.

Seminārs pirmsskolas un sākumskolas pedagogiem par zobu un mutes veselības veicināšanu

iesūtīts: 2018.08.23 16:01
Aktualizējot tēmu par bērnu zobu un mutes veselības veicināšanu, Veselības ministrija ir uzsākusi “Programmas pirmsskolas un sākumskolas izglītības iestāžu pedagogiem par mutes un zobu veselības veicināšanu saistībā ar veselīga uztura paradumiem” īstenošanu, kuras ietvaros piedāvā iespēju pirmsskolas un sākumskolas pedagogiem visā Latvijā pieteikties bezmaksas semināriem.

Semināri par mutes un zobu veselības veicināšanu saistībā ar veselīga uztura paradumiem notiks Ilūkstes, Balvu, Valmieras, Gulbenes, Jēkabpils, Jelgavas, Saldus, Kuldīgas, Kandavas, Ķeguma novados un Rīgā. Pirmais seminārs tiks organizēts jau 2018. gada 28. augustā Saldus novada pašvaldības Druvas vidusskolā. Kopumā projekta ietvaros 2018. gadā plānots īstenot 12 seminārus.

Neveselīgi ēšanas paradumi un nepietiekama mutes dobuma higiēna veicina dažādas mutes dobuma slimības, tostarp zobu kariesu un smaganu saslimšanas. Latvijā 12 gadu veciem bērniem patlaban ir vidēji 3 - 4 bojāti, plombēti vai izrauti pastāvīgie zobi. Rietumeiropas valstīs šis skaitlis ir ap 1 vai pat mazāks.

Semināru mērķis ir sniegt pedagogiem zināšanas par bērnu mutes un zobu veselības veicināšanu saistībā ar veselīga uztura paradumiem, skaidrot kā pareizi tīrīt bērnu zobus un mutes dobumu, kā arī izglītot par metodēm, kas palīdzēs pedagogiem šo tēmu integrēt ikdienas darbā ar bērniem.

Semināra ilgums ir 6 akadēmiskās stundas, un tas sastāv no teorētiskās un praktiskās daļas. Seminārā lekcijas pasniegs vadošie speciālisti mutes veselības profilakses jomā Latvijā, tai skaitā Rīgas Stradiņu universitātes Zobu terapijas un mutes veselības katedras asociētās profesores Egita Senakola un Anda Brinkmane, kā arī sertificēta zobu higiēniste Anda Mironova un Liene Mangale. 

Semināra noslēgumā pedagogi saņems apliecību par pedagogu profesionālās kompetences pilnveides “A programma” apguvi, kā arī ieteikumu materiālu “Metodiskie ieteikumi pirmsskolas un sākumskolas izglītības iestāžu pedagogiem darbā ar bērniem par mutes dobuma un zobu veselības veicināšanu saistībā ar veselīga uztura paradumiem” par uztura ietekmi un bērnu mutes dobuma un zobu veselību.

Semināra dalībnieku izvēlē priekšroka tiks dota to izglītības iestāžu pedagogiem, kas atrodas teritorijās ārpus pilsētām ar iedzīvotāju blīvumu zem 50 iedzīvotājiem uz kvadrātkilometru un tiem mācībspēkiem, kas strādā ar bērniem, kuriem ir redzes, dzirdes, garīgās attīstības traucējumi vai invaliditāte. Semināru norises vietās tiks nodrošināta vides pieejamība personām ar kustību traucējumiem. 

Lai pieteiktos nodarbībām, aicinām aizpildīt pieteikuma anketu:https://ej.uz/seminarupieteikumaforma 

 “Programma pirmsskolas un sākumskolas izglītības iestāžu pedagogiem un bērniem par mutes veselību un zobu veselības veicināšanu saistībā ar veselīga uztura paradumiem” tiek īstenota un finansēta Eiropas Sociālā fonda projekta “Kompleksi veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi” (Id.Nr.9.2.4.1/16/I/001) ietvaros.



Informāciju ievietoja: Ilze Riekstiņa
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums