.

Madonas pūtēju orķestrim panākumi starptautiskā konkursā

iesūtīts: 2016.04.26 08:33
Ir skaista un saulaina 15. aprīļa pavasara diena. Lai gan rīts pārsteidz ar dzestru dvesmu un apsalušiem mašīnu logiem, sešos no rīta tiekamies pie Madonas kultūras nama, lai dotos uz XVI Starptautisko Lietuvas pūšamo instrumentu orķestru konkursu.

 Tā nu salikuši instrumentus, koncerta tērpus, pārliecinājušies, ka visi madonieši sakāpuši sākam ceļu. Pa ceļam paņemam vēl dažus studentus no Rīgas un labā noskaņojumā turpinām ceļu uz Paņevežu. Lietuvā jūtam, ka pavasaris te, salīdzinot ar Madonu, sācies kādas divas nedēļas agrāk.

 Madonas pūtēju orķestris startēja konkursa D grupā, kurā piedalās labākie amatieru kolektīvi. Iepazīstamies, ka kopumā startēs 6 kolektīvi, 4 lietuviešu un divi latviešu - Madonas un Latvijas Zemessardzes orķestris. Konkursam bija jāsagatavo līdz 30 minūšu gara programma, iekļaujot tajā obligāto holandiešu komponista Karla Vitroka skaņdarbu “Megacunami Spēks”, kādu lietuviešu komponista kompozīciju un skaņdarbu orķestrim ar solo, ko izpildīja Baiba Tilhena ar alta saksofonu.

 Pirms konkursa tiek dots 20 minūšu mēģinājuma laiks, lai varētu saprast, kāda ir skatuves un zāles akustika, kā skan katra instrumenta grupa un orķestra kopējais skanējums. Vēl arī jāizmēģina lielos sitamos instrumentus, ko konkursa organizatori nodrošina, lai no Latvijas nebūtu jāved, piemēram, timpāni vai liels ksilofons. Viens no orķestra sitējiem, Valters Kriškāns, tikai konkursa dienā pirmo reizi ar speciālo āmuru uzsit pa cauruļu zvaniem. Pēc mēģinājuma kolektīvu diriģenti tiek aicināti uz izlozi, kurā tiek noskaidrota dalībnieku secība. Andrejs Cepītis izvelk ceturto kārtas numuru.

 Konkursa norise ir profesionāli organizēta, kolektīvu skatuves izkārtojumam palīdz skatuves strādnieki, operatīvi organizējot sitamo instrumentu, krēslu un nošu statīvu skaitu un novietojumu. Starptautiskās žūrijas komisijā ir 4 dalībnieki, kas, nedaudz netradicionāli, bija novietoti aiz speciāla aizslietņa, nemaz neredzot kolektīva uzstāšanos, tādējādi, tika vērtēts skanējums un precīzs nošu partitūras izpildījums.

 Ņemot vērā autobusa un šofera braukšanas grafiku, palikām uz noslēguma koncertu un apbalvošanas ceremoniju. Koncertu sniedza Lietuvas nacionālais bruņoto spēku orķestris ar lieliskiem solistiem, jāteic, ka solistu vidū ar īpašu virtuozitāti pārsteidza metāla pūšamo instrumentu – trompetes, trombona un eifonija solisti.

 Apbalvošanas ceremonijā guvām vairākus pārsteigumus par gūtajiem apbalvojumiem. Kā pirmo guvām balvu par labāko diriģentu Andreju Cepīti, otro par labāko obligātā skaņdarba interpretāciju (svarīgi, ka balvu pasniedz pats autors Karls Vitroks) un trešo, visnozīmīgāko - Grand Prix un naudas balvu.

 Neviltots pārsteigums un sajūsma, prieks par ieguldīto darbu un augsto novērtējumu mūs priecēja visa ceļa garumā un par nejutām, ka Madonā esam atgriezušies jau tikpat kā ar pirmajiem saules stariem.

 Paldies Madonas pūtēju orķestra diriģentam Andrejam Cepītim par māksliniecisko kvalitāti, orķestra koncertmeistaram Robertam Gotlaufam par neatlaidību un prasīgumu mēģinājumos, Baibai Tilhenai par soloskaņdarba izpildījumu un māksliniecisko šarmu un visiem orķestrantiem par ieguldīto darbu un svētdienu mēģinājumiem. Tāpat nozīmīgu ieguldījumu orķestra skanējumā un instrumentu iegādē sniegusi Madonas novada pašvaldība un Pētera Avena fonds.

Domājot par nākamo uzstāšanos, tā plānota 7. maijā Kalnciema ielas kvartālā Rīgā. Madonas pūtēju orķestris kuplinās Madonas novada dienu un klausītājiem piedāvās estrādes un džeza mūzikas programmu.

Madonā orķestris spēlēs pilsētas svētkos 3. jūnija vakarā Saieta laukumā. Madonas iedzīvotāji un viesi tiek gaidīti uz lustīgu zaļumballi Madonas pūtēju orķestra pavadījumā! Tiekamies koncertos!

Guna Ruļuka

Foto: Diriģents Andrejs Cepītis
Ievietoja: E.Miķelsone


 

 

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums