Eiropas Robežu un krasta apsardze uzsāk pirmo kopīgo operāciju ārpus ES

Ziņa publicēta 21.05.2019
Eiropas Robežu un krasta apsardze sadarbībā ar Albānijas iestādēm šodien uzsāk pirmo kopīgo operāciju ārpus ES esošas kaimiņvalsts teritorijā. No 22. maija Aģentūras vienības ar visu iesaistīto iestāžu pilnīgu piekrišanu tiks izvietotas kopā ar Albānijas robežsargiem pie Grieķijas un Albānijas robežas, lai nostiprinātu robežu pārvaldību un uzlabotu drošību pie ES ārējām robežām. Šī operācija iezīmē jaunu posmu sadarbībā robežu jomā starp ES un Rietumbalkānu partnervalstīm, un tā ir vēl viens solis ceļā uz Aģentūras pilnīgu darbības nodrošināšanu.

Operācijas uzsākšanas pasākums notiek Tirānā, Albānijā, klātesot migrācijas, iekšlietu un pilsonības komisāramDimitrim Avramopulam, Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūras izpilddirektoram Fabrisam Ledžeri, Albānijas premjerministram Edi Ramam un Albānijas iekšlietu ministram Sanderam Lešajam.

Migrācijas, iekšlietu un pilsonības komisārs Dimitris Avramopuls sacīja: “Līdz ar Eiropas Robežu un krasta apsardzes vienību pirmo izvietošanu ārpus ES mēs atšķiram pilnīgi jaunu lappusi mūsu sadarbībā ar Albāniju un visu Rietumbalkānu reģionu migrācijas un robežu pārvaldības jomā. Šis pasākums ir izšķirošs un patiesi vēsturisks solis, kas pietuvina reģionu ES, koordinētā un savstarpēji atbalstošā veidā sadarbojoties tādu kopīgu jautājumu risināšanā kā migrācijas labāka pārvaldība un mūsu kopējo robežu aizsardzība.”

Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūras izpilddirektors Fabriss Ledžeri norādīja: “Šodien mēs atzīmējam nozīmīgu brīdi mūsu Aģentūrai un plašākai sadarbībai starp Eiropas Savienību un Albāniju. Mēs uzsākam pirmo pilnvērtīgo kopīgo operāciju ārpus Eiropas Savienības, lai atbalstītu Albāniju robežkontroles nodrošināšanā un pārrobežu noziedzības problēmas risināšanā.”

Albānija arī turpmāk ir atbildīga par savu robežu aizsardzību, taču Eiropas Robežu un krasta apsardze spēj sniegt gan tehnisko, gan operatīvo atbalstu un palīdzību. Eiropas Robežu un krasta apsardzes vienības spēs sniegt atbalstu Albānijas robežsargiem, piemēram, robežpārbaužu veikšanā robežšķērsošanas vietās un neatļautas ieceļošanas gadījumu novēršanā. Visas operācijas un izvietošanas pie Albānijas robežas ar Grieķiju notiks ar Albānijas un Grieķijas iestāžu pilnīgu piekrišanu.

Operācijas sākumā Aģentūra izvietos 50 amatpersonas, 16 patruļmašīnas un 1 termiskās attēlveidošanas autofurgonu (šos resursus nodrošina 12 ES dalībvalstis: Austrija, Čehija, Francija, Horvātija, Igaunija, Latvija, Nīderlande, Polija, Rumānija, Slovēnija, Somija un Vācija), lai atbalstītu Albāniju robežkontroles nodrošināšanā un pārrobežu noziedzības problēmas risināšanā.

Pastiprināta sadarbība starp prioritārajām trešām valstīm un Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūru palīdzēs labāk pārvaldīt neatbilstīgu migrāciju, vairāk uzlabot drošību pie ES ārējām robežām un nostiprināt Aģentūras spēju rīkoties ES tuvākajās kaimiņvalstīs, vienlaikus pietuvinot šīs kaimiņvalstis ES.

Konteksts

Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūra var veikt izvietošanas misijas un kopīgas operācijas kaimiņvalstu teritorijā ārpus ES, ja vien iepriekš noslēgts statusa nolīgums starp Eiropas Savienību un attiecīgo valsti. Ar Albāniju apspriestais statusa nolīgums tika parakstīts 2018. gada oktobrī un stājās spēkā 2019. gada 1. maijā. Tas ir pirmais šāds nolīgums ar Rietumbalkānu partnervalsti, kas uzsācis darbību.

Līdzīgi nolīgumi tika parafēti ar Ziemeļmaķedoniju (2018. gada jūlijā), Serbiju (2018. gada septembrī), Bosniju un HercegovinuMeklēt iepriekšējās saites pieejamos tulkojumusEN••• (2019. gada janvārī) un MelnkalniMeklēt iepriekšējās saites pieejamos tulkojumusEN••• (2019. gada februārī), un notiek to pabeigšana.

Šā gada sākumā pēc Eiropas Komisijas ierosinājuma Eiropas Parlaments un Padome vienojās pastiprināt Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūras pilnvarasMeklēt iepriekšējās saites pieejamos tulkojumusEN•••, piešķirot tai attiecīgu vērienīguma līmeni, kas atbilst kopējām problēmām, ar kādām Eiropa saskaras migrācijas un savu robežu pārvaldībā. Jaunās pilnvaras ļaus veikt kopīgas operācijas un izvietošanu valstīs ārpus ES tuvākā kaimiņreģiona.

Plašāka informācija

Statusa nolīgums starp Eiropas Savienību un Albānijas Republiku par darbībām, ko Albānijas Republikā veic Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūraMeklēt iepriekšējās saites pieejamos tulkojumusEN•••

Paziņojums presei – Robežu pārvaldība: ES un Albānija paraksta Eiropas robežu un krasta apsardzes sadarbības nolīgumu (2018. gada 5. oktobris)

Paziņojums preseiMeklēt iepriekšējās saites pieejamos tulkojumusEN••• – Robežu pārvaldība: Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūra nostiprina operatīvo sadarbību ar Albāniju (2018. gada 12. februāris)