.

Anitas Melderes personālizstāde “Satikšanās”

iesūtīts: 2016.09.15 21:19
No 2016.gada 17.septembra līdz 23.oktobrim Madonas muzejā apskatāma gleznotājas Anitas Melderes personālizstāde “Satikšanās”. Ekspozīciju veido darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNNM), Latvijas Mākslinieku savienības (LMS), Daugavpils Marka Rotko mākslas centra, privātkolekcijām un autores īpašuma. Šis ir noslēdzošais posms izstāžu sērijā, ko pēdējo divu gadu laikā māksliniece realizēja Latvijas muzejos un izstāžu telpā, iepazīstinot ar savu mākslu skatītājus reģionos...

Anitas Melderes vārds latviešu mākslā zināms jau no 1972.gada, kad vēl būdama akadēmijas studente, viņa ienāca mākslas dzīvē. Jau tajā brīdī jaunā gleznotāja piesaistīja ar savu pārliecinošo rokrakstu - atraisītu, brīvu triepienu, krāšņu, optimistisku paleti, ekspresīvu glezniecību. Agrīnajos darbos manāma interese par figurālām kompozīcijām (“Jaunie arhitekti” 1987, “Nedēļas nogale” 1981 u.c.), arī Latvijas Mākslas akadēmija 1973.gadā tiek pabeigta ar lielformāta darbu “Saulē un vējā”.

Mākslinieces daiļradē pakāpeniski notiek pievēršanās arī citiem žanriem - portretam, klusajai dabai, aktam. Nereti, raksturojot mākslinieces darbus, īpaši 70. un 80.gadu daiļradi, tiek lietoti vārdi “sievišķīga glezniecība”, tas lielā mērā attiecās ne tikai uz izteiksmes līdzekļiem, ar kuriem strādā autore, bet arī aplūkojot tēmas, kuras savā mākslā risina Anita Meldere. Autorei daudz svarīgāk parādīt attēlojamo emocionālo stāvokli, iekšējo būtību, nevis radīt reālo, konkrēto. Šajā laikā tiek radīti vairāki pašportreti, kas apliecina, ka caur glezniecību autore izzina sevi, apkārtējos un pasauli. Kā atzīst pati autore: ”Manās gleznās ir visa mana dzīve - ikdienā pārdzīvotais un sapņi, manu dzīves priekšstatu simboli materializēti krāsu valodā.”

90.gadu sākumā māksliniece pievēršas abstraktajai glezniecībai, kurā joprojām strādā. Patiesībā  tuvošanās abstraktajai glezniecībā ir vērojama jau iepriekš un šāds solis ir tikai loģisks turpinājums gleznotājas daiļradē. Pats abstraktā perioda sākumposms autorei saistās ar prieku par jaunatklāto izteiksmes brīvību un tās baudīšanu.

Šobrīd mākslinieces kompozīcijās vērojama dabas klātbūtne, tās mainība un spēks. Atsevišķas dabas norises, piemēram, zibens, negaiss, mākoņi, snieguši impulsu radošajā darbā.

Izstāde “Satikšanās” iecerēta kā atskats uz agrīnajiem darbiem, kas veidojuši mākslinieces rokrakstu, bet, kurš šobrīd jau skatāms citā formā, krāsai un  triepienam kļūstot par galvenajiem izteiksmes līdzekļiem. Šo gadu laikā  gleznotājas palete ir mainījusies. Bieži dominē tumšāki, sabiezināti toņi. Tam līdzās triepiens kļuvis vēl iedarbīgākās, radot ekspresīvu, nereti dramatisku iespaidu.

Anita Meldere dzimusi 1949.gada 18.maijā Rīgā. No 1961.gada līdz 1967.gadam mācījusies J.Rozentāla Rīgas mākslas skolā, no 1967.gada līdz 1973.gadam studē Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļā, ko pabeidz ar diplomdarbu “Saulē un vējā” Eduarda Kalniņa vadībā. Jau studiju gados sākot ar 1972.gadu piedalās izstādēs, bet 1973.gadā uzņemta Latvijas mākslinieku savienībā. Šobrīd līdzās aktīvajam radošajam darbam strādā Rīgas Tehniskajā universitātē, ir Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes Tēlotājas mākslas katedras vadītāja un docente. Mākslinieces darbi atrodas Latvijas Nacionālajā mākslas muzeja, Latvijas Mākslinieku savienības, Daugavpils Marka Rotko mākslas centra kolekcijās, privātkolekcijās Latvijā un Ārzemēs.

Izstādes atklāšana Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja Izstāžu zālēs un pieguļošā teritorijā 17.septembrī pulksten 14:00. Ieeja bez maksas.

Izstāde apskatāma no 17.septembra līdz 23.oktobrim.

Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja Izstāžu zāles darba laiks:
Otrdienās, ceturtdienās un piektdienās 10.00 – 17.00
Trešdienās 10.00 – 18.00
Sestdienās, svētdienās 10.00 -16.00
Pirmdienās slēgts

Kontakti:
Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs
Izstāžu zāle, Skolas iela 10a, Madona, LV- 4801
Tālr.: 648 23844, 26102225

Attēli:

1.     Anita Meldere. Pavasara lietus. 2015. Audekls, eļļa. 165 x 130 cm. Autores īpašums.


‌ 2.     Fotogrāfija. Gleznotāja Anita Meldere.


‌Informāciju iesūtīja: Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja Mākslas nodaļas vadītāja Monta Cimdiņa.

‌Rediģēts: 19.09.2016.

‌Ievietoja:
‌Inga Arāja
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums