar vēju izplatījās vairāku tūkstošu km rādiusā, skarot gan Kanādu, gan ASV, gan Japānu.

Ļoti cieta Ukraina, Baltkrievija, Krievija. Avārijas seku likvidēšanā piedalījās vairāk nekā 800 000 cilvēku no visām bijušajām Padomju savienības republikām, arī no citām valstīm – tai skaitā no Latvijas vairāk nekā 6 000 cilvēku. Saņemtā radiācija izmainīja daudzu dzīves un likteņus, apmēram 3 500 kļuvuši par invalīdiem un miruši ap 2 000 cilvēku.

Tos cilvēkus, kuri piedalījās avārijas seku likvidēšanas darbos varam droši saukt par varoņiem. Katrs, kas piedalījās, riskēja ar savu veselību, vēlējās pasargāt savus līdzcilvēkus un bērnus no lielas nelaimes. Katrs, kas piedalījās un ar savu drosmīgo un nesavtīgo rīcību dāvāja mums nākotni, ir pelnījis dziļi patiesu cieņu.

Pasākuma dalībnieku vidū strāvoja prieks par sirsnīgu atkalsatikšanos, taču tas raisīja arī pārdomas par piedzīvotā nozīmīgumu.

Ceram, ka tikšanās sniedza gandarījumu, stiprināja garu un veselību ikvienam klātesošajam!


Latvijas Savienības “Černobiļa” valde savā pastāvēšanas laikā, vairāk nekā 28 gadu garumā, ir darījusi daudz šo cilvēku labā. "Černobiļas atomelektrostacijas Avārijas Seku likvidēšanas dalībnieku un Černobiļas atomelektrostacijas Avārijas rezultātā cietušo personu sociālās aizsardzības likums" garantē cietušo cilvēku medicīnisko (īpaši veidots ir Aroda un radiācijas medicīnas centrs) un sociālo aprūpi, kaitējumu atlīdzību, pensiju, kā arī nelielu materiālo pabalstu zāļu iegādei. Arī pašvaldības sniedz finansiālu atbalstu šiem cilvēkiem savu iespēju robežās. Tāpēc jābūt vienotiem un aktīviem arī turpmāk, pastāvot uz savām tiesībām un rūpējoties par savu veselību! 

Vairāk informācijas par Latvijas Savienības "Černobiļa" darbību šeit.


Vairāk foto.

Informāciju sagatavoja: Ilze Riekstiņa

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums