Mākslīgā intelekta sintezēti teksti, attēli un video un ar tiem saistītie riski

Ziņa publicēta 26.02.2024
2024.gada 14.martā plkst. 12.00 aicinām uz Madonas novada bibliotēku, lai piedalītos nodarbībā "Mākslīgā intelekta sintezēti teksti, attēli un video un ar tiem saistītie riski", ko organizē Europe Direct Gulbenē. Nodarbību vadīs Klinta Ločmele - medijpratības eksperte, docente Latvijas Universitātes Komunikācijas studiju nodaļā.

Ar mākslīgā intelekta (MI) radītiem attēliem un video nereti jau sastopamies sociālajos medijos, tāpat arī sintezēti audio ieraksti var tikt izmantoti dezinformācijas izplatīšanai un krāpniecībai. Nodarbības laikā tiks aplūkoti vairāki piemēri un ar tiem saistītie riski. Dalībniekiem būs arī iespēja stiprināt medijpratību, mēģinot pašiem atpazīt, kurš saturs ir reāls un kurš - nav, tādējādi apgūstot pazīmes, kas var palīdzēt izvērtēt tā autentiskumu. Ņemot vērā, ka MI izmantošana var sniegt arī ieguvumus, nodarbības laikā tiks arī izmantoti daži no MI rīkiem, lai iepazīstinātu ar to darbību un kopīgi radītu dažus piemērus.

Nodarbība būs kā atgādinājums par Digitālo nedēļu, kas šogad notiks no 13.-18.maijam un kā akcents komunikācijai par MI akta nepieciešamību. MI akts nodrošinās, lai eiropieši var uzticēties tam, ko mākslīgais intelekts piedāvā. Lai gan lielākā daļa MI sistēmu nerada riskus, turklāt var palīdzēt atrisināt daudzas sabiedrības problēmas, dažas MI sistēmas riskus tomēr rada, tāpēc to nepieciešams risināt, noteikt ierobežojumus, lai izvairītos no nevēlamiem iznākumiem.


Informāciju sagatavoja:
Daiga Poča-Lapiņa
Madonas novada bibliotēkas direktores vietniece;
Europe Direct Gulbenē
t.: 64820912
e-pasts: daiga.pocalapina@madona.lv