Eiropas Valodu diena Madonā

Ziņa publicēta 20.09.2019
Eiropas Valodu dienas ietvaros, tikšanās laikā ar Janīnu Kursīti-Pakuli Madonas pilsētas vidusskolā 27. septembrī plkst. 12:40 akcentēsim latviešu valodas kā nacionālās kultūras vērtību, mācīsimies lepoties ar savu valodu, mēģināsim atšifrēt, atkodēt sen aizmirsto mūsu valodas krājumā.

Šogad priekšroku devām vienai no 24 Eiropas Savienības oficiālajām valodām, kuru lieto aptuveni 1,7 miljoni cilvēku, tā pieder pie indoeiropiešu valodu saimes baltu valodu grupas. Skanīga, skaista un sarežģīta valoda ar 33 burtiem literārās valodas alfabētā, patskaņiem, līdzskaņiem, šņāceņiem, garumzīmēm, mīkstinājumzīmēm, uzsvariem uz 1. zilbi, 7 lietvārdu locījumiem, vietvārdiem, senvārdiem, apvidvārdiem, slengu, dialektiem un citām valodas īpatnībām, kas šo valodu padara tik īpašu. Tā ir vienīgā, mums tik mīļā un unikālā - latviešu valoda – mūsu dzimtā valoda, kura jo īpaši skaisti reizi 5 gados izskan Mežaparka estrādē – Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkos.

Eiropas Valodu diena šogad sasniedz pilngadību – jau 18. gadu pēc kārtas 26.septembrī (reizēm arī dažas dienas pirms vai pēc šī datuma) visas 47 Eiropas Padomē pārstāvētās dalībvalstis tiek rosinātas organizēt valodu cildinošas aktivitātes.

Eiropas Valodu dienas galvenie mērķi:

·       rosināt sabiedrību apgūt valodas un dažādot apgūstamo valodu klāstu, lai sekmētu plurilingvismu un starpkultūru sapratni;

·       veicināt valodu un kultūru daudzveidību Eiropā, saglabājot un aizsargājot to;

·       mudināt apgūt valodas izglītības iestādēs un pašmācības ceļā mūža garumā neatkarīgi no tā, vai valodu apguve notiek izglītības ieguves, profesionālas nepieciešamības, mobilitātes nolūkā vai prieka un pieredzes apmaiņas dēļ.


27. septembrī plkst. 12:40 Madonas pilsētas vidusskolā uz Eiropas Valodu dienas aktivitāti laipni aicināts ikviens interesents!