.

Latvijas mākslas skolu metodiskais seminārs Madonā

iesūtīts: 2017.04.26 14:30
28. un 29.aprīlī Madonu apmeklēja ap divi simti mākslas un dizaina skolu pedagogi no visas Latvijas. Skolotāji pulcējās uz Latvijas profesionālās ievirzes mākslas un dizaina skolu valsts konkursa noslēguma semināru Madonā.

Madonas Kultūras namā notika sekojošas lekcijas:

  • Arhitektūras pamati. Kā mēs to iesākām un kā mēs to darām Ogres Mākslas skolā. Signe Kraukle, Ogres Mākslas skola.
  • Uzdevumi par tēmu „Burtveidols”. Ieva Reitāle Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola  "Saules skola”.
  • Grafiskais dizains trafaretu tehnikā. Elīna Palma, Garkalnes Mākslu un vispārizglītojošā vidusskola.
  • Ex libris. Vēsture, šodiena, grafiskās kvalitātes. Maija Avota, Siguldas Mākslu skola “Baltais Flīģelis”.
  • Grafiskais dizains no profesionālās ievirzes līdz profesionālai vidējai izglītībai. PIKC Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolā. PIKC Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolā Kristīne Vizbule, Ieva Leismane.
  • Produkts Smūtijs. Baldones izaicinājumi. Tālivaldis Muzikants, Ieva Muzikante, Jureta Dobenberga, Mārtiņš Linde, Kristīne Krastiņa- Indāne, Baldones Mākslas skola.
  • Iepakojumu ģimene. Ilizane Grīnberga, Jelgavas Mākslas skola.
  • Ceļš uz iepakojuma dizainu. Madonas pieredze. Lāsma Lasmane, Vija Toča, Aiva Titova, Jāņa Simsona Madonas Mākslas skola.
  • Pieredze darbā ar iepakojuma dizaina veidošanu. Iveta Krauja, Latvijas Iepakojuma asociācija.

Madonas Novadpētniecības un mākslas muzejā notika sekojošas lekcijas:
  • Kā saistoši un dažādām pusaudžu vecuma grupām atbilstoši mācīt datorgrafiku Iveta Bambere, Siguldas Mākslu skola “Baltais Flīģelis”.
  • Grafikas dizaina apguve mācību procesā. Dažas idejas darbā ar grafiskajiem elementiem Ivita Ceriņa, Bēnes Mūzikas un mākslas skola.
  • Mana skeitborda dēļa dizains Eva Joča, Jēkabpils Mākslas skola.
  • Ieskats grafiskajā dizainā mācību priekšmeta Kompozīcija stundās  Zīle Ozoliņa - Šneidere, Ķekavas Mākslas skola.

‌Līdzās semināriem Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā tika atkāta izstāde “VISI KOPĀ”, kurā eksponēti Latvijas mākslas skolu audzēkņu – valsts konkursa dalībnieku – darbi. Tā būs skatāma līdz 2017.gada 28.maijam.

Valsts konkursā piedalās profesionālās ievirzes mākslas skolu audzēkņi, un tas ir gada lielākais mākslas skolu pasākums. Pavisam Latvijā ir 164 mākslas un mūzikas skolas, no kurām 102 apgūst mākslas programmas. Šī mācību gada konkursa tēma bija grafikas dizains. Jaunākie konkursa dalībnieki konkursa uzdevuma ietvaros veidoja grafisko noformējumu konfektēm, bet lielākie - veidoja iepakojuma dizainu smūtijam un veselīgam našķim. Lai iepazītu grafikas dizaina tēmu un īstenotu konkursa uzdevumu, skolēni skolotāju vadībā pētīja iesaiņojumus dažādām precēm veikalos, paši gatavoja konfektes un smūtijus, degustēja dažādus pārtikas produktus un veidoja iesaiņojumus gan jau esošiem, gan izdomātiem produktiem.

Valsts konkursa tēma mainās ik gadu, nosakot virzienu, kas būtu aktualizējams mācību procesā. Jau otro gadu kā valsts konkursa tēma izvēlēts tieši dizains - tas palīdz izprast mācību saikni ar veikalos nopērkamajiem produktiem. Savukārt nākamajā izglītības pakāpē dizaina vidusskolas jauniešiem piedāvā apgūt visdažādākās dizaina izglītības programmas. Iepazīstoties ar dizaina uzdevumiem jau profesionālās ievirzes mākslas skolās, audzēkņi gūst pirmo pieredzi dizaina domāšanā, kas viņiem var palīdzēt, veicot izvēli turpmākām mācībām.

Konkursu katru gadu organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs ar mērķi apzināt to, kā tālāk attīstīties mākslas skolām Latvijā, vienlaikus izvērtējot arī audzēkņu mācību sasniegumus.

Izstāde veidota sadarbībā ar Madonas novadpētniecības un mākslas muzeju un Jāņa Simsona Madonas mākslas skolu.


‌Informāciju sagatavoja:

Zanda Liepaskalna, Mārketinga un sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālā kultūras centrs, tālr.67228985, 29226445

zanda.liepaskalna@lnkc.gov.lv, www.lnkc.gov.lv


‌Informāciju ievietoja: I.Riekstiņa

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums