Notiks vērienīga izglītības darbinieku konference “Eiropas Savienība – mūsu ikdienā un mācību stundā”

Ziņa publicēta 22.08.2023
Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā aicina izglītības nozares darbiniekus uz konferenci “Eiropas Savienība – mūsu ikdienā un mācību stundā”, kas 28. augustā notiks LU Dabas mājā, Jelgavas ielā 1, Rīgā. Konference notiek Eiropas Prasmju gada ietvaros un aizsāk gatavošanos Latvijas divdesmitgadei Eiropas Savienībā (ES), ko sagaidīsim jau 2024. gadā. Konference tapusi sadarbībā ar Eiropas Savienības mājas Izglītības resursu centru un kultūras menedžmenta centru “Lauska”.

Konferences atslēgas vārdi: IZZINOŠI, PRAKTISKI, LĪDZDALĪGI. Konference piedāvā iespēju izzināt ES vērtības un aktualitātes, ielūkoties viedokļu līderu un ekspertu skatījumā uz Latvijas sasniegto pēdējo divdesmit gadu laikā, iepazīt un vienlaikus izvērtēt mācību un metodiskos materiālus Eiropas tematikas integrācijai mācību procesos un izglītojošās aktivitātēs.

Konferenci atklās Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre un Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša. Konferencē piedalīsies Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, sakot uzrunu un diskutējot ar klātesošajiem par tēmu “Ko var prezidents, un ko var skolotājs?”. Savukārt uz Latvijas sasniegumiem un paveikto, esot daļai no ES jau divdesmit gadus, atskatīsies Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete. Savukārt Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs un Rīgas Stradiņa universitātes profesors Andris Sprūds ar klātesošajiem sarunāsies par to, kāda ir un turpmāk būs Eiropas Savienība. Konferences turpinājumā kopā ar Latvijas Radio Ziņu dienesta vadītāju un Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieku Uģi Lībieti ieskatīsimies Eiropas informatīvās telpas aktualitātēs un izglītības lomā demokrātijā. Izglītības tehnoloģiju uzņēmuma “Edurio” Latvijas komandas vadītāja Lauma Tuča runās par demokrātijas kultūru nākotnes izglītībā, bet Jūrmalas Izglītības pārvaldes vadītājs, biedrības “Eiropas Kustība Latvijā” valdes loceklis Edgars Bērziņš iepazīstinās ar Eiropas tematikas izziņas un metodisko materiālu integrāciju mācību procesā.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Petre: “Izglītībai un izglītības nozarē strādājošajiem ir būtiska loma ne tikai sabiedrības izglītošanā, bet arī vērtību stiprināšanā un līdzdalības veicināšanā. Izglītības saturs ir cieši saistīts ar sabiedrībā notiekošo, un mums kopā jāatbalsta mūsdienīga un eiropeiska izglītība. Izglītības procesā skaidrojot likumsakarības, balstāmies uz aktuāliem notikumiem, tāpat procesā ienāk mūsdienīgas mācību metodes. Tāpēc priecājos, ka vienkopus pulcēsies izglītības nozares darbinieki, lai uzzinātu, diskutētu un apmainītos pieredzē. Stipru valsti un spēcīgu Eiropu pasaules arēnā varam veidot tad, ja izglītība ir konkurētspējīga. Esmu gandarīta, ka Eiropas Komisija Latvijā turpina sniegt savu ieguldījumu, lai izglītības nozarē strādājošie var pilnveidot savas zināšanas, izmantot modernas mācību metodes un instrumentus.”

Konferences otrajā daļā dalībniekiem būs iespēja strādāt darba grupās, praktiski iepazīstot dažādas mācību metodes un instrumentus, kas lieti noderēs darbam gan ar bērnudārza audzēkņiem, gan pirmskolas, pamatskolas, vidusskolas un jauniešu auditorijas grupām. Īpaši pateicamies Eiropas Kustībai Latvijā, Eiropas migrācijas tīkla Latvijas kontrolpunktam, programmai “Pilsoņi, vienlīdzība, tiesības un vērtības” (CERV), “europass” programmai un EUROPE DIRECT centriem, kas devuši būtisku ieguldījumu konferences satura bagātināšanā, un kuru pārstāvji visas dienas garumā dalīsies ar aktuālāko informāciju par viņu rīcībā esošajiem resursiem.

Konferences pirmo daļu būs iespējams vērot arī tiešraidē Eiropas Komisijas pārstāvniecības Facebook lapā, kā arī Eiropas Savienības mājas vietnē www.esmaja.lv