Komisāres Stellas Kirjakidu paziņojums Pasaules diabēta dienā

Ziņa publicēta 13.11.2023
Rīt, 14. novembrī, tiks atzīmēta Pasaules diabēta diena. Šajā sakarā veselības un pārtikas drošuma komisāre Stella Kirjakidu nāca klajā ar šādu paziņojumu:

“Eiropas Savienībā vairāk nekā 32 miljoni iedzīvotāju cieš no diabēta. Tā ir slimība, kas skar desmito daļu pieaugušo iedzīvotāju. Īpaši satraucošs ir fakts, ka šis skaitlis pēdējo desmit gadu laikā ir divkāršojies. 

Mums ir aktīvāk jāmeklē risinājumi, lai novērstu šo hronisko slogu cilvēku veselībai, uzlabotu iedzīvotāju dzīves kvalitāti un mūsu veselības aprūpes sistēmas kopumā. Tāpēc Komisija cītīgi strādā, lai uzlabotu diabēta profilaksi, diagnostiku un pārvaldību un samazinātu nevienlīdzību veselības jomā visā ES. Profilakse vienmēr ir labāka nekā ārstēšana, tāpēc mēs koncentrējamies uz pasākumiem, kas ļauj attiecīgi rīkoties agrīnā posmā un pēc iespējas ātrāk konstatēt saslimšanu. 

Mūsu iniciatīvā “Veselīgāka sabiedrība” — ES iniciatīva nepārnēsājamo slimību jomā izklāstīts redzējums un satvars, kas palīdz dalībvalstīm uzlabot iedzīvotāju veselību un labklājību, īstenojot saskaņotas darbības un tādējādi ierobežojot ietekmi, ko rada nepārnēsājamas slimības, tai skaitā diabēts, kā arī nevienlīdzība veselības jomā. 

Ar ES ieguldījumu — 53 miljoniem eiro no programmas “ES – veselībai” —, kas ir līdz šim lielākais ES finansiālais atbalsts darbībām diabēta un sirds un asinsvadu slimību jomā, šīs iniciatīvas mērķis ir panākt būtiskas pārmaiņas to cilvēku dzīvē, kuriem ir risks saslimt ar diabētu, kā arī tiem, kuriem jau ir diabēts vai citas hroniskas slimības, piemēram, sirds un asinsvadu slimības. 

Cīņa pret diabētu ir visefektīvākā, strādājot kopā un daloties zināšanās un pieredzē. Tādēļ mēs atbalstām dalībvalstu sadarbību, piešķirot 75 miljonu eiro finansējumu, lai uzlabotu datu un informācijas vākšanu par riska faktoriem, tādiem kā tabaka un alkohols, fiziskās aktivitātes trūkums un neveselīgs uzturs. Šo informāciju izmantos, lai īstenotu mērķtiecīgas profilakses programmas, piemēram, izpratnes veicināšanas kampaņas veselības jomā, un izplatītu paraugpraksi. 

Mēs arī ieguldām lielus līdzekļus pētniecībā — lai atbalstītu gandrīz 120 ar diabētu saistītus projektus, esam ieguldījuši vairāk nekā 296 miljonus eiro no pamatprogrammas “Apvārsnis Eiropa”. 

Lai izvērstu veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumus, mēs turpinām cieši sadarboties ar dalībvalstīm un atbalstīt tās ar Ekspertu grupas sabiedrības veselības jautājumos starpniecību. Izmantojot ES veselības politikas platformu, mēs palīdzam ieinteresētajām personām apmainīties ar zināšanām un informāciju par diabētu un citām slimībām, lai uzlabotu dalībvalstu darbu šo hronisko slimību ietekmes mazināšanā. 

Turklāt jāpatur prātā, ka ļoti svarīga loma diabēta apkarošanā ir pašiem iedzīvotājiem. Piemēram, 2. tipa diabēta risku un slogu var samazināt, izvēloties veselīgāku dzīvesveidu, piemēram, veselīgu uzturu un fiziskās aktivitātes, nevis smēķēšanu. Tie ir lēmumi, ko katrs iedzīvotājs pieņem pats. Tāpēc ir svarīgi radīt vidi, kurā ir viegli izvēlēties veselīgāko izvēles iespēju.  

Diabēts ir viena no galvenajām veselības problēmām mūsdienās, un šī problēma turpinās pieaugt, ja mēs nesadarbosimies un nepieņemsim konkrētus mērus tūlīt pat. Šogad Pasaules diabēta dienā es aicinu dalībvalstis un ieinteresētās personas aktīvāk sadarboties, lai mēs varētu uzlabot dzīvi miljoniem eiropiešu, kuri cieš no diabēta. Rīkosimies jau šodien!

Avots: Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā