.

Konference “Jānis Ezeriņš. Starp smiekliem un asarām”

iesūtīts: 2016.09.05 12:17
Šogad mūsu novadniekam rakstniekam Jānim Ezeriņam tiek atzīmēta 125 gadu jubileja un par godu šim notikumam 8. un 9. septembrī Rīgā un Madonā notiks konference „Jānis Ezeriņš. Starp smiekliem un asarām”...

Jānis Ezeriņš (1891-1924) ir viens no izcilākajiem un vienlaikus arī mazāk pētītajiem latviešu rakstniekiem - īstens novelistiskas meistars. Rakstnieka īsajā dzīves laikā sacerētie stāsti un noveles sakopotas sešos krājumos, kas bija notikums ne tikai 20.gadsimta pirmajās desmitgadēs, bet arī kļuva par nozīmīgu ietekmi un ierosmes avotu turpmākajai latviešu īsprozas attīstībai. Pirmā rakstnieka publikācija bija 1907.gadā, turpmāk rakstīta gan proza, gan dzeja, ir mēģinājumi arī dramaturģijā. Jānis Ezeriņš bija arī izcils tulkotājs, latviešu lasītājs viņa skatījumā iepazina Oskara Vailda romānu „Doriana Greja ģīmetne”, Džovanni Bokačo „Noveles”, Stendāla romānu „Sarkanais un melnais” un citus.


Konferencē uzmanība būs pievērsta J.Ezeriņa prozas naratīva jautājumiem (S.Lasmane, J.A.Kastiņš), pētniekus ir fascinējušas J.Ezeriņa noveles, kurās parādās insekti un dzīvnieki (D.Teters, A.Vedela, N.Šroma, I.Kalniņa). J.Ezeriņu īpaši aizrāva O.Vailda daiļrade, par to stāstīs A.Leine, bet par citiem tulkojumiem A.Blūma. J.Ezeriņa pētniecībā viņa dzeja vienmēr palikusi novelistikas paēnā, tādēļ šoreiz tā ir vairāku ziņojumu uzmanības centrā (A.Kubuliņa, I.E.Kalniņa, S.Ratniece). Mazāk zināmas J.Ezeriņa darbības sfēras ir publicistika un kritika (V.Vecgrāvis), darbība LETĀ (J.Zālītis), komiskais neuzrakstītais romāns (A.Skutelis).

J.Ezeriņa noveļu daudzveidības, smieklu un traģiskā atklājēja ir E.Seņkova iestudētā izrāde “EZERIŅŠ” Latvijas Nacionālajā teātrī, konferencē par iestudējumu stāstīs S.Radzobe un L.Ceļmale.

J.Ezeriņa dzīve ir cieši saistīta ar Madonas un Cesvaines novadu, poētiskā un reālā vieta viņa darbos būs S.Kušneres un D.Zvirgzdiņas ziņojumu centrā.

Pirmā konferences diena norisināsies Rīgā -
LU HZF, 08.09.2016. plkst.10.00;
Otrā konferences diena norisināsies Madonā -
Madonas Novadpētniecības un mākslas muzeja izstāžu zālēs, 09.09.2016. plkst.11.30).

Konferenci finansiāli atbalsta: VKKF, LU HZF, Madonas novada Dome, Madonas Novadpētniecības un mākslas muzejs.

Konferences videotranslācija
: http://www.lu.lv/tiesraide .

Laipni aicināti visi interesenti!

Programma

Jautājumu gadījumā zvanīt uz Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja izstāžu zālēm - 64823844, 26102225.

Konferences organizētāju vārdā informāciju sagatavoja: Ieva Kalniņa.


Foto: J.Ezeriņš - Lazdonas luterāņu draudzes skolas palīgskolotājs 1913.g.. J.Rieksta foto.


Informāciju iesūtīja: Madonas Novadpētniecības un mākslas muzeja Izglītojošā darba nodaļas vadītāja Zane Grīnvalde.
Mob.tālr.: 00 371 29418187.

‌Ievietoja:
‌Inga Arāja
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums