.

Vasaras nodarbinātība- laba pirmā darba pieredze jauniešiem

iesūtīts: 2015.03.27 10:43
26. martā Jāņa Norviļa Madonas mūzikas skolā notika izglītojošs seminārs novada vidusskolas vecuma jauniešiem par darba pieredzes iegūšanu un nākotnes profesijas atrašanu, kā arī ātro kredītu radītajām problēmām.

Latvijas labklājības ministrs Uldis Auglis klātesošajiem jauniešiem pastāstīja par iespējām strādāt vasarā- NVA iespējas, Jauniešu garantija. Lielākā daļa darba devēju prasa gan izglītību, gan darba pieredzi. Taču lielākajai daļai jauniešu šīs pieredzes nav. Tāpēc darbs vasarās ir lieliska iespēja šo pieredzi iegūt, uzskata ministrs.

No 240 000 jauniešu, kas ir vecumā no 15-24 gadiem nemācās un nestrādā 30 000, kas ir ļoti liels skaits, teic U.Augulis.

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) vadītāja Inese Kalvāne teic, ka lielākā daļa jauniešu nezina, ko vēlas darīt nākotnē, tāpēc izstrādātas dažādas programmas, strādā karjeras konsultanti un iespējams veikt dažādus sevis izzināšanas testus.! Tāpat ļoti noderīgi ir profesiju apraksti, kas atrodami NVA mājaslapā. Jo bieži vien jaunieši nemaz nezina, kādi ir darba pienākumi un kāda ir darba samaksa viņu izvēlētajām profesijām, teic I.Kalvāne. Vadītāja aicināja jauniešus mācīties, domāt un izvēlēties

Diriģents un Dziesmu svētku virsdiriģents Ints Teterovskis kā iespēju iegūt darba pieredzi min brīvprātīgo darbu. Tā ir iespēja ieraudzīt kā viss notiek “pa īsto” un salīdzināt ar to, ko pats biji iedomājies, teic diriģents.

Diriģents mudināja jauniešus ieklausīties sevī, neskriet pakaļ draugiem un dzīvot dzīvi tā, lai vecumdienās ar lielu gandarījumu varētu teikt “Cik ārkārtīgi interesantu un piesātinātu dzīvi esmu nodzīvojis”!

Savukārt Banku augstskolas profesors Andris Sarnovičs jauniešiem pastāstīja par atšķirībām starp dažādām kredītu formām un to cik svarīga ir uzticama kredītvēsture, piemēram, lai iegādātos auto. Kā vienu no draudiem profesors minēja ātro kredītus, ko cilvēki neapdomīgi aizņemas, neizvērtējot iespēju tos atmaksāt un to augstos kredītprocentus. Profesors aicināja jauniešus darīt visu, lai ātrais kredīts nebūtu pēdējais salmiņš pie kā pieķerties.

Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Andrejs Ceļapīters savā runā bija īss, aicinot jauniešus būt modriem un jautāt, ja ir kādas neskaidrības! Priekšsēdētājs atgādināja jauniešiem, ka studēt iespējams arī Madonā, piemēram, programmēšanu, kas ir viena no pieprasītākajām profesijām mūsdienās.

 

Edīte Miķelsone

Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums