.

Nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN) 2015.gadā

iesūtīts: 2015.02.13 08:49
2015.gads nesis izmaiņas nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem. Saskaņā ar LR likumu „Par nekustamā īpašuma nodokli” līdz 2014. gadam pašvaldībām bija tiesības piemērot 25% pieauguma ierobežojumu nekustamā īpašuma nodoklim par zemi - nodoklis tekošajā gadā nedrīkstēja pārsniegt 25% no iepriekšējā taksācijas gadā aprēķinātā.

Likuma „Par nekustamā īpašuma nodokli” pārejas noteikumi savulaik paredzēja: „22. punkts. Pēc nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības aktualizācijas nekustamā īpašuma nodokļa apmērs, ja nemainās nekustamā īpašuma lietošanas mērķis, atsevišķi par katru zemes vienību un katru ēku 2008., 2009., 2010. un 2011.gadā nedrīkst pārsniegt iepriekšējam taksācijas gadam aprēķināto nodokļa apmēru (neņemot vērā atvieglojumus) vairāk kā par 25 procentiem.” Tas tika noteikts, lai, sakarā ar kadastrālās vērtības pieaugumu, nodoklis vienā gadā nepalielinātos pārāk strauji. No 2012.gada ar grozījumiem likumā „Par nekustamā īpašuma nodokli” ik gadu papildinot likuma pārejas noteikumus, pašvaldībām šīs tiesības –piemērot 25% pieauguma ierobežojumu zemei – tika pagarinātas līdz 2014. Tā kā  2015. gadā pašvaldībām vairs nav tiesības noteikt šo nodokļa pieauguma ierobežojumu, nekustamā īpašuma nodoklis par zemi 2015.gadā tiek aprēķināts 1,5% apmērā no zemes kadastrālās vērtības. Tas varētu nepatīkami pārsteigt daļu nodokļa maksātāju, jo aprēķinātais nodoklis, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir strauji pieaudzis!

Atbilstoši likumam „Par nekustamā īpašuma nodokli” NĪN atvieglojumi tiek saglabāti tiem nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem, kuriem Sociālais dienests ir noteicis  trūcīgās vai maznodrošinātās personas vai ģimenes statusu, daudzbērnu ģimenēm un politiski represētām personām.

Tāpat kā iepriekšējos gados, arī šogad pašvaldība Saistošajos noteikumos ir noteikusi mūsu novadā ar nodokli neaplikt arī tās dzīvojamo māju palīgēkas, kuru platība ir lielāka par 25 kv.m. Atlaide 50 % apmērā no aprēķinātās nodokļu summas tiek piemērota arī Madonas novada iedzīvotājiem - nestrādājošiem invalīdiem  par zemi un individuālo dzīvojamo māju apbūvē ietilpstošajām ēkām vai dzīvokļa īpašumu un zemes domājamo daļu, kas ir šo personu īpašumā, ja nekustamais īpašums netiek izmantots saimnieciskajā darbībā. Ja nekustamais īpašums tiek izīrēts vai izmantots saimnieciskajā darbībā, nodokļa samazinājums netiek piemērots.

Pašvaldība par NĪN apmēru kārtējam taksācijas gadam paziņo maksātājam līdz tā paša gada 15. februārim. Ja maksāšanas paziņojums līdz taksācijas gada 15.februārim nav saņemts, atbilstoši likumam „Par nekustamā īpašuma nodokli” nodokļu maksātājam par to jāinformē pašvaldība.

Ja nodokļu maksātājs nav deklarējis dzīvesvietu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un nav paziņojis nodokļu administrācijai adresi, kurā viņš sasniedzams, kā arī nodokļa maksātājs likumā noteiktā kārtībā nav informējis nodokļu administrāciju par to, ka nav saņemts maksāšanas paziņojums, nodokļa maksāšanas paziņojums netiek sūtīts, bet nodokļa aprēķins stājas spēkā kārtējā taksācijas gada 22. martā (likuma „Par nekustamā īpašuma nodokli” 6. panta 14 daļa).

Daudz ērtāk maksāšanas paziņojumu ir saņemt elektroniskā veidā uz maksātāja norādītu e-pasta adresi. E-pasta adresi var paziņot vai nu sazinoties ar sava pagasta vai pilsētas nekustamā īpašuma nodokļa administratoru (telefona numurs ir norādīts nodokļa paziņojumā), vai piesakoties nodokļa maksāšanas paziņojuma saņemšanai elektroniskā formā interneta vietnē www.epakalpojumi.lv, kur pēc tam var ērti aplūkot savus nodokļa paziņojumus un maksājamās summas arī par iepriekšējiem gadiem.

Madonas pilsētas nekustamā īpašuma nodokļa administratore 

Velta Vilšķērste
Pārsūti Draugiem.lv Pārsūti Facebook Pārsūti Twitter Pārsūti LinkedIn
© 2008-2024 Madonas novads. Visas tiesības aizsargātas. Izgatavoja GlobalPro »
Datu privātuma politika · Sīkdatņu politika · Pielāgot sīkdatnes · Piekļūstamības paziņojums